Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
TB1, D1, L1 en T2: Luchtbehandelingskast volgens de hoogste normeringen

TB1, D1, L1 en T2: Luchtbehandelingskast volgens de hoogste normeringen

“De Verso Pro 2 is het nieuwste programma van Komfovent en beter is er bijna niet te vinden op de markt voor luchtbehandelingssystemen”, aldus Ton Kistemaker, eigenaar van Vortvent uit Papendrecht. “De compacte behuizing is dermate verbeterd, dat het sytsteem topprestaties levert en nog meer gebruiksgemak met zich meebrengt.”

Vortvent is sinds 2004 importeur van Komfovent. Kistemaker: “De Verso Pro-serie is een modulair systeem van fabrikant Komfovent waarmee we voor elke vraag in de utiliteitsbouw een oplossing bieden. Er zijn meer dan een miljoen verschillende configuraties mogelijk, dat zegt al heel wat. Wij leveren meestal in het segment tussen de 3 tot 22 duizend kuub luchtbehandelingscapaciteit.”

Verso Pro 2

De nieuwste variant, de Verso Pro 2, doet daar nog een schepje bovenop. Kistemaker: “We weten dat deze fabrikant zeer hoge kwaliteit producten maakt. Maar met de verbeteringen die nu zijn aangebracht, kan het bijna niet beter. Volgens de normering van Eurovent NEN EN 1886 voldoet de Verso Pro 2 aan de classificaties TB1, D1, L1 en T2.”

vortvent 2 kopieren

De 75 mm dikke wanden met minerale wol zorgen voor de thermische en akoestische isolatie.

 

Geen condens

Kistemaker legt uit: “De belangrijkste stap is dat ze de thermische koudebrugfactor twee klassen hebben verbeterd van TB3 naar TB1. Dat is erg belangrijk om condensvorming in alle omstandigheden tegen te gaan, of de machine nu buiten of binnen staat, en in alle jaargetijden. Condens leidt tot schimmel, bacterievorming, corrosie en lekkages en moet te allen tijde worden vermeden. De verbeteringen zitten in heel veel details, van profielaanpassingen en slim afdoppen tot afdichtingen en de vorm van de hoeken. Dit sluit nauw aan bij de luchtdichtheidsklasse, die met L1 op het hoogste niveau ligt. Luchtdicht betekent minder luchtverlies, een energiezuinigere installatie en een lagere akoestische belasting. De constructieve sterkte van de kasten is met D1 ook op het hoogste niveau.”

Niet te zwaar

De thermische transmissie is op T2 uitgekomen. Kistemaker: “Niet het hoogste niveau T1 inderdaad, maar dan zou je enerzijds in plaats van 75 millimeter dikke wanden naar 100 millimeter moeten en ten tweede wordt je kast dan een stuk zwaarder. Dat heeft weer consequenties voor de draagconstructie van het gebouw en de trend daarin is juist dat men steeds lichter wil bouwen. Het zijn overigens erg stille machines die prima toepasbaar zijn als binnenopstelling in bijvoorbeeld scholen of bibliotheken. Wat dat betreft zijn ze uitstekend akoestisch geïsoleerd.”

De Verso Pro 2 wordt geleverd met een C5.1 plug-and-playbesturing. Deze regeling is onder meer voorzien van Modbus, BACnet en alle benodigde functionaliteiten voor zelfstandig opereren. De geïntegreerde webserver maakt aanvullende software overbodig. Een aftandse laptop en netwerkkabel voldoen. Vortvent maakt dit compleet met een uitmuntende service.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.