Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Uitgekiend binnenklimaat voor fulfilment centrum WDP in Nieuwegein
Zowel voor de bestaande bouw als voor de nieuwbouw heeft Western Airconditioning zes dakcentrales geleverd, die verschillen in luchthoeveelheid (5.100 m³/h tot 53.000 m³/h) en koelcapaciteit (20 tot bijna 300 kW).

Uitgekiend binnenklimaat voor fulfilment centrum WDP in Nieuwegein

Langs de A27 in Nieuwegein is op 13 augustus 2020 de verbouwing van het DC van WDP Nederland N.V. opgeleverd. In opdracht van WDP is het bestaande gebouw getransformeerd tot een fulfilment centrum voor een online supplier. Daarnaast wordt de laatste hand gelegd aan een aangrenzende nieuwbouw, met als resultaat een totaal netto vloeroppervlak van 83.000 m².

“In het bestaande gebouw uit 2011 heeft een aantal modificaties plaatsgevonden. Bovendien zijn de installaties vernieuwd, om aan de hedendaagse klimaateisen te voldoen”, vertelt Ben van Ooijen, Directeur en Projectleider van Mekann Projectmanagement & Advies. Mekann maakte het principeontwerp voor deze installaties en heeft de uitgangspunten voor de klimaatcondities gedefinieerd in een bestek. “Bovendien zijn we mede betrokken geweest bij de selectie van de partijen. Op basis van onder andere kwaliteit en duurzaamheid zijn de installatietechnieken gegund aan werktuigbouwkundig en elektrotechnisch installateur Hoppenbrouwers Techniek, vestiging Heesch. Voor het advies, de engineering en de levering van de dakcentrales, koelmachine en droge koelers hebben wij Western Airconditioning benaderd, wiens installaties zich tevens onderscheiden door een hoge energiezuinigheid.”

De twee droge koelers welke zijn aangesloten op de WKO-bron van de bestaande bouw.

Strenge eisen

“In dit project gelden vrij strenge eisen, waarop ook een garantieclaim van toepassing is”, aldus Van Ooijen. “Bijvoorbeeld met betrekking tot de verwarmings- en koelcapaciteiten. De selectie van de juiste systemen en leveranciers luisterde daarom nauw. Op basis van onder meer de omvang van beide gebouwen, de interne processen, de warmte die hierbij vrijkomt én de invloed van het weer hebben wij voorgesteld om te werken met dakcentrales, waarmee zowel verwarmd of gekoeld of alleen gekoeld kan worden.”

Autonome dakcentrales

“In samenwerking met Mekann hebben wij verschillende installatie-opties tegen het licht gehouden en de juiste vermogens bepaald”, vertelt François van Gorkom, Accountmanager bij Western Airconditioning. “Op basis van investering en efficiëntie is gekozen voor autonome dakcentrales per ruimte. Zowel voor de bestaande bouw als voor de nieuwbouw hebben wij zes dakcentrales geleverd, die verschillen in luchthoeveelheid (5.100 m³/h tot 53.000 m³/h) en koelcapaciteit (20 tot bijna 300 kW). Gezamenlijk hebben de units een luchthoeveelheid van 410.000 m³/h en een koelcapaciteit van 2,2 MW. Dankzij een juiste afstemming van de componenten wordt in koelbedrijf een seizoensrendement (SEER) van gemiddeld 3,7 gehaald.”

Warmtepompuitvoering

Naast de dakcentrales heeft Western Airconditioning één koelmachine geleverd met een koelvermogen van 280 kW, die de vloerkoeling van de bestaande hallen verzorgt. “Ook hebben we twee droge koelers (150 kW) voor de bestaande bouw geleverd. Deze droge koelers zijn aangesloten op de WKO-bron van de bestaande bouw.” Het doel was om de kantoren van de bestaande bouw zoveel mogelijk met vrije koeling (buitenlucht) te conditioneren, vertelt Van Ooijen. “In de zomer wordt gekoeld vanuit de WKO-bron. In de periode dat deze bron niet toereikend is, springt een bestaande warmtepomp (mechanische koeling) bij. Aan deze installatie hebben we twee droge koelers van Western Airconditioning gekoppeld, die het gebruik van de mechanische koeling tot een minimum beperken. Hierdoor kan flink op het energieverbruik worden bespaard.” Van Gorkom: “Omdat in de bestaande bouw al een deel verwarming aanwezig was, is één dakcentrale uitgevoerd als warmtepomp, waarmee verwarmd of gekoeld kan worden. Voor de nieuwbouw zijn alle zes dakcentrales uitgevoerd als warmtepomp.”

Naast de dakcentrales heeft Western Airconditioning één koelmachine geleverd met een koelvermogen van 280 kW, die de vloerkoeling van de bestaande hallen verzorgt.

Betrokken

Western Airconditioning heeft de twaalf dakcentrales, koelmachine en twee droge koelers just-in-time op het project aangeleverd, waarbij de montagevolgorde van Hoppenbrouwers Techniek werd gevolgd. “De units voor de oudbouw zijn in één dag en met een kraan vanaf de vrachtwagens naar het dak van het gebouw gehesen en op de stalen onderconstructie geplaatst”, vertelt Frank van Hommel, projectleider W bij Hoppenbrouwers Techniek. “Vervolgens hebben wij alle aansluitingen gerealiseerd, waarna we samen met Western Airconditioning de inbedrijfstelling hebben verzorgd. Voor de nieuwbouw zijn alle dakcentrales half oktober geleverd. Deze inbedrijfstelling volgt op korte termijn.” Van Hommel is erg tevreden over de samenwerking met Western Airconditioning. “De accountmanager en service-engineers zijn erg betrokken en de lijnen zijn kort, waardoor we steeds snel kunnen schakelen en doelgericht naar de eindoplevering kunnen toewerken.”

Bouwinfo

Opdrachtgever  WDP Nederland N.V.
Bouwkundig aannemer Willy Naessens Industriebouw
Installatie-advies Mekann Projectmanagement & Advies, W- en E-installaties, Hoppenbrouwers Techniek, vestiging Heesch
Dakcentrales, koelmachine en droge koelers Western Airconditioning

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.