Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
HVAC

Urenlang theaterplezier zonder hinderlijke luchtstromingen

Tekst | Desiree Pennings

Beeld | Novojet®

22 december 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Uitgekiende klimaatregeling in een designerjasje

Bezoekers van een theater verwachten natuurlijk dat het binnenklimaat dik in orde en de artistieke beleving optimaal is. Mede daarom koos Theater Zuidplein in Rotterdam voor het Novojet® systeem. Het systeem kan onder alle omstandigheden uit de voeten met koeling en verwarming en is nauwkeurig instelbaar. Omdat het theater bovendien hoge eisen stelde aan het design, werd het Novojet® systeem volledig op maat ontworpen.

De klimatisering van het theater komt voor rekening van een groot aantal bestuurbare Novojet® drukplenums met nozzles, die middels motoraandrijving clusters bij of af kunnen schakelen. Hierbij passen stromingssnelheid en luchtrichting zich automatisch aan. “Voor de bezoekers van een theater mag het systeem niet merkbaar zijn, ook al verblijven zij er een lange tijd. De inblaasposities zijn zorgvuldig gekozen, waardoor een optimale luchtverdeling in de ruimte tot stand komt”, vertelt ingenieur Richard Bernhardt van Airjet Engineering Zoetermeer.

Fluisterstil

Het volledige theater werd uitgerust met deze techniek: de foyer, de ontvangsthal op de eerste verdieping en de theaterzalen zelf. De ingenieurs van Airjet keken in een vroeg stadium van het project al mee om te bepalen hoe het Novojet® systeem het meest optimaal zou kunnen functioneren. Bernhardt: “We hebben onze modellen losgelaten op de verschillende ruimtes en berekend hoe de stromingen zich zouden gedragen. De lucht in de gehele ruimte moet immers doorlopend behandeld worden, of de tribunes nu ingeschoven of in gebruik zijn.”

Er werd gekozen voor een intelligent Novojet® systeem, waarbij temperaturen, luchtsnelheden en stromingsrichtingen kunnen variëren. Sensoren voorzien het systeem van feedback. Van het begin tot aan het einde van de voorstelling zijn bezoekers zeker van een zuivere en gelijkmatige luchtsamenstelling en ook: geen bijgeluiden. “Hoe groter de snelheid of vormcomplexiteit, hoe meer geluid en dat wil je juist niet in een theater. De Novojet® nozzle is hiervoor ideaal. Ook zijn resonanties vergaand beteugeld, waardoor we zeer lage geluidswaardes hebben behaald”, zegt Bernhardt.

Op maat gemaakt

Dan was er nog een belangrijk punt voor het theater: het design. Met name in de foyer zit het systeem prominent in het zicht. Daarom wilde de architect met name hier een passende bouwvorm. Er werd ontworpen volgens het principe ‘function first’ om vervolgens de juiste vormgeving te vinden. “De ronde vorm met een kelk naar binnen doet denken aan een oude grammofoonspeler. Toen we dit middels digitale impressies presenteerden, ontvingen we een loftrompet van de architect. Alleen was er nog de uitdaging hoe we het moesten maken”, aldus Bernhardt. Het werd volledig handmatig geproduceerd met precies las- en zetwerk. Inmiddels hangt het bijzondere Novojet® systeem in het theater, waarbij techniek en architectuur naar volle tevredenheid samenkomen.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Installatie & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht