Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘Transformatie geeft voormalig MST ziekenhuis nieuwe smoel naar omgeving’

‘Transformatie geeft voormalig MST ziekenhuis nieuwe smoel naar omgeving’

De komende jaren zal het voormalige MST ziekenhuis aan het Ariënsplein in Enschede transformeren in een bruisende plek waar ondernemen, werken, leren, ontspannen, recreëren en studentenhuisvesting samenkomen. Het gebouwencomplex, dat eigendom is van projectontwikkelaar LIFE uit Antwerpen, zal gefaseerd worden verbouwd en uiteindelijk het nieuwe kloppende hart van de buurt worden. IAA Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van de transformatie.

“Het voormalige ziekenhuis is in de afgelopen honderd jaar voortdurend uitgebreid en verbouwd. De structuur en constructie waren daarom medebepalend voor de plek waar de nieuwe functies moesten komen”, vertelt Jeroen Nijmeijer, Partner Engineering bij IAA Architecten uit Enschede. “Als eerste hebben we met de opdrachtgever een totaalvisie met functies en schetsen opgesteld, waarin ook de gemeente zich kon vinden. Twee voormalige beddenvleugels aan de achterzijde zijn inmiddels verbouwd tot woonunits voor studenten. De open kolomstructuur van de zijvleugels uit de jaren zeventig is zeer geschikt voor klaslokalen en onderwijsloboratoria. Samen met Saxion, waarvoor we in de directe omgeving van het Ariënsplein al meerdere gebouwen hebben ontworpen, is een nieuwe indeling voor deze vleugels gemaakt. Het middendeel van het gebouw zal ruimte gaan bieden aan werken, co-working en woonwerkstudio’s. Op het voorplein moeten de parkeerplaatsen plaats maken voor een groene ontmoetingsplek.”

Het lichte, rustige interieur spreekt veel doelgroepen aan.

 

Waardevolle elementen behouden en versterken

Uitgangspunt in de ontwerpfase was om de waardevolle elementen van het ziekenhuis, zoals de kapel, te behouden en versterken en om het gebouw weer een ziel en duidelijke smoel naar buiten te geven, vertelt Nijmeijer. “We hebben de kwaliteit van alle ruimtes in kaart gebracht en waar mogelijk tussenwanden, verlaagde plafonds en installaties verwijderd. Bijvoorbeeld op de begane grond en eerste verdieping van het hart van het ziekenhuis, waar plafonds tot 4,5 meter hoog tevoorschijn kwamen. Die blijven in de nieuwe situatie in het zicht, waardoor de hoogte en lucht van het gebouw optimaal ervaren kunnen worden en daglicht maximaal kan binnenstromen. Overal in het pand is de aanwezige asbest gesaneerd en oude installaties hebben plaatsgemaakt voor duurzame technieken die een optimaal werk- en leefcomfort borgen.”

Meer rust en groen

Alle gebouwgevels worden weer fris gemaakt en waar nodig worden metsel- en schilderwerk hersteld, vertelt hij. “Daarnaast worden op diverse plekken kozijnen, beglazingen en zonweringen vervangen. Het monumentale hek aan de achterzijde wordt gerepareerd en parkeerplekken maken plaats voor groen, waardoor meer rust en een mooier en duidelijker beeld naar de omgeving ontstaan.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.