Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuws

Sustainder, Nokia en Eurofiber bouwen 5G installaties in straatverlichting

10 december 2019 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Sustainder, Nokia en Eurofiber bouwen samen aan 5G installaties die zijn geïntegreerd in straatverlichting. Het eerste prototype zal in het tweede kwartaal van 2020 operationeel zijn. Gemeenten en mobiele operators worden uitgenodigd mee te werken aan een proefopstelling.

De introductie van 5G vanaf 2022 leidt naar verwachting tot een toename van het aantal antennes voor mobiele communicatie. Steden en mobiele operators staan voor de uitdaging om dit te doen op een kostenefficiënte manier zonder “verrommeling” van het straatbeeld. Om ze hierbij te helpen werken Sustainder, Nokia en Eurofiber samen aan een prototype opstelpunt waarin naast de 5G antenne ook andere toepassingen een plaats krijgen, en dat wordt geïntegreerd in bestaande straatverlichting.

Sustainder is een Nederlandse onderneming die al veel ervaring heeft met het bouwen en installeren van zogeheten Sensorhotels: armaturen voor smart city toepassingen zoals camera’s, sensoren en andere (meet-)apparatuur. In het te bouwen prototype zal een Nokia 5G New Radio worden geplaatst in het cassette systeem van Sustainder. Dit open systeem maakt het mogelijk dat elke mobiele operator ermee kan werken en er geen dubbele opstelpunten nodig zijn. Het systeem wordt zo vormgegeven dat de impact op het straatbeeld zo klein mogelijk wordt. Eurofiber verzorgt de connectiviteit naar de installatie.

Over Sustainder

Sustainder is een nieuw (2016) en innovatief Nederlands bedrijf dat de straatverlichting transformeert naar een SmartCity infrastructuur door de verlichting uit te rusten met Sensorhotels. Zij ontwikkelt en levert aan klanten in Nederland en in het buitenland. Inmiddels hebben 212 gemeenten straatverlichting met Sensorhotels geïnstalleerd.

Over Nokia

Nokia ontwikkelt technologie die de wereld verbindt. Als enige aanbieder levert het end-2-end portfolio aan de industrie voor zowel vaste- als mobiele communicatie appratuur, software en services licenties op mondiaal niveau. Nokia’s klanten zijn onder andere telecomdienstverleners, die gecombineerd een totaal van 6,1 miljard gebruikers wereldwijd hebben. Onder de gebruikers zijn ook private en publieke sector bedrijven die Nokia’s diensten gebruiken om productiviteit te vergroten.

Over Eurofiber

Eurofiber exploiteert sinds 2000 hoogwaardige digitale open infrastructuur. Met een eigen glasvezelnetwerk en datacenters biedt Eurofiber bedrijven, overheden en non-profit organisaties toekomst vaste, slimme en open cloud- en connectiviteitsoplossingen. Naast het uitgebreide glasvezelnetwerk in Nederland, België en Noord-Frankrijk en eigen datacenters in Nederland en Frankrijk biedt Eurofiber ook oplossingen voor interconnectiviteit tussen bijna alle hoogwaardige carrier neutrale datacenters in de Benelux.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht