Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘Uw WKO-systemen efficiënt en betrouwbaar gekoppeld, op druk gehouden en ontgast’

‘Uw WKO-systemen efficiënt en betrouwbaar gekoppeld, op druk gehouden en ontgast’

Het gebruik van warmte- en koudeopslag (WKO) systemen in Nederland neemt de laatste jaren flink toe. En dat is niet verwonderlijk, omdat gebouwen met dergelijke systemen brandstof- en kostenbesparend verwarmd en gekoeld kunnen worden. Mits ze niet alleen op de juiste manier worden ontworpen, gekoppeld en op druk worden gehouden, maar ook efficiënt en doeltreffend worden ontgast. De AIR-SEP® en geïntegreerde VK-kit leveren hier een belangrijke bijdrage aan.

“Een WKO-installatie bestaat naar wens uit twee of drie circuits”, begint dhr. M.G. van Gorsel, directeur van KOREX Benelux. “Immers kan de installatie naast de (primaire) levering van CV- en gekoeld water (GKW) ook voorzien in de (secundaire) warmtapwaterbereiding. In de praktijk wordt – naast de (retour)koppeling van het warmtapwatercircuit – in veel gevallen ook een koppelleiding tussen de CV- en GKW-circuits geplaatst. Geen enkel probleem, zolang de druk in beide installaties gelijk is. Echter ligt bij dynamische drukverschillen ongewenste energie-uitwisseling tussen de verwarmings- en koelinstallatie op de loer, met flinke rendementsverliezen tot gevolg.”

Synchroon aan de koppelvraagstukken loopt de ontgassing van de WKO-installatie. “Gebleken is namelijk dat ontgassing van enorm belang kan zijn voor het goed functioneren van de installatie”, aldus Van Gorsel. “Wanneer beide circuits met een separaat ontgassingssysteem worden ontgast echter, dan bestaat de kans dat bij een foutieve koppeling en ongewenst transport over de koppelleiding de ontgassingssystemen elkaar beïnvloeden. Hierdoor lopen installateurs én eindgebruikers het risico dat één van beide systemen overloopt, met alle risico’s van dien.”

air sep 4 kopieren

Met de AIR-SEP® 4.0 zet KOREX Benelux een nieuwe standaard in het drukbehoud en de ontluchting, vacuümontgassing, expansie, vuilopvang, reiniging en bijvulling van verwarmings-, koel- en vriesinstallaties.

 

Efficiënt en vraaggestuurd ontgast

Om deze problemen te ondervangen, heeft KOREX Benelux een AIR-SEP®-systeem ontwikkeld met twee (P1 en P2) druksensoren, twee (V1 en V2) motorgestuurde kogelkranen en twee (T1 en T2) terugslagkleppen, die zorgen dat de CV- en GKW-circuits te allen tijde gesloten en van elkaar gescheiden blijven. “Dankzij de AIR-SEP® met geïntegreerde VK-kit kan het volledige WKO-systeem middels één AIR-SEP® efficiënt en doeltreffend worden ontgast”, vertelt Van Gorsel. “De druksensoren in de AIR-SEP® meten continu de druk in de CV- en GKW-circuits. In geval van afwijkingen – dus wanneer de druk te hoog of te laag is – worden de kogelkleppen automatisch aangestuurd en wordt de druk in de installaties hersteld.”

Géén verlies!

In plaats van periodiek water te ontgassen, worden de ontgassingsinterval en -looptijd exact afgestemd op de actuele installatiestatus, waardoor energie-uitwisseling wordt voorkomen en een continu, hoog rendement van beide installaties wordt geborgd. “Dat maakt het systeem uniek in de markt”, aldus Van Gorsel. “De kogelafsluiters worden aangestuurd door een vrij programmeerbaar SmartControl microprocessor controlesysteem, dat tevens volautomatisch het drukbehoud en de ontluchting, vacuümontgassing, expansie, vuilopvang, reiniging en bijvulling met vacuüm ontgast water in beide installaties regelt en bewaakt. Een touchscreen met kleurendisplay maakt de status van de installaties 24/7 inzichtelijk en geeft eventuele storingen door, die direct verholpen kunnen worden. Een optionele MODBUS/TCP interface ten slotte maakt ook eenvoudig en integraal beheer op afstand mogelijk, wat door eindgebruikers én installateurs zeer op prijs wordt gesteld.”

Over KOREX Benelux

KOREX Benelux is gespecialiseerd in de verkoop, levering en het onderhoud van diverse toestellen en appendages op het gebied van water- en/of koelvloeistofbehandeling in Gesloten Circulerende Druk (GCD) installaties. “We bieden technisch advies en ondersteuning en maken berekeningen en aansluitschetsen voor kostenbesparende, energie- en CO2-reducerende installaties, met als doel een verbeterde capaciteit van verwarming-, koel- en vriessystemen, gesloten bronsystemen en zonne-energiesystemen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.