Renovatie Monument Janskerhof Utrecht Universiteit rechten
02:10
11-01-2016

Utrecht | Janskerkhof Utrecht

In januari 2016 neemt de rechtenfaculteit van de Universiteit Utrecht haar intrek in het monumentale complex aan het Janskerkhof, dat afgelopen 2,5 jaar grondig is gerenoveerd.

Het project ‘Transformatie Janskerkhof 2-3a tot onderwijscentrum’ omvat zeven historische panden, die door een interne (en deels ook externe) verbouwing zijn samengevoegd tot één onderwijscentrum. Het oudste deel is al in 1246 gebouwd als Minderbroederklooster, waarna het in de zestiende eeuw is uitgebreid met de huidige Statenvleugel, van waaruit ten tijde van de Unie van Utrecht bestuurlijke functies werden uitgeoefend. In 1643 werd de huidige, geornamenteerde hoofdentree aan het Janskerkhof toegevoegd aan het pand.

Vanaf de negentiende eeuw is ‘Janskerkhof 2-3‘ in gebruik als onderwijsgebouw. De rechtenfaculteit vestigde zich er in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen het Anatomisch en Zoölogisch lab vertrok. In de nieuwe bestemming zal het studenten gaan faciliteren met studieplaatsen, werkgroepruimtes, collegezalen en een informatiecentrum. Tevens komen er flexplekken voor medewerkers.

Gestript en opnieuw ingedeeld
De grootste metamorfose vindt plaats aan de binnenzijde van het complex, dat volledig gestript en opnieuw ingedeeld is. Later toegevoegde aanpassingen zoals verlaagde plafonds, insteekverdiepingen en tijdelijke uitbouwen zijn hierbij zoveel mogelijk verwijderd. “Het pand is van binnenuit volledig opnieuw opgebouwd. Zowel bouwkundig als installatietechnisch”, vertelt Johan Beumer namens Linthorst Techniek. “Hierbij hebben wij zowel de werktuigbouwkundige als de elektrotechnische installaties voor onze rekening genomen, waaronder de verwarming, koeling, ventilatie, verlichting, aarding, krachtinstallaties, zonwering, een brandmeldinstallatie en de intercom.” De thermische schil van het pand is sterk verbeterd, vertelt hij, waardoor het aansluitvermogen van stadsverwarming gehalveerd kon worden. “Het verwarmingssysteem bestaat uit zo’n driehonderd stuks modern afgewerkte radiatoren. Door de authentieke bebouwing en binnenstedelijke eisen waren er beperkte mogelijkheden voor het opstellen van apparatuur in de buitenlucht. Hierdoor is onder andere gekozen voor binnen opgestelde luchtbehandelingsapparatuur met geïntegreerde koeltechniek. Alle verlichting betreft duurzame TL5-armaturen. Bijzonder aan het project is bovendien dat er – vanwege de brandveiligheid – alleen halogeenvrije buizen en kabels zijn toegepast. In geval van brand wordt de rookontwikkeling tot een minimum beperkt. Bovendien komen er geen toxische verbrandingsgassen zoals koolstofdioxide en koolstofmonoxide vrij.”

Just-in-time
Om alle installaties optimaal in te passen in het gebouw, was geen sinecure, vertelt Beumer. “Het onderwijscentrum betreft een monumentaal pand, daar hebben we tijdens al onze werkzaamheden rekening mee moeten houden. Maar de grootste uitdaging betrof de beperkte bouwplaats. Het project betreft een binnenstedelijk project. Rondom het gebouw was dan ook nauwelijks ruimte om materialen op de slaan. Daarom hebben we al onze installaties en toebehoren just-in-time aangeleverd.”

Tekst: Lieke van Zuilekom Beeldmateriaal: Linthorst Techniek

 


Bouwinfo
Opdrachtgever Universiteit Utrecht,
directie Vastgoed & Campus
Architect Marx & Steketee architecten
Aannemer Wijnen Bouw Someren BV
Installatieadviseur Huisman en van Muijen
Installaties Pneuman, Linthorst Techniek (W + E)
Ingebruikname januari 2016

i-project-infov3Projectinfo

‘Precies het paneel dat Janskerkhof nodig had’
Vanwege vooraf te weinig kennis van gebouwfuncties worden bedieningspanelen voor gebouwbeheer niet altijd ten volle benut. Pneuman uit Volendam fabriceerde voor faculteit Janskerkhof van de Universiteit van Utrecht echter een paneel dat precies is afgestemd op functie en gebruik.

Hij juicht het toe, vooraf gepleegde inmenging door opdrachtgevers. Want volgens Pneumans salesmanager Ad Smits worden panelen van meer input doelmatiger ingevuld. En dat is precies wat er gebeurde met het gebouwbeheerpaneel van de verbouwde faculteit Janskerkhof in Utrecht. Smits: “Er is een groot verschil tussen ontwerpen voor een gebouw of voor de gebruikers zelf. De directie had duidelijk omlijnde ideeën van wat ze met het paneel wilden. Daardoor, maar zeker ook dankzij de kundige begeleiding van adviesbureau Huisman & Van Muijen, hebben we het maximale uit het paneel weten te halen.”

Pneuman maakte voor het gebouw een paneel waarmee de verlichting van lokalen apart regel- en dimbaar is. Met in datzelfde paneel verwerkte brandmelding en een getoonde geografische afbeelding van de exacte locatie ervan. Smits wijst op de vele, in de lokalen geïnstalleerde LED-armaturen. Ze zijn stuurbaar middels DALI. “Dit is precies het paneel dat de faculteit nodig had.”

Installatie en Bouw Nederland partners

Kemper en Van Twist Diesel BV