Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Stekerbare installaties in beton? In Lage Bothof kan het!

Stekerbare installaties in beton? In Lage Bothof kan het!

Steeds meer installateurs werken met stekerbare producten. En dat is niet verwonderlijk, als je kijkt naar de voordelen zoals een aanzienlijke faalkostenreductie, minimale installatietijd én flinke besparing van (professionele) handjes op de bouw. Voordelen waarvan Lammerink Installatiegroep zich sinds jaar-en-dag bewust is. Als één van de eersten in de markt heeft de installateur uit Ootmarsum stekerbaar installeren omarmd. Hierbij is bewust gekozen voor het WINSTA®-systeem van WAGO, dat volgens Engineer E-installaties Arjan Snippert ‘een hoge kwaliteit borgt en bovendien zeer goed en snel verkrijgbaar is’.

Stekerbare installaties in beton? In Lage Bothof kan het!

“De WAGO kabel is door ons deels voorzien van een flexibele installatiebuis, die vervolgens in een PVC T-stuk is gemonteerd en op de bekistingsvloer wordt aangebracht.”

 

“Het 100% stekerbare systeem is alleen compatible met WAGO, waardoor combinaties met andere merken worden uitgesloten. Hierdoor wordt te allen tijde voldaan aan de NEN 1010-normering”, benadrukt Snippert. “Voor de installatie is het simpelweg koppelen van de juiste stekerverbindingen voldoende. Doordat WAGO WINSTA® tevens beschikt over verdeelblokken, hoeven onze monteurs zelfs geen schakelingen meer af te lassen.” De contacten met de accountmanagers van WAGO verlopen zeer goed en vlot, vertelt hij. “Vragen worden snel beantwoord en men is altijd bereid om mee te denken. Zodat we voor ieder project de juiste productkeuzes kunnen maken.”

Diverse projecten, in woningbouw en utiliteit

Lammerink Installatiegroep paste WAGO WINSTA® voor het eerst toe in het Van der Valk hotel in Veenendaal, dat in december 2014 is opgeleverd. “Sindsdien hebben we de stekerbare systemen van WAGO toegepast in o.a. de Faculteit Geowetenschappen, het Minnaertgebouw en het Earth Simulation Lab van de Universiteit Utrecht. Op dit moment zijn we onder meer bezig met de stekerbare installatie van een nieuwe appartementencomplex met 100 woningen aan de Lage Bothofstraat in Enschede.”

Stekerbare installaties in beton? In Lage Bothof kan het!

In dit project is bewust gekozen voor het WINSTA®-systeem van WAGO, dat volgens Engineer E-installaties Arjan Snippert ‘een hoge kwaliteit borgt en bovendien zeer goed en snel verkrijgbaar is’.

 

Aanvankelijk zou Lage Bothof volledig traditioneel worden uitgevoerd, vertelt Snippert. “Echter had de aannemer te maken met lange levertijden van de breedplaatvloeren, waardoor de planning in het gedrang kwam. In plaats hiervan worden nu tafelbekistingen toegepast, waarin door de aannemer in het werk de wapening en beton worden aangebracht. Dit betekende extra arbeidsgangen om de installaties te monteren. Om deze arbeidsgangen te minimaliseren, hebben we in overleg met WAGO besloten om onze installaties stekerbaar uit te uitvoeren, in combinatie met traditionele rioleringsmaterialen. We hebben één proefwoning gemaakt, waarna de prefabricage voor de overige woninginstallaties volgde. Alle prefabsets worden just-in-time naar de bouw vervoerd. Dit geldt tevens voor de prefabpaketten van Technische Unie, die alle materialen levert ”

Stekerbare bekabeling

De centraaldozen in het project zijn behouden gebleven, zodat de bewoners hun eigen verlichting kunnen ophangen, vertelt Snippert. “Boven de metal-stud wanden worden doorvoerdozen gemonteerd, waarop we eenvoudig de WAGO WINSTA® installaties kunnen aansluiten. Hiervoor maken we gebruik van WAGO kabels met aan de ene kant een steker en aan de andere kant open draden, die in de centraaldozen worden aangebracht en al in onze werkplaats zijn geprefabriceerd. De WAGO kabel is door ons deels voorzien van een flexibele installatiebuis, die vervolgens in een PVC T-stuk is gemonteerd en op de bekistingsvloer wordt aangebracht. De WAGO-kabels zijn 30 centimeter langer uitgevoerd, zodat wanneer de bekisting wordt verwijderd de stekers eenvoudig uit de vloer getrokken kunnen worden.” Zodra de wandenbouwer het metal-stud profiel voor de wanden gereed heeft, worden de stekers uit het T-stuk aangesloten op WAGO-koppelkabels, die de afstand tussen de betonvloer en het prefab schakelmateriaal overbruggen.

Stekerbare installaties in beton? In Lage Bothof kan het!

Zodra de wandenbouwer het metal-stud profiel voor de wanden gereed heeft, worden de stekers uit het T-stuk aangesloten op WAGO-koppelkabels, die de afstand tussen de betonvloer en het prefab schakelmateriaal overbruggen.

 

Stekerbare meterkasten

Naast de bekabelingen heeft Lammerink Installatiegroep ook de meterkasten voor de woningen stekerbaar voorbereid. “Hierbij hebben we gebruikgemaakt van de houten meterkastplaten waarop de meterkasten worden vastgeschroefd”, vertelt Snippert. “Op het werk hoeven onze monteurs alleen nog de platen te monteren en de stekers van de eindgroepen te koppelen. De koppelstekers komen tevens uit een geprefabriceerd PVC T-stuk uit de betonvloer. Hierdoor wordt de montagetijd tot een minimum beperkt.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.