db
01:55
30-10-2019

‘Stille warmtepomp met koudemiddel R454B biedt bewoners én installateurs ongekende voordelen’

Het aantal warmtepompen in ons land groeit sterk. Niet verwonderlijk, want we willen steeds duurzamer werken én wonen. Bewoners gaan anno 2019 bewust van het gas af en installeren steeds vaker een warmtepomp, waarmee zeer efficiënt verwarmd en gekoeld kan worden. Dit heeft grote gevolgen voor de installatiepartijen. Want omdat de meeste warmtepompen gevuld zijn met een koudemiddel, is voor de aanschaf, installatie en inbedrijfstelling een F-gassencertificaat vereist. Echter niet bij de LWM Monobloc-warmtepomp, die leverancier van klimaatoplossingen STULZ in augustus in samenwerking met REMKO in de markt heeft geïntroduceerd. De lucht/water-warmtepomp wordt gekenmerkt door een compact ontwerp, een stille werking en een eenvoudige installatie. Het gesloten koelcircuit is in de buitenunit geïntegreerd. Bovendien wordt de warmtepomp in de fabriek afgevuld en getest, waardoor geen F-gassencertificaat meer nodig is.”   

De LWM Monobloc-warmtepomp is ontwikkeld voor woningen die na 2002 zijn gebouwd/gerenoveerd en die voldoen aan de huidige isolatienormen. “Bewoners hebben keuze uit drie kleurstellingen en drie bouwgroottes, met een nominaal verwarmingsvermogen van 6, 8 of 10 kW. Bovendien is montage in cascade mogelijk, waardoor een warmingsvermogen tot 20 kW geen problemen oplevert”, vertelt Dennis van der Blom, Product Manager Comfort bij STULZ Groep BV. “De installatie omvat slechts 

een buitendeel en eventueel een boilervat. Door zijn stille werking kan de buitenunit in vrijwel elk woongebied worden geplaatst. Zo wordt in de unit een grotere ventilator toegepast, die minder omwentelingen hoeft te maken om dezelfde hoeveelheid lucht te verplaatsen. Bovendien zijn speciale schotjes voor de ventilator gemonteerd, waardoor het geluid wordt gedempt en de warmtepomp esthetisch fraaier oogt.”

De LWM Monobloc-warmtepomp is verkrijgbaar in drie kleurstellingen en drie bouwgroottes, met een nominaal verwarmingsvermogen van 6, 8 of 10 kW.

 

Efficiënt bedrijf

Alle REMKO lucht/water-warmtepompen zijn standaard voorzien van inverter-plus technologie, waarbij het compressortoerental zich nauwkeurig en traploos aan de vereiste koel- en warmtebehoefte aanpast. “Dankzij deze precieze, vloeiende regeling worden – in vergelijking met niet-invertersystemen – een flinke energiereductie én een efficiënt bedrijf met een hoog jaarrendement bereikt”, aldus Van der Blom. “Dankzij het nieuwe koudemiddel R454B (Opteon XL41) is inschakelen van het elektrische back-upelement van 7,5 kW om een watertemperatuur van 60oC te bereiken (legionellapreventie), niet nodig. De relatief lage GWP-waarde van R454B (466) betekent dat het koudemiddel bij onverhoopte lekkage een kleiner broeikaseffect heeft dan overige in airco’s en warmtepompen toegepaste koudemiddelen (GWP R410A: 2.088, GWP R32: 675). Omdat het volledige koelcircuit zich in de buitenunit bevindt, zijn bij de installatie geen koeltechnische werkzaamheden benodigd. Dit beperkt de arbeidstijd en borgt een optimale montage- en functieveiligheid. Dankzij deze koudemiddeleigenschappen is de LWM Monobloc-warmtepomp uitstekend voorbereid op de F-gassenregels voor 2030. Bovendien voldoet de warmtepomp met een nominaal (op 5m) geluidsdrukniveau vanaf 32 dB(A) aan de aanstaande geluidswetgeving van 40 dB(A).”

Eenvoudige installatie

In het werk hoeven installateurs slechts twee waterleidingen aan te sluiten, vertelt hij. “Het mooie van deze warmtepomp is dat dit ondergronds kan gebeuren, waar men minder last heeft van vorst en waardoor hinderlijk leiding- en gootwerk wordt voorkomen. Maar ook installatie bovengronds is mogelijk, waarbij uiteraard meer maatregelen tegen leidingbevriezing genomen moeten worden. Naar wens kan bovendien een hybride aansluiting met een bestaande cv-ketel, zonneboiler of palletkachel worden gemaakt, waardoor ook oudere woningen zuiniger verwarmd kunnen worden.” De LWM Monobloc-warmtepomp heeft een A++ energielabel en een COP vanaf 5,1. “Dit betekent dat de warmtepomp met 1 kW elektrische energie 5,1 kW warmte kan leveren, bij een buitentemperatuur van 7°C. Maar ook bij -7°C haalt de warmtepomp nog een COP van circa 3,55.”   

Tekst: Lieke van Zuilekom
Beeld: STULZ Groep BV

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Lees meer over: duurzaam , Groei , Koudemiddel , Warmtepompen

Installatie en Bouw Nederland partners

jagavileroy en boch