Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Overig

‘Tweede filtertrap biedt optimale bescherming tegen fijnstof’

ckl-evo_-kopieren

9 juni 2020 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Tijdens VSK 2020 presenteerde WOLF Energiesystemen een breed scala aan noviteiten die niet alleen positief bijdragen aan de duurzaamheid van onze woningen en utiliteitsgebouwen, maar ook een optimaal binnenklimaat garanderen. Energiezuinig, comfortabel en gezond, waarbij zelfs de kleinste fijnstofdeeltjes worden afgevangen en geluid geen issue meer is. Een primeur in de stand was de CKL evo ventilatie-unit, die tevens genomineerd werd voor de VSK Award in de categorie ‘Gezond en comfort’.

De CKL evo is een compacte, hoogrendement warmteterugwinunit voor de utiliteitsbouw. Het product betreft een doorontwikkeling van de bekende en gewaardeerde CKL en onderscheidt zich door een verbeterde ventilatorconfiguratie en een hogere isolatiewaarde ten aanzien van temperatuur, geluid en luchtdichtheid. “Met de CKL evo spelen wij maximaal in op de fijnstofproblematiek”, vertelt Martin Wendels, directeur van WOLF Energiesystemen. “In Nederland hebben we op tal van locaties regelmatig te maken met fijnstofpieken die, afhankelijk van de omgevingslucht, blootstellingsduur, activiteit en gevoeligheid van blootgestelde personen allerlei gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Van irritaties aan ogen, neus en keel tot en met schade aan longen, hart en vaten. Om de vervuilde buitenlucht om te zetten in schone, frisse binnenlucht, hebben we het filtercompartiment van de CKL evo aangepast. Hierdoor kunnen binnen dezelfde compacte afmetingen twee in plaats van één filter worden toegepast.”
Wie dit wenst, kan bijvoorbeeld een fijnstoffilter met een ISO ePM1 van 80% (F9) en een ISO ePM1 van 55% (F7) combineren, vertelt Wendels. “Door de dubbele en versterkende werking worden nog meer fijnstofdeeltjes afgevangen. Bovendien raken de filters minder snel vol dan bij gebruik van één filter in de hoogste filterklasse.”

Verbeterde behuizing

Noemenswaardig is ook de verbeterde behuizing van de CKL evo, die standaard aan de hoge classificaties T2 (thermische isolatie), TB2 (koudebrugfactor), L1 (luchtdichtheid) en D1 (stabiliteit) voldoet. “Ook hebben we de regeling aangepast, waardoor de warmteterugwinunit nog meer functionaliteiten heeft. Zo kunnen naar wens meerdere warmtepompen op de unit worden aangesloten”, vertelt Wendels. “Naast de vertrouwde Ice Protect Technology, waarmee ijsaanslag op de warmteterugwinunit en onbalans in het gebouw worden voorkomen, kan met behulp van een modulerende bypassklep exact op de gewenste inblaastemperatuur worden geregeld. Dit biedt grote voordelen in het voor- en naseizoen, waarin kleinere capaciteiten voldoende zijn.” Ook is een optionele boost-klep leverbaar, die in een versnelde opwarming van de CKL evo voorziet. “Bijvoorbeeld wanneer de warmteterugwinunit tijdens het weekend is uitgeschakeld, kan middels deze klep de ventilatielucht 100% recirculeren. Hierdoor worden alle ruimtes snel weer op de juiste temperatuur gebracht, alvorens gebruikers de ruimtes betreden. Dankzij de boost-klep kunnen de warmteterugwinunits dus nog efficiënter worden ingezet.”

Tot slot is het WOLF Energiesystemen gelukt om de luchthoeveelheden nog verder te verhogen, terwijl de vertrouwde rendementen intact blijven. “De CKL evo is leverbaar in luchthoeveelheden van 1.400, 2.400 en 3.300 m³/h, terwijl de reeds bekende CKL-serie in luchthoeveelheden van 4.400 en 5.800 m³/h beschikbaar blijft. Daarmee bieden we voor iedere vraag een passende oplossing.” De CKL evo voldoet aan de EIA-subsidierichtlijnen en aan de hoogste Eurovent energielabels (A of A+). “Bovendien is een nieuwe generatie ventilatoren toegepast, waardoor de unit nog stiller en (energie-)efficiënter functioneert.”

Uniek binnen de markt voor compactunits

De jury van VSK 2020 nomineerde de CKL evo om ‘het belang van een gezond binnenklimaat in utiliteitsgebouwen te onderstrepen’. “Zoals gezegd is het terugdringen van fijnstof hiervoor een belangrijk issue”, aldus Wendels. “Het feit dat je twee filters kunt selecteren, werd door de jury als uniek bestempeld binnen de markt voor compact-units. Bovendien is de warmteterugwinunit heel compact, gemakkelijk te installeren én op afstand te monitoren. Het is zelfs mogelijk om de CKL evo met de smartphone te bedienen.” Met de 5-minuten configurator op www.wolf.eu kan de CKL evo eenvoudig geconfigureerd worden. “Bovendien vinden installateurs hier alle relevante BIM-bestanden en technische gegevens, zodat zij voor ieder project de juiste unit kunnen selecteren.”

Standbezoekers aan VSK 2020 prezen met name de eenvoudige inpasbaarheid van de dubbele filtertrap, besluit Wendels, die hoopt dat andere bedrijven de innovatie snel zullen overnemen. “Onze ambitie is dat een dubbel filter de nieuwe marktstandaard voor Nederland wordt. Want alleen dan komt een gezond binnenklimaat in al onze gebouwen binnen handbereik.”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Installatie & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht