Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuws

Strakke planning kenmerkt bouw van iconische BunkerToren

Foto-3-Hoppenbrouwers

Tekst | Chris Elbers

Beeld | Hoppenbrouwers Techniek

9 mei 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Op het gebied van gebouwgebonden installaties heeft Hoppenbrouwers Techniek niet alleen een brede algemene expertise paraat, dankzij de aanwezigheid van kundige projectteams is het bedrijf tevens in staat om voor nagenoeg elk project een specifieke totaaloplossing te bieden. Dat blijkt bijvoorbeeld tijdens de realisatie van de 32 verdiepingen tellende BunkerToren in Eindhoven. Een project waarvoor Hoppenbrouwers Techniek naast de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties onder meer ook de beveiligings- en sprinklervoorzieningen verzorgt.

Projectleider Ward Bertens.

Wat ooit een bruisend studentenonderkomen was, transformeert momenteel tot de BunkerToren, een modern appartementencomplex van circa 100 meter hoog. Na de geplande oplevering omstreeks de bouwvak van 2022 zal de iconische en 127 koop- en huurwoningen tellende blikvanger aan de John F. Kennedylaan mede bepalend zijn voor de skyline van Eindhoven. 

Strak gepland

Waar bouwbedrijf Van Wijnen uit Rosmalen tekent voor de bouwkundige realisatie van de BunkerToren, verzorgt Hoppenbrouwers Techniek een bont palet aan installatietechnische werkzaamheden. Vanwege het feit dat de woontoren voor het grootste deel wordt gebouwd volgens het principe van tunnelbouw, vereist het werk een uiterst stipte planning, een dito logistieke invulling en een scherp oog voor veiligheid. Dat blijkt uit de woorden van Ward Bertens, projectleider namens Hoppenbrouwers Techniek. “Bij tunnelbouw, een bouwmethode waarbij de wanden en vloeren van een verdieping in één stort worden gerealiseerd, is het zaak om de teugels in alle opzichten strak te houden. Dat doen we dan ook. Volgens een minutieuze en dagelijks besproken planning zorgen we ervoor dat alle benodigde materialen tijdig en op de juiste plek voorhanden zijn. Zo komen bijvoorbeeld de vrachtwagens van de verschillende toeleveranciers binnen hetzelfde tijdskader aan. Op die manier kunnen alle materialen voor een bepaalde etage in één container worden verzameld en hoeft de bouwlift telkens maar één keer op en neer. Dat levert een aanzienlijke tijdwinst op en werkt zeer efficiënt. Verder houden we de veiligheid van onze mensen en de medewerkers van de overige bouwpartners nauwgezet in de gaten. Zijn er tijdens de uitvoering twijfels over het safety-aspect, dan overleggen we direct met elkaar om afdoende maatregelen te nemen. Je werkt met zwaar materiaal, grote machines én op hoogte. Dan moet je waakzaam zijn. Op ieder moment.”

Één etage per week

Monteur elektrotechniek Thomas Itter.

Tunnelbouw schiet lekker op. Elke week gaat het bouwteam een verdieping omhoog. De snelle en vlekkeloze realisatie van het gebouw is echter ook te danken aan een meer dan gedegen werkvoorbereiding. “Samen met onze bouwteampartners halen we binnen een hechte samenwerking alles uit de kast om vooraf zoveel mogelijk eventuele knelpunten te tackelen en de zaken naadloos op elkaar af te stemmen”, vertelt Bertens. “Ook dát komt de installatietechnische uitvoering ten goede, net zoals het door ons vroegtijdig opnemen en toepassen van een aantal noodzakelijke voorzieningen in het woongedeelte en de commerciële ruimten op zowel de begane grond als de eerste etage. Want ook dáárvoor leveren we een veelheid aan oplossingen, zoals de brandmeldinstallatie, toegangscontrole, verlichting en klimaatvoorzieningen.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Installatie & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%