Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Stekerbare licht- en vloerinstallatie voor  NATO Den Haag

Stekerbare licht- en vloerinstallatie voor NATO Den Haag

Het NATO-complex aan de Oude Waalsdorperweg in Den Haag voldeed niet meer aan de hedendaagse eisen. Bovendien was het pand te klein voor het groeiende aantal medewerkers van het NCIA (NATO Communications and Information Agency), de gebruiker van het pand. Om het agentschap in Den Haag te behouden, was een uitbreiding én renovatie van het bestaande pand noodzakelijk. Er werd een beroep gedaan op de stekerbare concepten van Isolectra om kostbare tijd te besparen en het installatiegemak te verhogen.

NCIA is een ICT-agentschap van de NATO en houdt zich bezig met het testen van communicatieapparatuur en intelligente computersystemen die door de NATO worden ontwikkeld. Om te voorkomen dat het NCIA zou uitwijken naar een andere locatie heeft het Rijksvastgoedbedrijf, de eigenaar van het gebouw, een tender uitgeschreven voor nieuwbouw (fase 1) en renovatie (fase 2) van het bestaande gebouw. Bouwcombinatie NCIA vof, bestaande uit Boele & van Eesteren en Visser & Smit Bouw kreeg fase 1 van het project gegund: de nieuwbouw. Fase 2 start medio 2019. Vanuit de bouwcombinatie werd HOMIJ Grote Projecten ingeschakeld voor het ontwerp en de realisatie van de technische installaties in de nieuwbouw.

Zo’n driekwart van de elektrische installatie bevindt zich onder de computervloer. Deze vloer op poten, met daaronder 27 centimeter holle ruimte, biedt een uitgelezen kans om het plug-and-play installatieconcept ten volle te benutten.

 

Computervloer

HOMIJ Grote Projecten is stekerbaar specialist van het eerste uur. “Ruim tien jaar geleden hebben we in het Jeroen Bosch Ziekenhuis en samen met Isolectra het concept van stekerbaar installeren geïntroduceerd op de Nederlandse markt”, zegt Michel Molenaar, realisatiemanager bij HOMIJ Grote Projecten. “We zijn zeer enthousiast over het concept, maar maken bij ieder project wel steeds een realistische afweging tussen traditioneel bekabelen of een installatie stekerbaar uitvoeren. De nieuwbouw van het NATO-complex leent zich uitstekend voor het concept van stekerbaar installeren. Zo’n driekwart van de elektrische installatie bevindt zich namelijk onder de computervloer. Deze vloer op poten met daaronder 27 centimeter holle ruimte biedt een uitgelezen kans om het plug-and-play installatieconcept ten volle te benutten.”

Het stekerbare concept biedt een hoge mate van flexibiliteit naar indeling van de werkplekken toe.

Blackbox

Als voorkeursleverancier van HOMIJ Grote Projecten werd Isolectra betrokken bij de pre-engineering van het project. “Op basis van het bestek hebben wij de engineering gemaakt van de stekerbare licht- en vloerinstallatie en alle componenten geleverd”, zegt Marcel Backx, Key Accountmanager bij Isolectra. Een traditionele wandcontactdoos is in het NATO-complex dan ook niet meer te vinden. De nieuwbouw is voorzien van een stekerbare licht- en vloerinstallatie van Wieland, gecombineerd met de vloerboxen van A. & H. Meijer. “We hebben samen met Isolectra de werkplekken installatietechnisch voorgedefinieerd”, legt Molenaar uit. “Dat wil zeggen dat het voor de gebruiker slechts een kwestie is van de vloertegel uitnemen en de apparatuur inpluggen op de vloerbox. Het concept biedt een hoge mate van flexibiliteit naar indeling van de werkplekken toe.”

De toegepaste vloerboxen in het NATO-complex zijn volgens Backx van het type blackbox. “We leveren ze in een standaard configuratie, zoals voor het NCIA, maar kunnen ze ook volledig klantspecifiek leveren, afhankelijk van de gewenste toepassing. Denk aan een combinatie met een DALI-sturing voor de verlichting of andere specifieke schakelingen en sturingen. Het voordeel daarvan is dat alle intelligentie zich in deze box bevindt, zodat het installeren slechts een kwestie is van plug-and-play. En dat is direct ook de essentie van het concept van stekerbaar installeren: tijdwinst en installatiegemak.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.