Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Thermen Berendonck, Wijchen | Innovatief en duurzaam installatiepakket voor ‘Groenste sauna van Europa’

Thermen Berendonck, Wijchen | Innovatief en duurzaam installatiepakket voor ‘Groenste sauna van Europa’

Op 1 mei wordt aan recreatieplas Berendonck (nabij Wijchen) een nieuw wellnessresort geopend. Hiermee realiseert de familie Dolman een derde wellnesslocatie, naast het huidige Thermen Bussloo en Thermen Soesterberg. Thermen Berendonck wordt het eerste mediterrane wellnessresort van Nederland en wordt volledig gerealiseerd rondom het thema ‘1001 nacht’. Alle 13 sauna’s en stoomcabines krijgen hun eigen look & feel en er wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technieken. Denk bijvoorbeeld aan warmtepompen, zonnepanelen op de daken en warmteterugwinning uit douchewater, sauna’s en keuken; alles met het oog op een bewuste en duurzame toekomst.

De nieuwbouw van Thermen Berendonck is ontworpen door Strategie Architecten. Van Norel Bouwgroep staat in voor de bouw, terwijl Linthorst Techniek verantwoordelijk is voor de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties, inclusief de meet- en regeltechniek. “In de nieuwbouw komen alle facetten van ons bedrijf aan bod”, vertelt Ronald Ruisch, Senior Projectmanager W/E bij Linthorst Techniek. “Van de planvorming, het BIM-ontwerptraject en de engineering tot en met de calculatie, werkvoorbereiding, coördinatie met neven- en onderaannemers en daadwerkelijke realisatie, waarbij steeds snel en in goed vertrouwen geschakeld moet worden.”

Aangenaam binnenklimaat

Het grootste deel van het zwembad- en douchewater in Thermen Berendonck is afkomstig uit eigen bronnen, vertelt Ruisch. “Voor de verwarming en warmtapwaterbereiding in de nieuwbouw is een hoge temperatuur water/water-warmtepomp (TT70) van Linthorst Techniek geïnstalleerd, in combinatie met twee Carrier lucht/water-warmtepompen voor de warmte- en koude-opwekking en aanvullende warmtapwaterbereiding.” Twee cv-ketels dienen als back-upvoorziening. “De koude uit de TT70 warmtepomp wordt duurzaam benut om de tegelvloeren in de sauna’s en stoomcabines te koelen, zodat bezoekers hun voeten hier niet branden en een aangenaam binnenklimaat wordt geborgd.”

Warmteterugwinning

Thermen Berendonck heeft de ambitie om de groenste sauna van Europa te worden, met een EPC van slechts 0,7. “De warmteterugwinning draagt hier in belangrijke mate aan bij”, aldus Ruisch. “Uit het afgewerkte douche- en spoelwater wordt actief warmte teruggewonnen, wat tevens geldt voor de luchtbehandeling en keukenafzuiging. De complete keuken is uitgerust met ons Kitchen Air Technologies (KAT) systeem, een innovatieve installatie waarmee warme lucht uit grootkeukens wordt gereinigd en door een kruisstroomwisselaar wordt geleid. Het KAT-systeem maakt hierbij gebruik van een speciaal ontwikkelde vloeistof die in het afzuigkanaal van de keukeninstallatie wordt verneveld en volledig bestaat uit natuurlijke producten. De vetdampen en geurstoffen binden zich aan de vloeistof en hechten zicht niet meer aan de kanaaloppervlakten. Een speciaal KAT-filter vangt de vloeistof en vervuiling af, waardoor het mogelijk wordt om de warmte uit de schone luchtstroom over te dragen naar de koude toevoerlucht. Een flinke besparing op de warmtevraag is het resultaat.”

Gefaseerde opstart van de sauna’s

Op het dak van de nieuwbouw komen circa 632 pv-panelen met een vermogen van 355 Wp per stuk, vertelt Ruisch. “Daarnaast hebben we overal energiezuinige LED-verlichting met bewegingsmelders gemonteerd, zodat nergens onnodig verlichting brandt. Naast de algemene licht-, kracht- en schakelinstallaties hebben we een data-/CAI-/WiFi-installatie, CCTV-installatie, inter­cominstallatie en brandmeld- en ontruimingsinstallatie geïnstalleerd, evenals een transformator voor de koppeling met het middenspanningsnet. Om te voorkomen dat de transformator bij de opstart van de sauna’s overbelast raakt, hebben we een gefaseerde opstartcyclus voor de sauna-installaties voorgeprogrammeerd.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.