Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Uitbreiding elektrotechnische infrastructuur voormalig Huis van Bewaring Schutterswei

Uitbreiding elektrotechnische infrastructuur voormalig Huis van Bewaring Schutterswei

Schakelen zonder kabels en zonder batterijen

Het complex van het voormalige Huis van Bewaring (HvB) Schutterswei in Alkmaar, met plaats voor 122 gedetineerden, wordt op dit moment getransformeerd tot een luxe hotel met 102 kamers en suites, diverse bar-restaurants, terrassen op de binnenplaatsen, drie vergaderzalen, een fitness- en massageruimte en een expositie- en feestzaal voor 375 gasten. John Kerssens van Kerssens | de Ruiter Architecten maakte het ontwerp voor de transformatie. Waar Bouwbedrijf Bolten tekende voor de bouwkundige werkzaamheden, is INCO verantwoordelijk voor alle gebouwgebonden installaties. Zowel op werktuigbouwkundig als elektrotechnisch gebied. Vanwege de korte doorlooptijd en het beperkte budget is ervoor gekozen om de elektrotechnische infrastructuur zoveel mogelijk te behouden.

dsc04287-kopieren

De Easyclickpro schakelaars en ontvangers zijn door een assemblagepartner geassembleerd en geprogrammeerd in handige hotelkamerboxen met stekerverbindingen, die plug-and-play in de hotelkamers geïnstalleerd konden worden.

 

“In HvB Schutterswei worden steeds twee of drie cellen samengevoegd tot één hotelkamer”, vertelt Leo van Hekezen, Projectleider bij INCO. “Vanwege de constructie van het gebouw zijn de betonnen tussenwanden niet geheel verwijderd, maar is steeds een doorbraak gemaakt. We hebben gekeken hoe we de bestaande installaties zo eenvoudig en slim mogelijk konden uitbreiden, zonder grote sloop of aanpassingen. Bovendien hebben we onderzocht hoe we met de bestaande voedingspunten de nieuwe installaties in de kamers konden voeden, conform de wensen van de opdrachtgever. Een draadloos systeem, waarbij we sec een draadloze schakelaar op de wand en een ontvanger in de voeding hoefden aan te brengen om de verlichtingspunten aan te sturen, bleek hiervoor de beste oplossing. Deze oplossing vonden we in het Easyclickpro-systeem van Honeywell-PEHA, dat zich onderscheidt door een eenvoudige installatie, hoge kwaliteit en flexibiliteit. Bovendien functioneren de schakelaars volledig batterijloos, waardoor onderhoud van het systeem niet aan de orde is.”

dsc04293-kopieren

In HvB Schutterswei worden steeds twee of drie cellen samengevoegd tot één hotelkamer.

 

Stekerbare hotelkamerbox

“Samen met INCO hebben wij gekeken naar de best passende producten voor dit project”, vertelt Lammert Hooiveld, Project Manager bij Honeywell-PEHA. “Uitdaging hierbij waren onder andere de dikke, betonnen tussenwanden, die het signaal van de draadloze systemen konden beïnvloeden. Om dit te voorkomen, hebben we stekerbare oplossingen boven de verlaagde plafonds geadviseerd. Op de bestaande kabelgoten in de cellen heeft INCO een stekerbare Easyclickpro ontvanger aangebracht, die de draad- en batterijloze schakelaars aanstuurt. De Easyclickpro schakelaars en ontvangers zijn door een assemblagepartner geassembleerd en geprogrammeerd in handige hotelkamerboxen met stekerverbindingen, die plug-and-play in de hotelkamers geïnstalleerd konden worden.” In totaal zijn twee typen hotelkamerboxen samengesteld, vertelt Van Hekezen. Één voor de uitbreiding van de infrastructuur in de voormalige cellen en één voor de nieuwe kamers, die elders in het voormalige Huis van Bewaring zijn gerealiseerd. “Alle hotelkamerboxen en stekerbare ontvangers zijn via de technische groothandel op het project aangeleverd. De montage verliep zeer naar wens. In het begin was het nog een beetje zoeken, maar al gauw hadden onze monteurs de stekerbare technieken onder de knie. Doordat alle stekers goed gecodeerd en gelabeld waren, was verkeerd aansluiten niet aan de orde. Hierdoor kon niet alleen zeer efficiënt, maar ook zeer snel worden gewerkt.”

dsc04284-kopieren

Op het moment dat gasten straks hun hotelkamer betreden en hun toegangspas in de hotelkaartschakelaar steken, schakelen automatisch de klimaatinstallaties en verlichtingsarmaturen in.

 

Draadloze en batterijloze hotelkaartschakelaar

Opdrachtgever Schutterswei Vastgoed B.V. had de uitdrukkelijke wens om in iedere hotelkamer een energiesaver te installeren, vertelt Van Hekezen. “De draadloze en batterijloze hotelkaartschakelaar van Honeywell-PEHA geeft hier optimaal invulling aan. Op het moment dat gasten straks hun hotelkamer betreden en hun toegangspas in de hotelkaartschakelaar steken, schakelen automatisch de klimaatinstallaties en verlichtingsarmaturen in. Bij het verlaten van de kamer schakelen de installaties bovendien automatisch weer uit, waardoor energiezuinigheid én een optimaal comfort voor de gasten perfect hand-in-hand gaan.” Begin april wordt hotel Schutterswei officieel geopend.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.