Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Uitgebreid E-pakket voor woontoren The Minister
Uitzicht vanaf de nieuwe woontoren.

Uitgebreid E-pakket voor woontoren The Minister

Op de plek van de voormalige Winston Churchill Tower, waar ooit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport was gevestigd, wordt druk gebouwd aan The Minister; een nieuw woongebouw van 24 verdiepingen met een zeer gevarieerd woningaanbod én uitgebreide elektrotechnische voorzieningen.

Grootste uitdaging in dit project is om alle voorzieningen goed in te passen.

HoffmanDME Techniek werd al in een vroeg stadium door initiatiefnemer Reshape Properties bij het transformatieproject betrokken. “In een bouwteam met de ontwikkelaar en W-installateur KIN Installatietechniek en conform de bestekeisen hebben wij het installatieontwerp voor de woontoren gemaakt”, vertelt Hoofd Projectvoorbereiding Arie de Mik. “In onderaanneming van bouwcombinatie The Minister (Kondor Wessels Amsterdam en Kroon & De Koning) realiseren wij de complete elektrotechnische installatie. Zowel in de woningen, algemene ruimtes als parkeergarage en van de licht- en krachtinstallaties tot en met de brandmeld- en ontruimingsinstallaties, EV-laadpalen en zonnepanelen.” Op het dak van de parkeergarage komen 1.450 zonnepanelen van 350 Wp, vertelt Jeffrey Ammerlaan, projectvoorbereider bij Hoff-manDME Techniek. “Zeer bijzonder is bovendien de zonnepaneleninstallatie op het dak. Op 85 meter hoogte worden 158 zonnepanelen gemonteerd op een stalen frame, die deels boven de luchtbehandelingsinstallatie wordt geplaatst.”

Overal in het gebouw wordt LED-verlichting gemonteerd. Voor de gangzones is gekozen voor dynamische verlichting, die standaard brandt op 20%. “Zodra beweging gedetecteerd wordt, schakelt de verlichting automatisch op naar 100%, waardoor veiligheid en duurzaamheid hand in hand gaan”, aldus Ammerlaan. “Zeer duurzaam is bovendien de EV-laadinfrastructuur. We creëren een slim laadsysteem, waarmee grote aantallen auto’s op een relatief laag vermogen geladen kunnen worden. In eerste instantie plaatsen we 50 laadpalen, maar dit kan in de toekomst flexibel worden opgeschaald naar een laadpaal per parkeerplek.” De Mik: “Bovendien is aan het systeem een afrekensysteem gekoppeld.”

Voor de stroomdistributie in The Minister zijn drie trafostations geplaatst: één voor de parkeergarage, EV-laadvoorzieningen en zonnepanelen, één voor de WKO-installatie en één voor het woongebouw zelf, aldus Ammerlaan. “Grootste uitdaging in dit project is om alle voorzieningen goed in te passen. Met name onder het kelderdek komen behoorlijk wat installaties te hangen, van onder meer de WKO-installateur en loodgieter. Hier moeten wij met onze lichtlijnen, kabelgoten en nutsinvoer tussendoor. Een goede afstemming in dit kader is dus gewenst.” Medio 2022 levert HoffmanDME Techniek de laatste installaties op.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.