Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Stekerbare installaties reduceren montagetijd en installatiekosten bij transformatie De Hogekamp

Stekerbare installaties reduceren montagetijd en installatiekosten bij transformatie De Hogekamp

Sinds de jaren ’60 maakten vele lichtingen studenten zich het technische vak eigen in De Hogekamp. Het faculteitsgebouw voor Elektrotechniek en Technische Natuurkunde aan de Universiteit Twente (UT) was een paradepaardje voor de Enschedese campus, maar maakte sinds enkele jaren een desolate indruk. Gelukkig is daar recent verandering in gekomen.

WAGO

“In totaal hebben wij ruim 15.000 kabels, ongeveer 55 km WAGO-kabel en 6.000 WAGO verdeelblokken verwerkt.”

 

In opdracht van Van Wijnen Projectontwikkeling is het circa 25.000 vierkante meter grote gebouw volledig gestript en voor Camelot Vastgoed Nederland verbouwd tot een modern wooncomplex met 445 volledig ingerichte studentenstudio’s, evenals een loungeruimte, studieplekken, een wasserette en een bioscoop. Daarnaast zijn 72 hotelkamers en ca. 1.000 m² congresfaciliteiten gerealiseerd voor het U-Parkhotel. In de toren van het gebouw komen 48 appartementen. De werkzaamheden hiervoor zijn nog in volle gang.

Stekerbare laagspanningsinstallaties

Op elektrotechnisch vlak is De Hogekamp onder meer verrijkt met (LED)verlichting, een brandmeld- en ontruimingsinstallatie, een intercominstallatie, een inbraakbeveiligingsinstallatie, een camera-installatie en een uitgebreid datanetwerk. Voor de energiedistributie richting het studenten-wooncomplex zijn railkokersystemen toegepast die de onderverdelers in de diverse kamers voeden. In het hotel en de torenappartementen is gekozen voor voedingskabels. Alle E-installaties zijn aangebracht door Loohuis Installatietechnieken BV vestiging Almelo, dat tevens tekende voor de W- en S-technieken. “Voor de laagspanningsinstallaties in de studentenstudio’s en hotelkamers hebben wij waar mogelijk gebruik gemaakt van het WAGO WINSTA®-systeem, een 100% stekerbare installatie waarmee niet alleen de installatietijd sterk wordt gereduceerd, maar ook de installatiekosten afnemen en faalkosten op de bouw tot een minimum worden beperkt”, vertelt Sander Mekkelholt, werkvoorbereider bij Loohuis Installatietechnieken BV. “Een absolute voorwaarde voor dit project, waarin in een korte tijd enorm veel werk verzet moest worden.” De werkzaamheden werden in cyclussen van acht studentenstudio’s per dag uitgevoerd.

Proefkamer

WAGO

De Hogekamp was een paradepaardje voor de Enschedese UT-campus, maar maakte sinds enkele jaren een desolate indruk. Gelukkig is daar recent verandering in gekomen.

 

In de studentenkamers en hotelkamers is zoveel mogelijk gewerkt met metalstud wanden, waarin de stekerbare installaties eenvoudig gemonteerd konden worden, vertelt Mekkelholt. Van de wandcontactdozen tot en met de verlichting en schakelaars. “Om hier optimaal invulling aan te geven, hebben wij al in een vroeg projectstadium contact gezocht met WAGO. Samen hebben we het ontwerp gemaakt en een proefkamer ingericht, waarin de complete stekerbare installatie is opgezet, uitgewerkt en afgestemd met de wandenbouwer. Vervolgens hebben we het ontwerp samen verder verfijnd, waarna WAGO de materiaallijsten voor de diverse kamertypes heeft samengesteld. Groothandel Technische Unie heeft alle materialen gekit, per kamer verpakt en just-in-time op het project aangeleverd, waarmee een soepele verwerking én een hoog bouwtempo werden geborgd. Tijdens de uitvoering hebben de accountmanagers van WAGO het project regelmatig bezocht, om tips te geven en om eventuele vragen van monteurs over het gebruik en de toepassing van het WAGO WINSTA®-systeem te beantwoorden.”

Flinke omvang

De Hogekamp in Enschede is niet het eerste stekerbare project in de opdrachtenportefeuille van Loohuis Installatietechnieken BV, maar wel het eerste project van deze omvang. Mekkelholt noemt enkele cijfers: “In totaal hebben wij ruim 15.000 kabels, ongeveer 55 km WAGO-kabel en 6.000 WAGO verdeelblokken verwerkt. Daarnaast hebben we – met behulp van WAGO WINSTA® – per studentenstudio een 100% stekerbare click-mate groepenkast van Attema geïnstalleerd. Naast de laagspanningsinstallaties in de studentenstudio’s en hotelkamers hebben we ook de kaartschakelaars in de hotelkamers stekerbaar aangesloten, die het VRF-systeem en de verlichting (de-)activeren.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.