00:42
09-10-2018

Trias Westland | Bovengrondse ontgassingstank voor aardwarmteproject

Tuinbouwbedrijven moeten de komende jaren verplicht overstappen van gas naar andere energiebronnen. In veel gevallen wordt gekozen voor aardwarmte, waarbij heet water uit de grond wordt benut om de kassen te verwarmen. Zo ook in Naaldwijk, waar dankzij aardwarmteproject Trias Westland een groot aantal glastuinbouwbedrijven duurzaam wordt verwarmd.

Bij het aardwarmteproject zijn diverse bedrijven betrokken. Waaronder Tank- en Apparatenbouw “De Blesse” B.V., dat in opdracht van Grovo Tuinbouw uit Boskoop de bovengrondse ontgassingstank voor de aardwarmte-installatie produceerde en leverde. “In project Trias Westland zouden de bronnen aanvankelijk op 4 km diepte worden geboord. Daarom moest onze ontgassingstank zonder problemen een druk van 25 bar kunnen verdragen, evenals hoge temperaturen”, vertellen bedrijfsleider Mient van der Merk en Purchaser Marco van de Pol. “De tank heeft als doel om het geothermische water dat aan de bronnen wordt onttrokken, te ontgassen. Om hier optimaal invulling aan te geven, heeft de installateur diverse scheidingselementen in onze tank ingebouwd.”

De enkelwandige tank heeft een inhoud van ± 70.000 liter, een doorsnede van bijna 3 meter, een lengte van circa 12 meter en een leeg gewicht van ruim 20 ton. “De tank is in onze fabriek in De Blesse volgens de geldende specificaties in- en uitwendig gestraald en vervolgens in- en uitwendig voorzien van een 3-laagse coating, waarmee het staal van de tank optimaal wordt beschermd.

Installatie en Bouw Nederland partners

Ubbink