Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Tochtvrije, geluidsarme luchtdistributie op maat voor scholen

Tochtvrije, geluidsarme luchtdistributie op maat voor scholen

In zwembaden, fabriekshallen, kerken, grote doe-het-zelfwinkels en concertzalen zoals de Ziggo Dome zijn ze al veel langer te zien: inblaasroosters met JET-nozzels die zorgen dat de verse en geconditioneerde lucht zich snel mengt met de ruimtelucht. Meer en meer vinden ze ook hun weg in kleinere toepassingen, zoals scholen. Voor een aula, gymzaal of klaslokaal betekent dat luchtdistributie op maat met een hoog comfortniveau.

smits air jet 1 kopieren

Metalen rooster met kunststof nozzels.

 

Smitsair-JETsystemen is al decennialang ontwikkelaar en producent van hoog inducerende luchtverdeelsystemen. Rolf Langeweg, manager van Smitsair-JETsystemen, merkt dat inmiddels ook scholen deze systemen hebben ontdekt. “We hebben nu een aantal scholen beleverd. In maart is bijvoorbeeld nog het integraal kindcentrum in Spijk opgeleverd en daar zijn tien JETroosters geplaatst: twee groepen van drie in de bibliotheek en de aangrenzende centrale ontmoetingsruimte, twee in de keuken en één in de gangzone. Alle JETroosters hebben een debiet van 200 m³ per uur, met uitzondering van een grote versie voor het doe-lokaal, met een debiet van 500 m³ per uur. Dit zijn weliswaar kleinschaligere toepassingen dan de gymzalen, atria en sportruimtes die we al langer voorzien, maar wel heel relevante.”

smits air jet 2 kopieren

Roosters op maat en nozzels in de juiste richting zorgen voor een zo hoog mogelijk comfort.

 

Luchtstromingen in beeld

De grote voordelen voor scholen zitten enerzijds in de homogene, tochtvrije luchtdistributie en anderzijds in het lage geluidsvermogen. Langeweg: “Luchtstromingen zijn een belangrijk aspect in de Frisse Scholen-richtlijnen. Je kunt zeggen dat wij daar specialist in zijn. We werken samen met specialisten van de TU Delft die Computed Fluid Dynamics (CFD) simulaties voor ons maken, waarin de stromingen van lucht en vloeistoffen in beeld worden gebracht. Met zo’n simulatie kun je voor elke ruimte de ideale opstelling ontwikkelen met roosters op maat en nozzels in de juiste richting, voor een zo hoog mogelijk comfort.”

Weinig geluid

De geluidseisen voor klaslokalen zijn streng. Langeweg: “Door de gerichte kunststof nozzels hebben onze JETsystemen relatief weinig kanalen nodig en werken ze op een lage voordruk. Het systeem zelf produceert dus al minder geluid. Met labyrintjes en andere maatregelen zorgen we er bovendien voor dat geluiden die eerder in het systeem ontstaan, worden beperkt. Je bespaart dus op de aanleg van kanalen, beperkt het geluid en de gebruikers genieten van een hoger comfort. Daarbij kunnen we de roosters en nozzels in elke kleur en maat leveren, waarmee we tegemoet kunnen komen aan elke wens van de gebruiker en/of architect.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.