Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Turnkey energievoorziening voor AFAS Experience Center:
Legrand schakel- en verdeelbehuizing aan de wand in de kelder.

Turnkey energievoorziening voor AFAS Experience Center:

Om een betrouwbare en efficiënte energievoorziening in het AFAS Experience Center te borgen, is gekozen voor een uitgekiende combinatie van railkokers, hoofd- en onderverdelers en noodstroomvoorzieningen. De elektrische infrastructuur is turnkey geëngineerd, geleverd, gemonteerd en in bedrijf gesteld door Legrand Nederland BV, in opdracht van HOMIJ Technische Installaties en in nauwe samenwerking met projectpartners Eltechna en Cablespace.

“Voor HOMIJ is Legrand een betrokken projectpartner die in de volle breedte ondersteuning biedt. Bijvoorbeeld als het om energievraagstukken gaat”, vertelt Mark van der Pol, Accountmanager bij Legrand Nederland BV. “Dit betekent dat wij vanaf de transformator tot aan de wandcontactdozen in wanden of vloeren de volledige elektrische gebouwinfrastructuur kunnen verzorgen. Naast een uitgebreid productportfolio kunnen opdrachtgevers rekenen op een uitgebreide dienstverlening. Wij zijn transparant, realistisch en deskundig als het gaat om de mogelijkheden én onmogelijkheden van een project. Bovendien werken we nauw samen met onze paneelbouw- en montagepartners, waardoor we een optimale samenhang tussen de diverse installaties kunnen garanderen. Ook in het AFAS Experience Center heeft deze aanpak geleid tot een hoogwaardig opleverresultaat.”

Efficiënte en veilige energievoorziening

Het AFAS Experience Center betrof een zeer mooi, maar ook complex project, benadrukt Van der Pol. “Bijvoorbeeld als het om de installatietechnieken gaat. In de calculatiefase hebben onze productspecialisten actief gezocht naar oplossingen om de elektrische energie efficiënt en veilig door de nieuwbouw te distribueren. Al gauw bleek dat maatwerk hierbij onontbeerlijk was. We hebben een aanbieding gemaakt en onderbouwd met (spanningsverlies)berekeningen en certificeringen. Vervolgens hebben we de aanbieding met HOMIJ besproken en waar nodig geoptimaliseerd, waarna we op basis van prijs, kwaliteit én projectaanpak de turnkey opdracht gegund hebben gekregen.” In de kelder van het AFAS Experience Center zijn twee middenspanningstransformatoren geplaatst, vertelt hij. “Vanaf hier is met behulp van railkokers een trafo-bordverbinding aangelegd naar twee hoofdverdelers; één voor de kantoren en één voor het theater. Vanaf de hoofdverdelers vertrekken diverse railkokers naar de installatieschachten.”

Legrand staande schakel- en verdeelbehuizing.

Maatwerk oplossingen

Een uitdaging tijdens de ontwerp- en uitvoeringsfase was de beperkte beschikbare ruimte, vertelt John Veltrop, Projectleider bij Legrand Nederland BV. “In het kantoorgedeelte moesten we de modulaire, vierkante energietransportrails bovendien monteren in ronde schachten, rekening houdend met de leidingen en voorzieningen van de overige installatiepartijen. Daarbij moesten diverse aftakkasten aangebracht en geopend kunnen worden voor de gebruikers op de verdiepingen. Om dit mogelijk te maken, hebben we veel energie gestoken in de selectie van de juiste producten.” Ook in het theater moesten veel installaties in een relatief kleine ruimte worden ingepast, vertelt hij. “In het originele ontwerp van HOMIJ waren de railkokers daarom uitgevoerd met schuine kanten, afgeronde hoeken en andere voorzieningen. Echter is dit in de praktijk niet zomaar te realiseren. Onze engineer heeft actief gezocht naar alternatieve en maakbare oplossingen. In een 3D-model zijn bovendien verschillende oplossingen getoetst. Ook hebben we contact opgenomen met onze R&D-afdeling in Italië, om alle mogelijkheden te bespreken. Dit heeft binnen afzienbare tijd geleid tot een railkoker op maat die past als een handschoen én netjes in de schacht kon worden weggewerkt. HOMIJ was hier zeer enthousiast over.”

Naast de railkokers en hoofd- en onderverdelers heeft Legrand een UPS (Uninterruptible Power Supply) met batterij geleverd, die bij netuitval de stroomvoorziening overneemt. “Bovendien hebben we een railkoker aangelegd voor de elektrische laadvoorzieningen in de parkeergarage”, aldus Van der Pol. Veltrop: “Alle systemen van Legrand zijn opgeleverd conform de geldende normeringen en inclusief documentatie en opleverprotocollen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.