Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Terra Emmen: 350 zonnepanelen op één omvormer 
Gekozen is voor Canadian Solar KuPower zonnepanelen met een capaciteit van 300 Wp per stuk (totaal: 105.000 Wp).

Terra Emmen: 350 zonnepanelen op één omvormer 

Recent hebben beide partijen samengewerkt bij de nieuwbouw van Terra Emmen, waar Platen Duurzame Technieken 350 panelen op het dak heeft gemonteerd. “Alle panelen zijn aangesloten op één SolarEdge omvormer”, vertelt eigenaar Bertran Platen. “Bovendien is het systeem voorzien van Power Optimizers. Hierdoor kan men per twee panelen de opbrengst van de panelen uitlezen.”

“Gekozen is voor Canadian Solar KuPower zonnepanelen met een capaciteit van 300 Wp per stuk (totaal: 105.000 Wp)”, aldus Platen. “De panelen zijn met behulp van een lichtgewicht Solarstell montagesysteem op het platte dak van de nieuwbouw gemonteerd, waardoor slechts minimale ballast nodig was.” Het verzinkt stalen montagesysteem is volledig gekoppeld, vertelt hij. “Het zonnepanelenveld betreft één doorlopend systeem. Doordat de achterkant van de opstelling is gesloten, fungeert het geheel bovendien als een soort vliegtuigvleugel. Hierdoor helpt de (stuw)kracht van de wind om de zonnepanelen op het dak te houden en is wegwaaien niet langer aan de orde. Om een optimum van zonopbrengst en dakinvulling te borgen, zijn de zonnepanelen onder een hoek van 13° aangebracht.”

Opgewekte energie wordt direct benut

Bijzonder in dit project is dat teveel opgewekte stroom niet kan worden teruggeleverd aan het energienet, omdat het net in Emmen al vol is. “Daarom is de installatie voorzien van een terugleverbegrenzing”, aldus Platen. “Hierdoor kan het maximale uit de SDE-subsidie gehaald worden, zonder teruglevering. Alle opgewekte energie wordt automatisch en direct benut voor het eigen gebouw.” De zonnepanelen zijn gekoppeld aan een tv-scherm in de school, waarop real-time de opbrengst van de panelen wordt gedeeld. “Dit zorgt voor meer bewustwording bij de leerlingen. Bovendien kan de informatie gedeeld worden als lesstof.”

Voor de nieuwbouw van Terra Emmen heeft Platen Duurzame Technieken 350 panelen op het dak gemonteerd.

Scope 12 kwaliteitsstandaard

Naast Meppel heeft Terra recent een nieuwbouw gerealiseerd in Emmen. Ook hier heeft Platen Duurzame Technieken in opdracht van Niemeijer Installatietechniek de zonnepaneleninstallatie geleverd en geïnstalleerd. Volgens Platen gaat het om een vergelijkbare installatie als in Emmen. “De enige uitzondering is het aantal omvormers.” Zowel de installatie in Emmen als in Meppel is aangelegd volgens de nieuwe Scope 12 inspectienorm. “Als bedrijf zijn we druk bezig met de Scope 12 certificering, waarmee al onze installaties aantoonbaar aan de hoogste kwaliteitsstandaard voldoen”, aldus Platen. “Na de oplevering in Emmen is onze installatie technisch gekeurd. Hierbij is geen enkele technische afwijking geconstateerd. Een mooie compliment voor onze dienstverlening.”

Totale ontzorging

Naast de kwaliteitsgarantie kunnen opdrachtgevers bij Platen Duurzame Technieken rekenen op totale ontzorging. “Naast de montage van het draagsysteem, de panelen en de omvormers verzorgen wij de bekabeling tot en met de omvormer(s)”, aldus Platen. “Dankzij een eigen vrachtwagen met autolaadkraan zijn wij zeer flexibel, en kunnen wij het verticale transport tot 27 meter hoogte zelf verzorgen. Wij regelen alles; de installateur hoeft alleen nog de elektrische voeding aan te brengen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.