Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Technische isolatie, reken maar!

Technische isolatie, reken maar!

Technische isolatie is overal. Productie- en gebouwinstallaties functioneren veilig, doelmatig en duurzaam dankzij moderne isolatiesystemen. Dagelijks zijn zo’n 4.500 goed opgeleide professionals in bouw en utiliteit ermee bezig. Met de op de recent gehouden vakbeurs Energie/Industrial Heat & Power gelanceerde TBI-App kunnen zij energiebesparingen nog beter in beeld brengen.

Technische isolatie begint waar bouwkundige isolatie stopt: het vakgebied bestrijkt het rijk geschakeerde terrein van thermische, akoestische en brandveilige isolatie. De sector richt zich met specifieke materialen, systemen, techniek en technologie op productie- en gebouwinstallaties in alle takken van bouw, utiliteit en industrie. In de utiliteit speelt een aantal functionaliteiten. Zo is er thermische isolatie voor energie-efficiëntie, veiligheid en comfort. Koude-isolatie voorkomt condensatie en zorgt voor installatiebescherming, energie-efficiëntie, hygiëne en een kwalitatief binnenklimaat. Akoestische isolatie richt zich op comfort/arbeidsomstandigheden en omgevingsbescherming. Maar ook brandveilige isolatie op het gebied van compartimentering en brandveilige doorvoeringen zitten in het pakket van het isolatiebedrijf. Al naar gelang de installatiedelen worden verschillende isolatiematerialen toegepast: elastomeer, met name voor warme en koude-isolatie van koud- en warmwatersystemen, minerale wol ten behoeve van luchtkanalenisolatie, leidingisolatie en brandwerende afdichtingen en hardschuim voor AC/CV-leidingsystemen.

De terugverdientijd op investeringen in technische isolatie loopt uiteen van amper een half jaar tot twee à drie jaar, afhankelijk van proces, installatie en isolatiesysteem.

TBI-App EASY

Aan de hand van de installatieontwerpen engineeren opdrachtgevers, ingenieursbureaus en installatiebedrijven het optimale isolatiesysteem. Relevante factoren zijn procesvariabelen zoals mediumtemperaturen, productiecycli, omgevingscondities en mechanische factoren. Om het belang van goede isolatie te onderstrepen en inzichtelijk te maken, heeft de Europese koepelorganisatie

van isolatiebedrijven EiiF recentelijk een gratis app gelanceerd. De gratis TBI-App EASY, te vinden in Google Play en de Appstore van Apple maakt energiebesparing door goede isolatie inzichtelijk. Er is ook een abonnementsversie beschikbaar met meer functionaliteiten. Door het invullen van parameters kunnen nieuwe of bestaande installaties en installatieonderdelen aan een inspectie worden onderworpen.Wat (te) vaak onderbelicht blijft, is dat isolatiesystemen gedurende hun economische levensduur gemiddeld veertig maal de hoeveelheid energie die hun productie heeft gekost, besparen. Technische isolatie is dus niet alleen functioneel onmisbaar, maar ook economisch interessant. De terugverdientijd op investeringen in technische isolatie loopt uiteen van amper een half jaar tot twee à drie jaar, afhankelijk van proces, installatie en isolatiesysteem.

De TBI-App EASY is gratis te downloaden in de App Store (voor iOS 11 en hoger) en Google Play (Android 7 en hoger).

VIB

Technische isolatie in bouw en utiliteit is mede door de hele klimaatdiscussie belangrijker dan ooit. We zetten er grote stappen mee in energiebeheersing, duurzaamheid en milieubescherming, maar ook in kwaliteit van de leefomgeving, veiligheid, binnenklimaat en comfort. De Nederlandse bedrijfstak voor technische isolatie, verenigd in ondernemersorganisatie VIB – de Nederlandse Vereniging van Ondernemers in het Technisch Isolatie Bedrijf – bestaat uit ruim honderd gespecialiseerde ondernemingen en ongeveer veertig fabrikanten en toeleveranciers die zich geheel of overwegend richten op technische isolatie. De VIB-bedrijven vertegenwoordigen ruim tachtig procent van de markt en willen zich onderscheiden door kennis, vakmanschap en innovatie.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.