Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Tips voor het kopen van LED dimmers

Tips voor het kopen van LED dimmers

Bent u op zoek naar een manier om meer sfeer te krijgen in uw huis? Dan zijn LED dimmers een goede optie. Er zijn verschillende soorten LED dimmers op de markt die variëren in kwaliteit en mogelijkheden. Wij helpen u een goede keuze te maken zodat u kunt genieten van een fijne sfeer in huis.

Waarom zou u een LED dimmer kopen?

Wanneer u LED verlichting in huis hebt, kan het zijn dat deze best een fel licht uitstralen. Dat kan praktisch zijn, maar is niet heel gezellig voor de sfeer. Met een LED dimmer kunt u dit aanpassen aan de situatie. Soms is het bijvoorbeeld handig om in de kamer wat feller licht te hebben voor het lezen van een goed boek. Maar wanneer u samen gezellig op de bank zit, is het fijner dat het licht wat zachter staat. Dit kan ook voorkomen in bijvoorbeeld een badkamer. Om uzelf op te maken is het fijn om feller licht te hebben. Maar wil u zich lekker ontspannen, dan is het fijn dat u de lichten kunt dimmen zodat ze niet te fel staan.

Welke soorten LED dimmers zijn er?

Het is belangrijk te weten dat niet iedere LED lamp aangesloten kan worden op iedere dimmer. Voor een LED lamp heeft u een zogeheten fase-afsnijdende dimmer nodig. Dit is een nieuwe variant dimmer uitermate geschikt voor LED verlichting. Dat komt omdat deze geleidelijk meer stroom geeft wat beter is voor de LED lampen. Wanneer u een andere variant koopt, kan het zijn dat u problemen ondervindt met de verlichting. Zo kan de verlichting gaan knipperen, zoemen of trillen.

Waar moet u op letten bij het kopen van een LED dimmer?

Als u een LED dimmer koopt, moet u er op letten hoeveel de minimale belasting is van de LED dimmer. De minimale belasting van de dimmer moet net zo hoog zijn als de lamp die u erop aansluit. Mocht de lamp bijvoorbeeld een wattage hebben van 3 watt en de dimmer heeft een minimale wattage van 5 watt dan kan het zijn dat de dimmer niet goed werkt. Wilt u meerdere lampen op één dimmer aansluiten? Dan telt u de wattages van de lampen eenvoudig bij elkaar op. De uitkomst daarvan is het minimale wattage dat de dimmer moet hebben. Wilt u er bijvoorbeeld twee lampen van 4 watt op aansluiten? Zorg dan dat u een LED dimmer koopt van minimaal 8 watt. Het is ook verstandig om niet te kiezen voor de goedkoopste optie. Deze gaan vaak minder lang mee en zijn niet zo gebruiksvriendelijk. Zorg ervoor dat u zeker weet dat uw lamp dimbaar is. Dit kunt u terugvinden op de verpakking of neem anders contact op met de fabrikant.

Hoe zit het met volt en wattage?

Heeft u de juiste LED dimmer gevonden? Dan moet u nog rekening houden met het secundair of primair dimmen van de LED verlichting. Dit heeft te maken met de transformator, ook wel trafo genoemd. Het stroomnet bij u thuis in Nederland heeft een voltage van 230 volt (hoogspanning). Wanneer u een LED spot van bijvoorbeeld 12 volt hebt, dan is er een dimbare trafo nodig om de spanning van 230 volt uit het stopcontact om te zetten tot de lagere spanning van 12 volt. De lamp zou namelijk 230 volt niet aankunnen. Dat is ook van invloed op hoe u uw LED verlichting dimt. Dat kan op twee manieren:

Bij primair dimmen wordt de dimmer van 230 volt nog vóór de trafo geplaatst. De LED dimmer dimt dan als het ware de trafo, waardoor deze minder vermogen afgeeft aan de LED verlichting en de lichtsterkte vermindert. In dit geval heeft u een dimbare transformator nodig.

Bij secundair dimmen wordt een dimmer van 12 volt áchter de transformator geplaatst. Deze trafo hoeft dan niet dimbaar te zijn. Deze methode wordt minder vaak toegepast dan het primair dimmen. Er zijn ook LED lampen op de markt die u direct kunt aansluiten op het net met 230 volt. Bij deze lampen zit er een ingebouwde transformator. Dan heeft u dus geen aparte transformator meer nodig.

Als u een ingebouwde transformator hebt, heeft u minder ruimte nodig voor het plaatsen van de LED spots. Maar als u hiervoor kiest, is het wel moeilijker om de spots te vervangen als er eentje kapot gaat. Dan is een losse transformator makkelijker te vervangen. Dus als u genoeg ruimte heeft, is het raadzaam om LED spots te kopen met een losse transformator. Koop uw LED dimmers bij de beste online winkel.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.