Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Uitgebreid pakket elektrotechnische installaties voor nhow Amsterdam RAI Hotel

Uitgebreid pakket elektrotechnische installaties voor nhow Amsterdam RAI Hotel

Het nhow Amsterdam RAI Hotel is begin dit jaar officieel opgeleverd aan eindbelegger AXA IM. Het iconische hotel aan de Amsterdamse Zuidas is met een hoogte van 91 meter en een oppervlakte van zo’n 43.000 m² bvo, verdeeld over 650 kamers op 25 verdiepingen, het grootste nieuwbouwhotel van de Benelux. De nieuwbouw betreft een ontwikkeling van COD, Being Development en NH Hotels in samenwerking met OMA. Pleijsier Bouw tekende voor de bouwkundige werkzaamheden en gebouwgebonden installaties. In onderaanneming van deze aannemer was Blom Elektrotechniek verantwoordelijk voor de engineering, levering en montage van de elektrotechnische installaties.

De elektrotechnische installaties in het nhow Amsterdam RAI Hotel bestaan onder meer uit een aarding/bliksembeveiliging, drie trafo’s van 1.250 kVA, een noodstroomaggregaat, een railkokersysteem, een brandmeld- en ontruimingsinstallatie met gesproken woord, een data-installatie met +/- 3.500 aansluitpunten en twintig datakasten, een CAI-installatie met 670 aansluitpunten en een CCTV-installatie, evenals een duurzame LED-verlichtingsinstallatie.

Elektrotechnisch installatieconcept

“In de ontwerpfase hebben wij Pleijsier Bouw geadviseerd over het elektrotechnische installatieconcept”, vertelt Marco Dekker, projectleider bij Blom Elektrotechniek. “In nauwe afstemming met de diverse architecten en adviseurs hebben wij onder meer het verlichtingsplan aangepast. Hierbij is niet alleen gekozen voor betere en efficiëntere verlichtingsarmaturen, maar ook voor een andere verdeling hiervan. Bovendien hebben we een optimalisatie in de energiedistributie doorgevoerd.”

Voor de energiedistributie in het nhow Amsterdam RAI Hotel zijn drie trafo’s geplaatst, vertelt hij. “Vervolgens hebben we twee spanningsrails aangebracht, die vanaf trafo 1 en 2 en door een technische schacht naar de 25e verdieping lopen. Op elke verdieping is één onderverdeler geplaatst, die de diverse installaties voedt. De derde trafo is rechtstreeks aangesloten op de grote(re) gebruikers, die op de onderste verdiepingen zijn geïnstalleerd. Denk bijvoorbeeld aan de sprinklerpomp, ventilatiekasten en warmtepomp.”

egbertdeboer.com-20191210-09002hr-kopieren

Het iconische hotel aan de Amsterdamse Zuidas is met een hoogte van 91 meter en een oppervlakte van zo’n 43.000 m² bvo, verdeeld over 650 kamers op 25 verdiepingen, het grootste nieuwbouwhotel van de Benelux. (Beeld: ©egbertdeboer.com).

 

BREEAM-NL ‘Excellent’

Aan het ontwerp en de bouw lag een hoge BREEAM-NL-ambitie ten grondslag. “Om te voldoen aan de BREEAM-NL ‘Excellent’ certificeringscriteria hebben wij een groot aantal tussenmeters geleverd”, vertelt Dekker. “Daarnaast hebben we de aansluitingen gemaakt voor een openbaar vervoer informatiepaneel in de lobby. Overal in het hotel moest energiezuinige verlichting worden aangebracht. Bovendien moest deze verlichting volgens een bepaald protocol gedimd kunnen worden. Om hier optimaal invulling aan te geven, hebben wij op de begane grond (ontvangsthal, lobby en receptie) en 1e (hotellounge en bar), 17e (ontbijtrestaurant en grootkeuken) en 23e verdieping (restaurant en congresruimten) DALI-dimbare LED-verlichting gemonteerd, gekoppeld aan een KNX-installatie. Deze verlichting kan eenvoudig worden bediend en beheerd vanaf een bedienpaneel bij de centrale receptie.”

In de corridors en liftlobby zijn bewegingsmelders aan de verlichtingsinstallatie gekoppeld, die de verlichting in vier zones per verdieping regelen. “Standaard brandt 50% van de verlichting. Zodra beweging wordt gedetecteerd, wordt direct opgeschakeld naar 100% waardoor een optimaal bezoekerscomfort, veiligheid én energiezuinigheid perfect hand-in-hand gaan.”

Uitdagingen

Tijdens dit project werd Blom Elektrotechniek met diverse uitdagingen geconfronteerd. Onder andere in de ruwbouwfase, vertelt Dekker. “Onze installaties zijn voor het grootste gedeelte ingestort in de betonnen wanden en vloeren. Echter omdat hierin extreem veel wapening werd aangebracht, was het een enorm gepuzzel om onze installaties goed in te passen.” Richting de oplevering was met name de brandmeldinstallatie uitdagend. “Aan deze installatie moesten onder meer de sprinklerinstallatie, luchtbehandelingsinstallatie, ontruimingsinstallatie en diverse beveiligingsinstallaties worden gekoppeld, inclusief bijbehorende tests. De samenhang van installaties, het feit dat we met meerdere partijen gelijktijdig op een beperkt oppervlak moesten werken én de tijdsdruk vroegen om een behoorlijke inzet, een goede coördinatie en afstemming en het vermogen om rustig te blijven. Met de aanwezig kennis en expertise, de juiste inzet van mensen en een no-nonsense mentaliteit, maar ook door altijd respectvol met elkaar naar oplossingen zoeken, heeft Pleijsier Bouw gezorgd dat wij dit werk in goede samenwerking met alle betrokken partijen hebben kunnen realiseren. Namens ons voltallige team daarvoor onze hartelijke dank.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.