Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Van der Knaaphal, Ede | Oranje kleur is ‘rode draad’ in nieuwbouw Van der Knaaphal

Van der Knaaphal, Ede | Oranje kleur is ‘rode draad’ in nieuwbouw Van der Knaaphal

Het is dé ontmoetingsplek op de Kenniscampus in Ede. Sinds de zomer van 2018 brengt de nieuwe topsporthal in Ede topsport, recreatieve sport, onderwijs en paramedische expertise samen onder één dak. De topsporthal heeft de naam ‘Van der Knaaphal’ gekregen, naar de (oud-)burgemeester die de basis legde voor dit multifunctionele sportcomplex. Overdag wordt de topsporthal gebruikt door de mbo-leerlingen van het COG/ROC A12. ’s Avonds en in het weekend is de hal het onderkomen van diverse (top)sportverenigingen.

Belimo Van der Knaaphal

De Van der Knaaphal vervangt sporthal ‘De Reehorst’, die na tientallen jaren wordt gesloopt. Het complex bestaat uit drie lagen. Op de begane grond bevindt zich de sporthal van 28 bij 48 meter, met ruimte voor 1.200 toeschouwers. Verder zijn er zes kleedkamers en diverse nevenruimten ingericht. De eerste verdieping biedt ruimte aan een restaurant met terras en zicht in de sporthal, een fitnessruimte en een dojo met kleedruimtes. Op de tweede verdieping zijn multifunctionele ruimtes en een aantal onderwijsruimtes te vinden. De topsporthal voldoet aan de meest recente eisen van NOC*NSF. Ook is de hal voorzien van de nieuwste technologieën, zoals beeldregistratie. De nieuwe topsporthal is ontworpen door AGS Architects. Rots Bouw tekende voor de bouw, terwijl ITN Installatietechniek verantwoordelijk was voor de engineering, montage en bedrijfsvaardige oplevering van de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties, inclusief de regeltechniek.

Compact en duurzaam

De Van der Knaaphal is een compact en duurzaam gebouw geworden. Energieopwekking vindt plaats middels zonnepanelen. Voor de verwarming is een aansluiting gemaakt met het groene warmtenet van Ede. “Als afgiftesysteem is gekozen voor klimaatplafonds, vloerverwarming, radiatoren en stralingspanelen”, vertelt Wilbert Vervoorn, Lead Engineer W bij ITN Installatietechniek. “De koeling gebeurt middels klimaatplafonds en lucht. Een luchtbehandelingskast draagt zorg voor een gebalanceerde luchtbehandeling, op basis van het CO2-gehalte en de ruimtetemperatuur. In de fitnessruimte zijn – vanwege de hoge warmtelast – tevens enkele ventilatorconvectoren geplaatst.” Om een efficiënte en duurzame waterzijdige verdeling en eenvoudige inregeling van de klimaat­installaties mogelijk te maken, heeft ITN Installatietechniek de corrigerende organen van Belimo Servomotoren BV toegepast, waaronder de 2-weg en 3-weg (regel)kogelkranen, elektronische druk­onafhankelijke regelkogelkogelkranen (EPIV) en Energy Valves (EV).

Oranje

In de bouwvak van 2018 is de Van der Knaaphal opgeleverd. De topsporthal aan de Burgemeester
Cees van der Knaapweg is niet te missen, dankzij de knaloranje gevel van Alucobond. De oranje kleur verwijst niet alleen naar de topsport, maar sluit ook perfect aan bij de slogan van ITN Installatietechniek: ‘Het is oranje en het groeit’. Daarnaast is oranje de kleur van Belimo, sinds de oprichting in 1975, vertelt Manager Technical Support Danny de Laater. “Na de bouwvak van 2017 hebben wij ons assortiment uitgebreid met sensoren. Sindsdien bieden we een compleet basisassortiment voor het meten van temperatuur, luchtvochtigheid, druk, CO2 en vluchtige organische verbindingen (VOC’s), waarvan ook in dit project gebruik is gemaakt. Voor de topsporthal hebben wij diverse systeemdrukopnemers en temperatuuropnemers geleverd. De temperatuuropnemers zijn toegepast in alle technische installaties (aanvoer en retour) waarin het meten van de watertemperatuur van belang is. Van de verwarmings-, koel- en ventilatie-installaties tot en met de warmtapwatervoorzieningen.”

Gekozen is voor de 01DT-1DL temperatuuropnemers van Belimo, die beschikken over een NEMA 4X/IP65 behuizing. “Dit betekent dat de opnemers gegarandeerd stof- en sproeiwaterdicht zijn (indien besproeid met 12,5 l/min)”, vertelt De Laater. “Daarnaast onderscheidt de 01DT-1DL zich door een slim ontwerp. Dankzij een handige montage-clip hebben installateurs vrijwel geen gereedschap meer nodig om de temperatuuropnemers te monteren. En dankzij de toevoeging van speciale steekklemmen is het aansluiten van elektrakabels kinderspel geworden.” Vervoorn: “Niet alleen het installeren van de Belimo-producten, maar ook onze samenwerking is ons heel goed bevallen. De lijntjes met Belimo waren kort en we hadden steeds te maken met vaste aanspreekpunten. Vragen werden dezelfde dag nog beantwoord, waardoor we de snelheid in het project konden houden.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.