Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Systeem voor de aanpak van (fijn)stof en virussen: Schone veilige lucht in een handomdraai
LightAir Health+ systeem.

Systeem voor de aanpak van (fijn)stof en virussen: Schone veilige lucht in een handomdraai

“Ook als een school niet over mechanische ventilatie beschikt. Met ons gepatenteerde LightAir Health+ systeem reinigen wij de lucht tot op ultra fijnstofniveau en doden wij virussen direct na uitstoot door een besmet persoon – dus nog voordat zij levend de neus van een ander kunnen bereiken. Het onzichtbare mondkapje! Overigens hebben wij dit laatste niet zelf bedacht, maar blijkt dit uit onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek aan het Karolinska instituut in Stockholm, gepubliceerd in Nature Scientific Reports.”

Voor Jansen staat als een paal boven water dat je een gezond binnenklimaat in bijvoorbeeld scholen niet creëert door te ventileren. “We ventileren om de CO2 en vochthuishouding op orde te houden. Veel scholen staan in stedelijk gebied of in de buurt van drukke verkeerswegen. Het niveau aan fijnstof is daar zo hoog dat je met ventileren juist vuile lucht naar binnen haalt, tenzij er een kostbare filterinstallatie is voorzien. Daarnaast ontstaan in het klaslokaal allerlei verontreinigingen zoals aerosole virussen en bacteriën. Het is belangrijk om de klas continu te reinigen zodat kinderlongen schoon blijven en ziekten niet via de lucht kunnen worden overgedragen. Onze technieken maken dit eenvoudig mogelijk, tegen de laagste gebruikskosten.”

Pilotmeting PM 2.5- en CO2-niveau in Papendrecht.

Ramen open is vuile lucht binnenhalen

“De nadruk in het Frisse Scholen-debat ligt nogal sterk op CO2-niveaus in klaslokalen en onvoldoende op de fijnstofbelasting die in Nederland veelal de normen overschrijdt”, aldus Jansen. “CO2 verlaag je door te ventileren of door de ramen of deur naar de gang te openen. In alle gevallen, tenzij het ventilatiesysteem is voorzien van een hoogwaardig HEPA-filter op het dak, zal ultra fijn en fijnstof het lokaal betreden. Met name voor kinderen en leerkrachten met een pollenallergie of bijvoorbeeld astma resulteert dit in problemen en zelfs ziekteverzuim. Daarnaast is het openen van de ramen op koude winterdagen geen optie. Rust men de school uit met onze Health+ systemen, dan ademen kinderen en docenten continu schone gezonde en veilige lucht in. Ongeacht de luchtkwaliteit buiten. Zo wordt het risico op de aerosole overdracht van virussen tot nihil gereduceerd. Het ventilatiesysteem hoeft dan slechts te worden uitgelegd om de CO2-waarden en vochthuishouding op orde te houden. Het hoeft dus niet te worden vergroot, hetgeen enorm kostbaar is en vanuit energetisch oogpunt indruist tegen een verdere vergroening van ons milieu.”

Ultra high density ionisatie

Het LightAir Health+ systeem bestaat uit twee gepatenteerde technieken, die ook onafhankelijk van elkaar kunnen worden toegepast. De LightAir CellFlow PRO is een HEPA+ luchtreiniger die PM0.1-deeltjes met een efficiency van 99,99% verwijdert. Deze compacte apparaten hebben een extreem lage luchtweerstand, zijn geluidsarm en zijn eenvoudig met een stofzuiger te reinigen. Het tweede onderdeel van het Health+ systeem is de LightAir IonFlow ozonvrije, ultra high density ionisator. “Dit hoogwaardige stukje techniek verspreidt enorme hoeveelheden ionen door de ruimte, die vuil laten clusteren en doen neerslaan en ziekteverwekkers onschadelijk maken. Een virus hoeft niet eerst naar een UV-C-lamp of luchtreiniger om daar aangepakt te worden, dat gebeurt al voor ze iemand kan besmetten. Het risico op virusoverdracht wordt met alleen de IonFlow-techniek al met 97% verlaagd en lucht wordt extreem schoon. Met de IonFlow-techniek worden zelfs het allerkleinste deeltje tot PM0.007 verwijderd. Een verademing voor mensen met longproblemen, zou ik zeggen.”

LightAir CellFlow PRO.

Meten is weten

“Meten is weten, is in dit onderwerp essentieel”, vervolgt Jansen. “Wij plaatsen meetapparatuur die gebruikers continu de luchtkwaliteit binnen en buiten presenteert en het tevens mogelijk maakt om de luchtkwaliteit in de tijd zichtbaar te maken. Omdat het een feit is dat alle deeltjes door het gehele spectrum worden verlaagd, weten wij dat bij een extreem lage 

PM 2.5-waarde de waarde van alle andere deeltjes ook extreem laag is. We hebben zojuist een pilot afgerond in een school in Papendrecht. Daarbij werden naast de luchtkwaliteit en temperatuur buiten het PM 2.5- en CO2-niveau gemonitord in twee klassen. Eén met onze technologie en één zonder. Hier is duidelijk te zien hoe schoon het gereinigde klaslokaal (205, blauwe lijn) is en blijft bij gebruik van onze technologie.”

In gebruik is het in de gereinigde klas (205) tot elf maal schoner dan in de ongereinigde klas. Omdat deze lokalen niet geventileerd worden, zien we een verlaging van de CO2-waarde (door diffusie en, afhankelijk van de situatie, tocht) bij het openen van de ramen. Openen van de ramen betekent echter niet per definitie dat het lokaal goed gespoeld wordt. Bij de verkeerde windrichting zien wij de fijnstofwaarde zelfs stijgen. Jansen: “De conclusie is dat kinderen, docenten en ook ouders vooral geholpen zijn met schone veilige lucht. Daarvoor hoeven de ramen niet open. Zeker in vervuilde stedelijke gebieden haal je de ellende dan juist binnen. Het beste is het kwaad aan te pakken voor het schade kan aanrichten. Dat kan kinderlijk eenvoudig en betaalbaar met onze technologieën.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.