01:52
27-03-2018

‘Stekerbare installaties dragen bij aan hoge bouwsnelheid in modulaire woningbouw’

In Nederland is circa 35% van de bevolking alleenstaand, maar het woningaanbod is zowel qua oppervlakte als beschikbaarheid niet toegesneden op deze gigantische groep. Het West-Brabantse Cubicco biedt hiervoor een oplossing: nieuwbouw van kleine, klimaatbestendige en energieneutrale woningen en appartementen voor alleenstaanden of kleine gezinnen, die liefst in communityvorm worden gerealiseerd.

De modulaire woningen kenmerken zich niet alleen door een extreem hoge bouwsnelheid, maar voldoen ook aan de eisen voor permanente bouw. “Alle woningen die wij opleveren, zijn Nul-op-de-Meter”, vertelt Sander van Peer, Algemeen Directeur van Cubicco Nederland. “Bij de bouw maken we zoveel mogelijk gebruik van duurzame materialen. Ons hoofdbestandsdeel is Laminated Veneer Lumber (LVL), een houtproduct dat zich kenmerkt door een hoge sterkte, stijfheid en stabiliteit. Het LVL wordt onder andere gecombineerd met Fermacell gipsvezelplaten en aluminium, pvc of houten puien.”

In de basis zijn de woningen enorm sterk, vertelt hij. “De prefab woningen en appartementen kunnen orkaanstormen met snelheden tot 290 km/h weerstaan. In onder andere Amerika, waar we dezelfde bouwmethode als in Nederland hanteren, is dit van groot belang.” Maar ook voor Nederland biedt de sterkte van de woningen voordelen. “Ook na twintig jaar zijn de woningen nog eenvoudig verplaatsbaar.”


De modulaire woningen kenmerken zich niet alleen door een extreem hoge bouwsnelheid, maar voldoen ook aan de eisen voor permanente bouw.

Assemblage van halffabricaten
De bouw van de Cubicco woningen is volledig gestandaardiseerd. “Onze partnerbedrijven leveren ons sec halffabricaten aan, die in onze werkplaats in Bergen op Zoom slechts nog geassembleerd hoeven worden”, vertelt Van Peer. “Van de wanden en gevels tot de vloerafwerking, gordijnen en alle installaties, die volledig stekerbaar worden aangeleverd. Dit stelt ons in staat om binnen vijf weken een complete woning of twee appartementen op te leveren. Op locatie hebben we slechts een halve dag nodig om de woningdelen te koppelen, gevolgd door de oplevering.” Behalve de extreem hoge bouwsnelheid noemt Van Peer als voordeel dat – door het werken met halffabricaten en stekerbare installaties – faalkosten tot een minimum worden beperkt en de kwaliteit van de woningen en appartementen omhoog gaat.

100% winstalleren
Voor de stekerbare installaties is Cubicco enkele jaren geleden een samenwerking aangegaan met Attema en WAGO, die samen het 100% winstalleren®-concept hebben ontwikkeld. “Op advies van onze toeleverancier Elektrotechnische groothandel ELT Veghel voeren we alle elektrische installaties stekerbaar uit, inclusief de wandcontactdozen, schakelaars, groepenkasten en centraaldozen”, vertelt Van Peer. “De stekerbare installatie is opgebouwd uit een stekerbare verdeler met WAGO RD koppelkabels en voorgeassembleerde centraaldozen, vanwaar men aftakt naar de stekerbare WCD combinaties. Volledig plug & play; een wijze van installeren die optimaal aansluit bij onze gestandaardiseerde aanpak.”


De bouw van de woningen is volledig gestandaardiseerd. Van de wanden en gevels tot de vloerafwerking, gordijnen en alle installaties, die volledig stekerbaar worden aangeleverd.

Hoewel begeleiding bij de montage niet nodig is, komen zowel Attema als WAGO nog geregeld bij Cubicco over de vloer, vertelt hij. “Bijvoorbeeld wanneer wij optimalisaties aan onze woningen uitvoeren, maar ook om ons op de hoogte te houden van productontwikkelingen. Zo hebben wij recent alle centraaldozen in onze woningen en appartementen vervangen door de rode, brandwerende dozen van Attema, waarmee we een maximale brandveiligheid in onze woningen kunnen garanderen.”

Inmiddels heeft Cubicco het 100% winstalleren®-concept in een aantal woningen en appartementen toegepast. “Op dit moment zijn we bezig met een project met diverse woningen en appartementen in Bergen op Zoom, die worden verhuurd aan expats.”

Tekst Lieke van Zuilekom    |    Beeld Cubicco

Installatie en Bouw Nederland partners

EAE Busbar Systems