Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
VSK

Unieke oplossingen op het gebied van watermanagement

Foto-2-Schell_Elektronische-Küchenarmatur-Grandis-E(ENT_ID=229
De Grandis E keukenkraan kan ook aan het SWS Watermanagement Systeem gekoppeld worden.

Tekst | Desiree Pennings

Beeld | Schell

18 februari 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Als installatietechnicus ken je Schell waarschijnlijk vooral van de hoekregelkranen en spoelsystemen. De ontwikkelingen op dit gebied staan geen moment stil en op VSK 2022 laat Schell je graag zien wat er op dit moment allemaal speelt. Nieuw is een inbouwreservoir met automatisch toiletspoelsysteem.

Dankzij Smart.SWS kunnen kranen en spoelsystemen met behulp van tablet of smartphone ook op afstand gemonitord en geprogrammeerd worden.

Familiebedrijf Schell werd in 1932 opgericht in het Duitse Olpe en hield zich bezig met de productie van uitloopkranen. Sinds 2010 richt het bedrijf zich vooral op sanitaire ruimtes in overheidsgebouwen, kantoorgebouwen, bedrijfspanden, sport- en recreatiefaciliteiten. De introductie van de intelligente watermanagementsystemen SWS en SSC is hier een gevolg van. Arjan Hilbers, projectadviseur bij Schell: “Wij zorgen ervoor dat tappunten elektronisch aangestuurd worden, zodat ze optimaal functioneren. De tappunten kunnen op gezette tijden temperatuurgestuurd gespoeld worden. Dat is ter preventie van legionella, maar ook voor de versheid van het water en het beheer van het gehele leidingsysteem. Wij zorgen ook voor een geautomatiseerde registratie van de bewijslast voor het logboek.”

Automatisch toiletspoelsysteem met reservoir

Op VSK laat Schell zien wat voor oplossingen op het gebied van drinkwaterbeheer en spoelsystemen er allemaal zijn. Zo heeft het bedrijf een nieuw automatisch toiletspoelsysteem met reservoir, vertelt Hilbers. “Het toilet wordt meestal op waterdruk gespoeld. Dan moet je in korte tijd veel water en druk hebben, wat vraagt om installatietechnische aanpassingen. Nu hebben wij een elektronische toevoeging in het reservoir geplaatst, die ervoor zorgt dat er makkelijk gespoeld kan worden.”

Afgelopen jaar werd ook de GRANDIS toegevoegd aan het assortiment; een elektrische keukenmengkraan die geschikt is om te koppelen aan het watermanagementsysteem SWS. Hilbers legt uit: “In de keuken wordt meestal meer warm water gebruikt dan bij een wastafelmengkraan. De GRANDIS is daarom zowel elektronisch als handmatig te gebruiken. Ook de spoelverhouding kun je zelf instellen.”

De Bluetoothmodule, waarmee kranen en spoelsystemen geprogrammeerd en uitgelezen kunnen worden.

Alle tappunten elektronisch

Het zijn enkele van de unieke oplossingen die Schell biedt; het is de enige fabrikant die alle tappunten voorziet van elektronica. En ook de enige die de kranen kan loggen, waardoor je niet meer afhankelijk bent van medewerkers voor het bijhouden van spoelbeurten en onderhoud. Met het managementsysteem SWS kun je alles op afstand beheren en met behulp van de Bluetooth app kun je kranen programmeren. “Omdat spoel­activiteiten vaak niet goed worden uitgevoerd, staat de effectiviteit van het spoelen momenteel ter discussie. Wij kunnen echter laten zien dat er goede resultaten worden behaald met het juiste spoelprogramma. Je moet de kraan op de juiste manier gebruiken en dus ook de turbulente spoeling. Die verkrijg je door meerdere kranen op exact hetzelfde tijdstip te spoelen. Wij managen het biologisch evenwicht in de waterleidingen en kunnen advies geven aan wie daar vragen over heeft”, aldus Hilbers.  

Benieuwd? 

U vindt Schell in hal 8, stand E054.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Installatie & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht