Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Stekerbare licht- en krachtinstallaties voor Feringa Building Groningen: Slim & snel

Stekerbare licht- en krachtinstallaties voor Feringa Building Groningen: Slim & snel

Een slim en aardbevingsbestendig gebouw met state-of-the-art faciliteiten. Op de campus van de Rijksuniversiteit Groningen wordt druk gebouwd aan Feringa Building; het derde nieuwe gebouw voor de Faculty of Science and Engineering. De 64.000 m2 grote nieuwbouw vervangt het huidige Nijenborgh 4 gebouw en zal onderdak bieden aan zo’n 1.400 studenten en 850 medewerkers. Naast kantoor- en collegeruimtes wordt in Feringa Building een breed scala aan bijzondere laboratoria gerealiseerd.

Verantwoordelijk voor de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties in Feringa Building is De Groot-Lammerink Installatiecombinatie B.V. “In opdracht van de Rijksuniversiteit Groningen verzorgen wij de verwarming, koeling, ventilatie, sprinklerinstallatie, brandmeld- en ontruimingsinstallatie, inbraak-/camerabeveiliging en laboratoriumaansluitingen in alle zes de bouwdelen”, vertelt engineer Jeroen Schreurs, die samen met projectleider Huub Joosten, tekenaar Bas Rusticus en werkvoorbereider Rob Speelman het projectteam Elektrotechniek vormt. “Ook zijn wij verantwoordelijk voor de elektrische infrastructuur, inclusief hoofd- en onderverdelers, kabelgoten, noodstroomaggregaten en UPS-installaties en realiseren wij de complete verlichtingsinstallatie.”

De 64.000 m2 grote nieuwbouw zal onderdak bieden aan zo’n 1.400 studenten en 850 medewerkers.

Circa 17.000 verlichtingsarmaturen

Verspreid door het pand worden circa 17.000 verlichtingsarmaturen gemonteerd. “Alle armaturen worden voorzien van een DALI-regelaar, in combinatie met de Wieland aansluitsnoeren en connectoren van Isolectra”, vertelt Schreurs. “Dankzij de Wieland-producten kunnen wij de verlichtingsinstallatie eenvoudig en snel van kantoor naar kantoor doorstekeren.” Yannick Boertje, Key Accountmanager Building Technology bij Isolectra: “In dit project is gekozen voor onze Wieland GST18-i5®-snoeren en -connectoren in pastelblauw, die plug-and-play tussen de stroompunten en DALI-verlichtingsarmaturen worden aangesloten. Daarnaast leveren wij grote aantallen tomatenrode connectoren voor het stekerbaar aansluiten van de noodverlichting.”

Op de campus van de Rijksuniversiteit Groningen wordt druk gebouwd aan Feringa Building.

Stekerbare krachtinstallatie

In navolging van de verlichtingsinstallaties heeft Isolectra ook stekerbare oplossingen geleverd voor de krachtinstallatie. “De wandcontactdozen in de wandgoot worden voorzien van twee Wieland aansluitsnoeren”, vertelt Schreurs. “Eén van 30 cm en één van 2 meter, waardoor we ook deze installatie eenvoudig en snel kunnen doorstekeren. Door te kiezen voor stekerbaar installeren worden de afmontagewerkzaamheden in de bouw slim ondervangen. We kunnen aanzienlijk sneller werken. Een uitkomst, gezien de grote tijdsdruk in dit project.”

De Wieland GST18-i5®-snoeren en -connectoren in pastelblauw worden plug-and-play aangesloten tussen de stroompunten en DALI-verlichtingsarmaturen, terwijl de tomatenrode connectoren bestemd zijn voor de noodverlichting.

Uitdagende schaal, grootte en doorlooptijd

“Niet de techniek, maar vooral de schaal, grootte en korte doorlooptijd maken dit project uitdagend”, benadrukt ook Boertje. “Wij zijn al in 2019 betrokken, om mee te denken over de beste stekerbare oplossingen voor dit project en op dit moment wordt volop geleverd.” Schreurs: “Wij hebben het ontwerp van adviseur Arcadis vertaald naar een technisch en uitvoeringsontwerp. Op basis van onze tekeningen heeft Isolectra een plan voor stekerbaar installeren in de gangen en kantoren uitgewerkt. Wij hebben dit plan gecontroleerd en waar nodig geoptimaliseerd.” 

Alle producten worden per bouwdeel en per twee verdiepingen aangeleverd door Technische Unie Groningen. Voor de assemblage van de wandcontactdozen werkte De Groot-Lammerink Installatiecombinatie B.V. samen met sociale werkplaats Iederz in Groningen, vertelt Schreurs. “Dezelfde assemblage verzorgen wij voor de waterdichte armaturen en aansluitstukken van de lichtlijnen. Aan beide onderdelen worden vooraf een Wieland aansluitsnoer en connector gemonteerd.” Inmiddels zijn de eerste stekerbare licht- en krachtinstallaties aangebracht en aangesloten. Boertje: “Onze eerste producten zijn vorig jaar geleverd. Hoewel de coronapandemie de industrie flink heeft ontregeld, hebben wij alle leverdata weten te halen. Inmiddels is het project voor 1/3 gevorderd en onze leveringen verlopen zeer goed. Daar zijn we enorm trots op.” Op de eerste verdiepingen brandt de verlichting inmiddels. Medio 2025 moet de complete nieuwbouw worden opgeleverd.      

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Rijksuniversiteit Groningen (RUG)
  • Architect Ector Hoogstad
  • Aannemer Ballast Nedam
  • Installatieadviseur Arcadis
  • Installaties De Groot-Lammerink Installatiecombinatie B.V.
  • Stekerbare technieken Isolectra
  • Bouwtijd september 2019 – medio 2025

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.