Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
sum 2018, Rotterdam | SUM 2018: BIMmen doe je samen

sum 2018, Rotterdam | SUM 2018: BIMmen doe je samen

Get connected. Zo luidde 30 oktober jl. het thema van SUM 2018, het BIM-event van Stabiplan voor professionals in de installatiebranche. Stabiplan hield het tweejaarlijkse event voor de zevende keer, met als doel: MEP-engineers helpen de volgende stap te zetten in BIM.

SUM staat voor Stabicad User Meeting. Stabicad is de ontwerpsoftware van Stabiplan, waarmee MEP-professionals efficiënter en makkelijker kunnen werken in BIM-ondersteunende software zoals Revit en AutoCAD. Tijdens de SUM werden de nieuwste features gepresenteerd. Ook werd ruime aandacht besteed aan de overname door Trimble, die begin 2018 plaatsvond.

Live demonstratie met HoloLens tijdens SUM 2018 kopiërenLive demonstratie met HoloLens tijdens SUM 2018.

Samenwerking
“BIM wordt vaak nog in verband gebracht met alleen modelleren”, zegt directeur Gijs Willem Sloof van Stabiplan. “Maar BIM omvat veel meer. Samenwerken, connected zijn: dáár gaat het om. Denk bijvoorbeeld aan de samenwerking tussen verschillende disciplines, tussen hard- en software of tussen fabrikant en eindgebruiker. Maar ook tussen model en werkelijkheid, zoals in mixed reality. Sinds we onderdeel zijn van Trimble kunnen we hier nog beter en concreter invulling aan geven.”

Maakbaar model
Vanuit diezelfde gedachte spreekt Lawrence Smith (directeur Trimble MEP divisie) liever over een ‘construc-table model’ dan over BIM: “Een constructable model is een maakbaar model, dat gebruikmaakt van werkelijke componenten met werkelijke afmetingen en deze direct toetst aan de geldende normen. Dit kan alleen als het model zich in een ‘connected’ omgeving bevindt en als er voldoende content – informatie en data over de componenten – beschikbaar is.” Door aan de drie uitgangspunten constructable, connected en content te voldoen, is Trimble in staat de hele workflow te managen. Dit geldt ook voor de MEP-divisie van Trimble, waar meer dan 800 medewerkers – onder meer van Stabiplan – werkzaam zijn.

SUM2018 tijdens het plenaire gedeelte kopiërenSUM 2018 is het BIM event van Stabiplan voor professionals in de installatiebranche.

Next step
De overname door Trimble was precies wat Stabiplan nodig had om de ‘next step’ te zetten. Sloof licht toe: “Trimble voegt producten toe aan Stabicad en geeft toegang tot andere softwarepakketten binnen Trimble. Bovendien gaan we van een Europese naar een wereldwijde dekking. Trimble heeft een directe link met de top 50 fabrikanten ter wereld en vertaalt hun data naar content die up-to-date is en aan de EMCS-standaard voldoet.” De samenwerking met Trimble was voor veel relaties van Stabiplan een extra reden om aan het BIM-event deel te nemen. Met name Trimble Connect, een samenwerkingsplatform voor BIM-projecten, kon op veel belangstelling rekenen.

Synergie
Als Trimble company behoudt Stabiplan zijn eigen identiteit: klantgericht, snel en wendbaar. “We beschikken over een grote ontwikkelafdeling en zijn voorloper in onze branche”, zegt Sloof. “Trimble wil deze afdeling vergroten, om vervolgens te integreren in het gehele Trimble bouwsegment. De erkenning die Trimble ons hiermee geeft, is mooi en past volledig bij de wijze waarop Trimble bedrijven overneemt: respectvol en altijd op zoek naar synergie.” Mede door de snelle integratie van Stabiplan in de Trimble-groep werpt die synergie nu al vruchten af. Een goed voorbeeld hiervan is de koppeling tussen hardware en software, waarmee BIM letterlijk naar de bouwplaats gaat. Tijdens de SUM werd live gedemonstreerd hoe je met 3D-scanners en pointclouds gegevens kunt verzamelen, visualiseren en manipuleren in een virtuele omgeving. Via Trimble Connect kan het BIM-model gekoppeld worden aan Trimble meetapparatuur, voor snelle en accurate maatvoering op de bouw.

Stabicad features
Stabiplan zelf heeft ook niet stil gezeten. In nauwe samenwerking met haar klanten ontwikkelde het bedrijf diverse features die het ontwerpen in Stabicad 11 verbeteren. Denk aan een makkelijkere uitwisseling tussen pakketten, geoptimaliseerde rekenmodules en een vernieuwde knooppuntoplosser. Voor Stabicad 12 werkt Stabiplan onder meer aan een module voor het opzetten en uitvoeren van elektrotechnische berekeningen in het Revit-model, inclusief validatie met NEN1010. “De MEP-branche staat nog veel meer mooie ontwikkelingen te wachten”, zegt Sloof. “De komende jaren zal onze Stabicad software steeds verder verrijkt worden met Trimble pakketten en andere software. Op het gebied van ‘cloud enabled techniques’ en ‘content enabled constructability’ kunnen we nog een aantal stappen maken. En zo nog meer bijdragen aan meer efficiëntie, minder verspilling en meer werkplezier.”  

Tekst Patricia van der Beek
Uitgelichte afbeelding: 
Speech Lawrence Smith, directeur Trimble MEP divisie.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.