Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Technisch dienstverlener borduurt voort op bestaande bouw Kuehne+Nagel

Technisch dienstverlener borduurt voort op bestaande bouw Kuehne+Nagel

Technisch dienstverlener Leertouwer heeft recent de complete E-installatie voor de uitbreiding van het distributiecentrum van Kuehne+Nagel in Tiel mogen leveren en monteren. Dit in navolging van de elektrotechnische installatie, data-installatie, inbraakinstallatie en verlichtingsinstallatie in de nieuwbouw in 2013.

LeertouwerDe lichtlijnen zijn voorzien van bewegingssensoren die werken conform het warehouseprincipe.

“Voor de uitbreiding hebben wij voortgeborduurd op de bestaande installatie in het distributiecentrum. Een specifieke wens van onze opdrachtgever”, vertelt Hans de Gier, teammanager Utiliteit bij Leertouwer. “De bestaande bouw en uitbreiding beschikken ieder over een eigen transformator, hoofdverdeler en grote busbar, die voor de energiedistributie in de gebouwdelen zorgen. De busbar voedt hierbij niet alleen de diverse verlichtingslijnen, maar ook de onderverdelers waarop de wandcontactdozen zijn aangesloten.”

Koppeling met de bestaande bouw
Voor de data-installatie heeft Leertouwer diverse Wifi-punten aan het dak gemonteerd. “Op een aantal plekken in de distributiehal en in de kantoren hebben we bovendien vaste aansluitingen gemaakt, om een optimale bereikbaarheid in het gebouw te garanderen”, vertelt De Gier. “Tussen alle patchkasten hebben we een ringleiding van glasvezel aangelegd, die vervolgens is gekoppeld met de serverruimte van de bestaande bouw. Voor de camera-installatie hebben we eenzelfde glasvezel ringleiding aangelegd en gekoppeld.”

Standalone voorzieningen
De beveiligingsinstallaties en inbraakbeveiliging betreffen standalone installaties, vertelt hij, omdat koppeling met de bestaande bouw niet mogelijk bleek. Daarnaast is op het dak van het gebouw een bliksembeveiligingsinstallatie gemaakt. Deze installatie is uitgevoerd met opvangers, om voldoende ruimte over te houden voor de installatie van zonnepanelen. “Tot slot is overal in het gebouw energiezuinige LED-verlichting gemonteerd. De lichtlijnen zijn voorzien van bewegingssensoren die werken conform het warehouseprincipe. Overal waar beweging wordt waargenomen, gaat de verlichting automatisch aan. In de kantoren zijn LED-systeemarmaturen in de verlaagde plafonds geïntegreerd.”

In de LED-lichtlijnen is ook de noodverlichting ingebouwd. “De verlichtingsinstallatie functioneert volledig autonoom, met uitzondering van de storingsmeldingen voor de noodverlichting”, aldus De Gier. “Die worden inzichtelijk gemaakt in het gebouwbeheersysteem, waardoor het onderhoud van de installatie aanzienlijk wordt vereenvoudigd.”

Uitdaging in dit project was met name de ultrakorte doorlooptijd. “Echter dankzij een goede voorbereiding, het op tijd bestellen van materialen en componenten én door te werken met de juiste onderaannemers hebben we dit project – binnen de gestelde tijd – tot een goed einde kunnen brengen.”

Tekst Lieke van Zuilekom    |    Beeld Leertouwer
Uitgelichte afbeelding: 
De bestaande bouw en uitbreiding beschikken ieder over een eigen transformator, hoofdverdeler en grote busbar, die voor de energiedistributie in de gebouwdelen zorgen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.