Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Van analoge telefoonlijnen en ISDN naar communicatie en beheer over internet

Van analoge telefoonlijnen en ISDN naar communicatie en beheer over internet

Bent u al over?

Om alle klimaat-, energie-, verlichtings-, beveiligings- en andere gebouwgebonden installaties nauwkeurig te monitoren, beheren en beheersen en om een optimale gezondheid, comfort en energie-efficiëntie te borgen, is een goed en betrouwbaar gebouwbeheersysteem onontbeerlijk. Het beheer van deze gebouwbeheersystemen valt vaak onder de verantwoordelijkheid van installateurs. Zij loggen het liefst op afstand op de systemen in, zodat tijd en kosten worden bespaard, terwijl de prestaties van de installaties te allen tijde worden geborgd. Mits de verbinding met het gebouwbeheersysteem gemaakt kan worden….

Huurderswensen

“Installateurs en onderhoudspartijen kunnen op verschillende manieren verbinding maken met de gebouwbeheersystemen van hun klanten”, weet Hans Damen, Commercieel Directeur bij elektronicafabrikant Adésys. “Of eigenlijk: konden. Want per 1 september is KPN gestopt met de dienstverlening op ISDN1-, ISDN2- en meervoudige PSTN-lijnen. Het complete ISDN-net in Nederland is uitgeschakeld en de analoge en ISDN-lijnen zijn verdwenen, waardoor beheer op afstand voor veel partijen niet meer mogelijk is. Ook wordt het maken van gebelde dataverbindingen via GSM steeds moeilijker. Wat overblijft, is communicatie en beheer via internetverbindingen. Om dit mogelijk te maken, moeten de traditionele modemverbindingen worden omgezet.”

De SVM-X56 4G modem simuleert de protocoltaal van de ouderwetse belmodems, terwijl naar buiten toe een internetverbinding wordt gemaakt.

 

Eenvoudige overstap dankzij modememulatie

Veel bedrijven hebben voor de harde deadline van 1 september hun systemen al aangepast. “Op dit moment is nog een enorme operatie gaande om ook de resterende bedrijven om te zetten”, vertelt Damen. “Zodat de installateurs hun werkzaamheden conform de contractafspraken kunnen voortzetten en een optimale werking van de gebouwgebonden installaties wordt geborgd.” Om te voorkomen dat gebouweigenaren hun complete gebouwbeheersysteem moeten aanpassen of vervangen, heeft Adésys een 4G internetmodem met modememulatie ontwikkeld die eenvoudig via de seriële poort op het bestaande Priva gebouwbeheersysteem kan worden aangesloten. “Onze SVM-X56 4G modem simuleert de protocoltaal van de ouderwetse belmodems, terwijl naar buiten toe een internetverbinding wordt gemaakt. Hierdoor hoeft het Privasysteem niet te worden aangepast.”

Vaste of draadloze verbinding

Het maken van die internetverbinding kan via het vaste of het draadloze internet. “De modem ondersteunt beiden”, vertelt Damen. “In de praktijk wordt echter veelal voor de draadloze verbinding gekozen, omdat hiervoor geen toegang tot het bedrijfsnetwerk van de klant nodig is. Dankzij de modem ontstaat een veel snellere internetverbinding tussen de beheersoftware en Priva gebouwbeheersystemen. Bovendien voorziet onze oplossing in een sms- en e-mailalarmering, waarbij de beheerder wordt geïnformeerd bij uitval van het gebouwbeheersysteem. Hierdoor wordt gebouwbeheer op afstand naar een nog hoger niveau getild, zonder dat hier grote investeringen voor nodig zijn.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.