Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Totaaloplossingen voor watermanagement dankzij overname Merrem & LaPorte Collignon

Totaaloplossingen voor watermanagement dankzij overname Merrem & LaPorte Collignon

Wilo verbreedt en verdiept watermanagementoplossing

De trend was al enige tijd geleden ingezet in Duitsland: ‘water’ eist een nadrukkelijke rol op in het Wilo-portfolio. De overname van GVA enkele jaren geleden, kreeg een vervolg met de overname van Merrem & LaPorte Collignon, waterspecialist in de Benelux. De gecombineerde organisatie biedt het beste van alle waterwerelden.

Water wordt schaars

In een land dat voor circa 35% onder het zeeniveau ligt, lijkt er aan water geen gebrek. Maar het wordt al heel anders als je daarbij bedenkt dat slechts een klein deel van al dat water kan worden gebruikt. Sterker nog, slechts 0,014% van al het water kan worden gebruikt als drinkwater. Als je dat afzet tegen een groeiende wereldbevolking, een steeds verdergaande verstedelijking en klimaatveranderingen, dan zal één ding duidelijk zijn: water is een schaars goed waar we zuinig mee om moeten gaan.

Wilo zag deze trend al geruime tijd geleden in en zette daar dan ook sterk op in met een fors investeringsprogramma en aanzienlijke uitbreiding van de productiecapaciteit. Johan de Bleecker, managing director van Wilo België en Luxemburg: “Waar Wilo tot voor enkele jaren bekendheid genoot als producent en leverancier van pompen voor verwarming en koeling, als partner voor OEM’ers en de industrie, speelt het groeiende portfolio voor watermanagement een steeds grotere rol. De eerdere overname van GVA, specialist op het gebied van beluchtingssystemen, voortstuwers en mengers, kreeg in Nederland nog meer betekenis door de recente overname van Merrem & LaPorte Collignon.

Johan de Bleecker: “Het is belangrijk daarbij te bedenken dat de beluchtingssystemen de belangrijkste energieverbruikers zijn in een afvalwaterzuiveringsinstallatie. Doorgaans nemen ze zo’n 50% van het totale stroomverbruik voor hun rekening. Het optimaliseren van dit essentiële proces is daarom uitermate belangrijk. Door de combinatie van ervaring, tools en een gevarieerd productenpakket kan Wilo al in de ontwerpfase bijdragen aan de totstandkoming van een optimaal beluchtingssysteem. Dat betekent: minder energieverbruik en geringere uitstoot van CO2.”

Overname in watermarkt

Merrem & LaPorte Collignon met vestigingen in Zaltbommel en Vilvoorde (B.) startte in Nederland in 1996 en specialiseerde zich op het gebied van water en waterbehandeling. In krap 15 jaar tijd ontwikkelde het bedrijf zich tot specialist met uitgebreide (afval)waterknowhow waarvan meer dan 500 (inter)nationale referenties profiteren. Ook tal van Waterschappen vertrouwen op de expertise van het bedrijf terwijl het bedrijf daarnaast een geziene partner is van grote aannemers.

Met de overname van GVA en Merrem & LaPorte Collignon verbreedde Wilo dan ook niet alleen het productaanbod, maar haalde het bedrijf ook specialistische kennis op het gebied van waterzuivering in huis. In snel tempo breidt de Nederlandse Wilo-vestiging zich zo uit tot een veelzijdig pompenleverancier met vier pijlers:

  • Building Services
  • OEM
  • Industrie
  • Watermanagement

Als we inzoomen op de product- en dienstoplossingen op het gebied van watermanagement dan springen de diversiteit en innovatiekracht van Wilo in het oog. Vorig jaar alleen al introduceerde Wilo in Nederland nieuwe series intelligente vuilwaterafvoerpompen, universele bronpompen en een zelfvoorzienende onderwatermotorpomp op zonne-energie.

Johan de Bleecker: “Met Merrem & LaPorte Collignon weten we ons verzekerd van specialisten op het gebied van waterzuivering. Het gecombineerde aanbod is niet alleen interessant voor overheidsklanten, zoals waterzuiveringsbedrijven, maar ook voor industriële bedrijven.” Wilo verrijkt de watermanagementoplossingen nog eens door IT, sensortechnologie en modelapplicaties te integreren. Op die manier verbeteren de efficiëntie en betrouwbaarheid van systemen terwijl de kosten tegelijkertijd dalen.

Grote uitdagingen

Johan de Bleecker: “Als systeemaanbieder bestrijkt het Wilo-programma de volledige waterkringloop. Dat loopt van het onttrekken van (ongezuiverd) water uit putten of open wateren, de opvang, het transport en de zuivering van rioolwater tot drukverhogingsinstallaties en pompoplossingen voor ontzilting en beregening.” De uitdagingen zijn daarbij groot. Martijn Bisschop,  binnen Wilo Nederland verantwoordelijk voor Water Management Solutions, licht toe: “In rioolstelsels neemt het aandeel vaste stof en de verblijftijd in het netwerk toe. Bovendien worden de verpompte vloeistoffen agressiever en problematischer. Afvalwater, slib en slibwater, maar ook schurende of vezelige vloeistoffen moeten betrouwbaar en efficiënt worden getransporteerd met verschillende debieten en opvoerhoogtes.  Om die uitdagingen ook in de toekomst aan te kunnen, investeert Wilo fors in innovatie. Vorig jaar alleen al presenteerden we diverse nieuwe producten, waaronder bron-, vuilwater- en afvalwaterpompen.”

Een goed voorbeeld daarvan is de Wilo-Rexa SOLID-Q met Nexos intelligentie. Deze intelligente systeemoplossing leent zich bij uitstek voor afvalwater-pompstations. Dankzij de Nexos-intelligentie zijn de systemen in staat om zonder tussenkomst van een operator intelligent te reageren op veranderingen in de omgeving. Ook intelligente optimalisering van de energie-efficiëntie en een slimme detectiefunctie voor verstoppingen, vormen een standaardfacet van deze stations.

Martijn Bisschop vervolgt: “Om die uitdagingen aan te kunnen, wordt bovendien internationaal intensief samengewerkt. Als wereldwijd opererend bedrijf beschikt Wilo over een schat aan kennis en ervaring. Die willen wij met klanten delen. Daarbij is onze inzet steeds: het leveren van totaaloplossingen met bijbehorende garantie. Wij merken dat die aanpak wordt gewaardeerd. Eén partij voor alle facetten van watermanagement.”

www.wilo.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.