Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Installatietechniek

Toekomstproof groepenkasten bieden dé oplossing voor BENG-installaties

Attema-Voorhout1
In de nieuwe woonwijk Hooghkamer wordt de laatste hand gelegd aan de realisatie van 36 ruime eengezinswoningen, die na oplevering all-electric zullen functioneren.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Attema

18 juli 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Energierijk wonen in Voorhout

Energierijk wonen. Dát is de ambitie van project Spoordijk in Voorhout. In de nieuwe woonwijk Hooghkamer wordt de laatste hand gelegd aan de realisatie van 36 ruime eengezinswoningen, die na oplevering all-electric zullen functioneren. Uitgekiende isolatie, warmtepompen, een gebalanceerd ventilatiesysteem en heel veel zonnepanelen dragen bij aan een BENG-label. Om het grote aantal elektrische installaties efficiënt, snel en veilig te kunnen aansluiten, heeft installateur J. de Groot Elektro BV gekozen voor de nieuwe Click-mate NXT groepenkasten van Attema.

Dankzij de extra ruimte die ‘anderhalve groepenkast’ oplevert, kon J. de Groot Elektro BV álle componenten integreren die BENG-wonen mogelijk maken.

In onderaanneming van Van der Hulst Bouwbedrijf verzorgt J. de Groot Elektro BV alle elektrotechnische installaties in de woningen. Van de wandcontactdozen, schakelaars, verlichtingspunten en datavoorzieningen tot en met de aansluitingen voor wasmachines, drogers, warmtepompen en zonnepanelen. “In de traditionele groepenkasten is vaak onvoldoende ruimte om deze grote aantallen elektrische installaties aan te sluiten”, weet Robert Woudenberg, Sales Manager Installatie en Bouw bij Attema. “Veel installateurs ondervangen dit door in plaats van één groepenkast van 220 mm er een tweede groepenkast naast te plaatsen, waardoor een kast van 440 mm ontstaat. Echter kost het monteren, aansluiten en koppelen van twee groepenkasten (te) veel tijd. Bovendien is niet altijd voldoende ruimte beschikbaar voor een dubbele kast. De nieuwe Click-mate NXT serie ondervangt deze uitdagingen. De groepenkasten zijn dé innovatieve opvolgers van onze bekende en gewaardeerde Click-mate XL Plus serie en onderscheiden zich door een compacte behuizing én een volledig modulaire opzet. De L-kasten zijn ‘slechts’ 330 mm breed en bieden ruimte voor maximaal 36 modules. Hiermee kan 80-85% van de marktvraag in de standaard woningbouw worden afgedekt.”

Voldoende ruimte

Ook in project Spoordijk boden de nieuwe Click-mate NXT groepenkasten uitkomst, vertelt Patrick van der Meer, directeur/eigenaar van J. de Groot Elektro BV. “Dankzij de extra ruimte die ‘anderhalve groepenkast’ oplevert, konden we álle componenten integreren die BENG-wonen mogelijk maken. Denk bijvoorbeeld aan de kWh-meters, magneetschakelaars, hoofdschakelaars, zekeringsautomaten en aardlekschakelaars. Zeer prettig is bovendien dat de groepenkasten eenvoudig uit te breiden zijn. In dit project is bijvoorbeeld een wandcontactdoos-connector geïntegreerd in de zijwand van de groepenkast, waarop wij eenvoudig een stekerbare 2- of 4-voudige wandcontactdoos kunnen aansluiten.”

Efficiënt, snel en zonder faalkosten

Omdat dit één van de eerste projecten is waarin de Zuid-Hollandse installateur met de Click-mate NXT groepenkasten werkt, schoof Attema al in een vroeg stadium aan tafel. “We hebben een uitgebreide uitleg gekregen over de nieuwe groepenkast én alle (aansluit)mogelijkheden”, vertelt Van der Meer. “Vervolgens hebben we samen de juiste kasten voor dit project geselecteerd en samengesteld. Alle kasten zijn compleet voorgemonteerd in Voorhout geleverd, waar onze monteurs ze efficiënt, snel en zonder faalkosten kunnen installeren.” Woudenberg beaamt dit: “Met onze Click-mate NXT groepenkasten willen we het werk voor de installateur flink vereenvoudigen. Dit begint al in de engineeringsfase. Dankzij onze online Click-mate NXT Assistant configurator kunnen installateurs hun groepenkasten eenvoudig en volledig op maat samenstellen. Het is slechts een kwestie van inloggen, één van de voorbedrade Click-mate NXT groepenkasten kiezen, de gewenste componenten toevoegen en middels drag-and-drop bepalen waar deze componenten in de groepenkast moeten komen. Vervolgens kan vanuit het programma ook de bestelling worden geplaatst. Alle groepenkasten worden naar wens geleverd inclusief een duidelijke codering, zoals een kavelnummer of bouwnummer, zodat de juiste groepenkasten op exact de juiste plekken geïnstalleerd worden.”

Om ook de installatie te vergemakkelijken, zijn de Click-mate NXT groepenkasten voorzien van diverse handige producteigenschappen zoals stapelbare buiszadelstroken en een lichtgrijze onderbak voor zicht in donkere ruimtes. “Net als de schroefloze kap, voorgemonteerde schroeven in de onderbak, verschillende slimme uitvoermogelijkheden in de zijwand en een stekerbaar aardblok zijn dit allemaal handigheidjes die het werk eenvoudiger én sneller maken”, aldus Woudenberg. “En dat loont!”

Ook voor renovatie

Voor project Spoordijk heeft Attema 36 Click-mate NXT groepenkasten geassembleerd en geleverd, evenals diverse inbouwdozen en centraaldozen. Wanneer alles volgens plan verloopt, worden de eerste 18 woningen medio voorjaar 2022 opgeleverd. “Een volgend project met de Click-mate NXT groepenkasten staat inmiddels op stapel”, besluit Van der Meer. “In een renovatieproject in Delft worden binnenkort namelijk 200 bestaande groepenkasten vervangen.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Installatie & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht