Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Uw rookgasafvoer in één dag gerenoveerd
De renovatie kan snel en zonder grote bouwkundige ingrepen worden uitgevoerd.

Uw rookgasafvoer in één dag gerenoveerd

Renovatie van deze kanalen is nodig, om een goede en veilige werking van het cv-systeem in de toekomst te garanderen. Met FuranFlex biedt F.F. Kanaalrenovatie niet alleen een hoogwaardige maar ook een zeer snelle oplossing. Zowel voor individuele kanalen als voor collectieve systemen.

“Wanneer een nieuwe ketel wordt geplaatst, moet gegarandeerd worden dat het rookgaskanaal nog een ketelleven meegaat”, weet Rudie Balink van F.F. Kanaalrenovatie. “Echter zijn er maar weinig inspecteurs die dit objectief kunnen beoordelen. Daarom wordt in de praktijk bij de montage van nieuwe ketels bijna altijd het rookgaskanaal gerenoveerd of vervangen.” Rookgaskanalen betreffen veelal aluminium kanalen waarin putcorrosie plaatsvindt, vertelt hij. “Daarnaast drogen de siliconen rubbers op de verbindingen uit, waardoor ze na verloop van tijd niet meer goed afdichten. Bij collectieve kanalen speelt bovendien het probleem van onderdruk.”

Onder- en overdruk

“De meeste oude(re) collectieve rookgaskanalen in Nederland zijn gebaseerd op onderdruk”, aldus Balink. “Niet verwonderlijk, want warmte lucht stijgt en creëert zo een natuurlijke trek in het kanaal. Echter zijn de rookgastemperaturen van de nieuwe type cv-ketels een stuk lager, waardoor deze thermische trek verdwijnt. Hierdoor blijven de rookgassen in het kanaal hangen of zakken zij zelfs naar beneden, waar zij in het luchtzijdige deel van de installatie terechtkomen. Hier worden de rookgassen aangezogen door de ketel, die als gevolg hiervan in storing gaat. Een overdrukkanaal gaat hiermee de strijd aan.”

Snel en met minimale bouwkundige ingrepen

Bij de renovatie van collectieve en individuele rookgaskanalen maakt F.F. Kanaalrenovatie gebruik van FuranFlex, dat snel en met slechts minimale bouwkundige ingrepen te installeren is. Bovendien wordt hiermee de volledige capaciteit van het bestaande kanaal benut. “FuranFlex is zowel geschikt voor vr- als hr-ketels en beschikbaar voor kanalen van 80 tot 800 mm. De oplossing betreft een innovatieve en flexibele schoorsteenvoering, die op maat vanuit de fabriek wordt aangeleverd en is opgebouwd uit drie lagen: een buitenlaag van kevlarversterkt glasvezel, een tussenlaag van composiet en glasvezel en een binnenfolie die na het uitharden uit de buis wordt verwijderd. Omdat we slechts een paar uur per woning bezig zijn, wordt overlast tot een minimum beperkt.”

Ook voor hoogbouwprojecten

FuranFlex is niet alleen geschikt voor laagbouw- maar ook voor hoogbouwprojecten. De grootste klus die F.F. Kanaalrenovatie heeft uitgevoerd, betreft de renovatie van de 60 meter hoge Skydome in Amsterdam. “Het rookgassysteem in deze woontoren bestond uit een vijftal aluminium CLV-kanalen, gebaseerd op onderdruk, die bij de bouw van 1995 in het gebouw zijn aangebracht”, vertelt Balink. “Sindsdien was er niet meer naar omgekeken. Tijdens de bouw zijn 20 vr-ketels geplaatst, die door de jaren heen op individuele basis zijn vervangen door (hoofdzakelijk) hr-ketels. Dit had slijtage in de rookgaskanalen tot gevolg. Daarom hebben wij in opdracht van beheerder Facilicom het complete systeem preventief gerenoveerd. Hierbij hebben wij gebruik gemaakt van een bijna 60 meter lange schoorsteenvoering, met een diameter van 400 mm.”

Voegloos, naadloos en luchtdicht

Voor de montage van FuranFlex wordt altijd een haalbaarheidsonderzoek op locatie uitgevoerd, benadrukt Balink. “Is renovatie technisch én financieel haalbaar? Of is complete vervanging aan te bevelen? De volgende stap bij collectieve kanalen is de montage van roestvrijstalen T-stukken. Immers kun je aftakkingen niet renoveren met een liner. Wanneer alle T-stukken op hun plaats zitten, dan wordt de FuranFlex in het kanaal aangebracht en plaatsen we speciale adapters op de twee uiteinden. Deze adapters worden aangesloten op een stoomgenerator, die buiten of op de galerij staat. Onder de stoomdruk zet de liner uit en na 2 uur beschikt men over een voegloze, naadloze en luchtdichte kanaalvoering die bestand is tegen hitte, corrosie en vocht. Per dag kunnen we tot 5 individuele kanalen renoveren; een collectief kanaal met 15 aansluitingen doen we in 2 dagen.”

De FuranFlex liner beschikt over een CE-markering en een gunstige KIWA Gastec-beoordeling.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.