Goed opgeleid personeel is van levensbelang voor ieder bedrijf. Het is goed om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen en technieken. Daarom biedt Studium praktijkgericht onderwijs waarbij je de techniek écht beleeft. Niet alleen theorie, maar onderwijs waarmee je echt aan de slag kunt.
Studium biedt diverse opleidingen in koeltechniek, klimaattechniek, elektrotechniek, logistiek en veiligheid. Deze vinden plaats in de praktijkruimte in Amersfoort. Hier kunnen cursisten werken aan verschillende installaties, zoals elektrische installaties, koelinstallaties en warmtepompen. Met name die laatste zijn belangrijk voor de toekomst, denkt Peter Koelewijn van Studium. “Veel jongeren willen zich omscholen naar het werken met warmtepompen, want daarin zit de toekomst. Zeker vanwege de energietransitie, de stijgende gasprijzen en nu hybride warmtepompen verplicht worden vanaf 2026.”
Warmtepompen werken met koudemiddelen. Om hiermee te mogen werken, heb je een F-gassen certificaat nodig. Studium biedt opleidingen voor F-gassen categorie 1 en 2. Koelewijn legt uit: “Wanneer je beschikt over een certificaat voor F-gassen categorie 1, dan mag je met vrijwel alle warmtepompen en koelinstallaties met synthetische koudemiddelen werken. Categorie 2 is bedoeld voor kleinere installaties tot 3 kg koudemiddelinhoud.” De praktijkruimtes in Amersfoort zijn speciaal ingedeeld voor categorie 1 en 2. Er staan koelmachines en gereedschapsets klaar voor iedere cursist. De opleidingen vinden overdag of ’s avonds plaats in groepen van 8 cursisten. Voor categorie 2 duurt deze 7 dagen of 14 avonden en voor categorie 1 duurt deze 10 dagen of 20 avonden.
Natuurlijk is het belangrijk dat de theorie wordt behandeld, maar bij Studium wordt er evenveel aandacht besteed aan de praktijk. Koelewijn: “Bij het werken aan een warmtepomp komt veel meer kijken dan F-gassen. Het waterzijdig inregelen komt bijvoorbeeld veel nauwkeuriger dan bij een cv-installatie, omdat je met lage temperaturen werkt. Wij beschikken over een installatie met warmtepomp en afnemers waarop cursisten de boel waterzijdig inregelen. Zo raken ze vertrouwd met deze werkzaamheden.”
Uit het hele land komen mensen naar Amersfoort toe om les te krijgen. Voor Studium is het belangrijk om ook zelf helemaal op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen. Deze worden natuurlijk op de voet gevolgd, zegt Koelewijn. “Op dit moment zijn we druk aan het kijken hoe we een gecombineerde opleiding kunnen bieden op het gebied van F-gassen categorie 2, waterzijdig inregelen en het installeren van een warmtepomp of cv-ketel. We gaan ervoor om onze cursisten de beste opleidingen te bieden die ze meteen in kunnen zetten op hun werk. We hebben een erg hoog slagingspercentage en dat is niet voor niets.”