Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
HVAC

Van der Valk Hotel, Zuidas | Geavanceerde luchtbehandeling voor Van der Valk Hotel Amsterdam

wolf-2-kopieren

2 oktober 2019 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

In het nieuwe Van der Valk Hotel op de Amsterdamse Zuidas worden zoveel mogelijk innovatieve en duurzame technieken toegepast. Bijvoorbeeld als het om de luchtbehandeling gaat. De luchtbehandelingskasten en nabehandelingsunits van WOLF Energiesystemen spelen hierin een voorname rol. “Alle luchtbehandelingskasten voor dit project zijn ontworpen conform Eurovent-label A of A+”, vertelt Martin Wendels, directeur van WOLF Energiesystemen. “Doordat de luchtbehandelingskasten zijn uitgelegd op lage mediumtemperaturen, wordt een optimaal rendement behaald.”

In opdracht van installateur Linthorst Techniek levert en plaatst WOLF Energiesystemen acht luchtbehandelingskasten: vijf voor de hotelverdiepingen, één voor het restaurant, één voor de algemene ruimtes van de begane grond tot 4e verdieping en één voor de conferentie- en vergaderruimten. Daarnaast is de systeemleverancier uit Kampen medeverantwoordelijk voor het interne transport. “Zeer bijzonder is de luchtbehandelingsinstallatie voor het restaurantgedeelte”, vertelt Wendels. “In deze installatie hebben we het Kitchen Air Technologies (KAT) filtersysteem   

van Linthorst Techniek geïntegreerd, waarmee de warme lucht uit de keuken wordt gereinigd en door een kruisstroomwisselaar wordt geleid. Het KAT-systeem maakt gebruik van een speciale ontwikkelde vloeistof die in het afzuigkanaal van de keukeninstallatie wordt verneveld. De vrijgekomen vetdampen en geurstoffen binden zich aan deze vloeistof, waarna ze door een speciaal KAT-filter worden afgevangen. Hierdoor wordt het mogelijk om de energie/warmte die normaal gesproken naar buiten verloren gaat, duurzaam te hergebruiken. Bovendien wordt overlast naar de omgeving tot een minimum beperkt. De luchtbehandelingskast voor het restaurant heeft een luchtdebiet van bijna 30.000 m³/h en is uitgerust met een hoog rendement plaatwisselaar. Traploos regelbare EC-ventilatoren zorgen voor een minimaal energieverbruik.”

Omdat de technische ruimte in de parkeergarage beperkt was, hebben we veel aandacht besteed aan de engineering en maatvoering van onze kasten.

 

In het zicht

De luchtbehandelingskast voor het restaurantgedeelte is geplaatst in de parkeergarage onder de hotelverdiepingen, waar ook de luchtbehandelingskasten voor de algemene ruimtes en conferentie- en vergaderruimten staan. “Omdat de technische ruimte in de parkeergarage beperkt was, hebben we veel aandacht besteed aan de engineering en maatvoering van onze kasten”, vertelt Wendels. “Leuk detail is dat de technieken na de oplevering in het zicht blijven.”

Een 16.000 m³/h luchtbehandelingskast voorziet in een optimale ventilatie van de conferentie- en vergaderruimten. “Deze luchtbehandelingskast is uitgevoerd met een hoog rendement sorptie warmtewiel die niet alleen actief warmte terugwint, maar ook de vochtterugwinning maximaliseert. Traploos regelbare EC-ventilatoren zorgen ook hier voor een minimaal energieverbruik. Voor de algemene ruimtes  – inclusief de brasserie – is gekozen voor een luchtbehandelingskast van 12.250 m³/h. In deze kast is tevens een KAT-filtersysteem van Linthorst Techniek voorzien, in combinatie met een hoog rendement plaatwisselaar.”

Alle luchtbehandelingskasten in de parkeergarage zijn gekoppeld aan nabehandelingsunits van WOLF Energiesystemen, die voor de naverwarming of nakoeling zorgen. De luchtbehandelingskasten zijn compleet inclusief veldapparatuur geleverd, waarmee een optimale efficiency op de bouwplaats wordt geborgd.

Complete producten

De luchtbehandelingskasten voor de hotelkamers worden op het dak van het Van der Valk Hotel geplaatst. “Deze luchtbehandelingskasten hebben een luchthoeveelheid van 4.250 tot 6.000 m³/h en zijn ontworpen volgens Eurovent energielabel A+. Omdat ook de badkamers op de installaties worden aangesloten, is gekozen voor tegenstroom-plaatwisselaars met rendementen tot > 90%. De kasten worden compleet met regeltechniek met – in dit geval – Modbus-communicatie geleverd, voor een eenvoudige opname in het gebouwbeheersysteem.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%