Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Stekerbare installatie bespaart kostbare installatietijd
100% winstalleren® is bij uitstek geschikt voor de renovatie van woningen en (woon)zorgprojecten. Maar ook voor transformaties van kantoorgebouwen of wooncomplexen tot studentenunits, hotels en in de prefab bouw.

Stekerbare installatie bespaart kostbare installatietijd

In het Zeeheldenkwartier in het centrum van Den Haag transformeert Tetterroo Bouw & Ontwikkeling een voormalig kantoorpand naar een appartementencomplex met 71 woningen. De vooruitstrevende projectontwikkelaar heeft Elektravon Elektrotechniek uitgedaagd de elektrische installatie volledig stekerbaar aan te leggen. Een terugblik met de uitvoerder ter plaatse, Bryan Willemsen.

De praktische problemen die het bouwen in het centrum van Den Haag met zich meebrengt, zijn natuurlijk makkelijk in te beelden: een drukke binnenstad, compact bouwen en dat alles bij voorkeur in een zo’n kort mogelijke bouwtijd. Tetteroo heeft voor het nieuwe appartementencomplex dan ook voor een unieke bouwwijze gekozen, waarbij gebruik wordt gemaakt van een stalen frame. Het zorgt ervoor dat het bouwproces aanzienlijk sneller verloopt. Die opbouw leent zich bovendien perfect om het concept van 100% winstalleren® te gaan toepassen.

100% winstalleren® betekent dat alle componenten reeds geassembleerd worden aangeleverd.

100% winstalleren®

Het principe van stekerbaar installeren is al jaren zeer succesvol in de utiliteitsbouw. Met 100% winstalleren® is die techniek nu vertaald naar de woningbouw. 100% winstalleren® is een uniek concept van WAGO en Attema en is synoniem voor volledig stekerbaar installeren in de woning- en transformatiebouw en soortgelijke projecten. Schakelmateriaalpartners in het concept zijn GIRA, JUNG en PEHA Honeywell. Voor Elektravon was het de eerste keer dat ze in aanraking kwam met het stekerbare concept voor de woningbouw. “Vanwege het hoog repeterende karakter van de appartementen was dit project een uitgelezen kans om de eerste ervaringen op te doen met het concept”, zegt Willemsen. “100% winstalleren® betekent dat alle componenten reeds geassembleerd worden aangeleverd. Op locatie is het een kwestie van plug-and-play in plaats van installeren. Het maakt dat je in een veel hoger tempo een woning kunt afronden. Normaal kunnen we twee tot drie woningen van deze grootte in een dag installeren, met 100% winstalleren® loopt dat op naar acht tot negen per dag. Het scheelt dus ontzettend veel montagetijd.”

Voor herhaling vatbaar

100% winstalleren betekent niet alleen een besparing op de montagetijd. De WINSTA®-kabels van WAGO zijn namelijk als enige Maintenance Free gecertificeerd middels BS 5733:2010. Dit betekent dat WINSTA® toegestaan is in gesloten wanden en plafonds. Met WINSTA® kan stekerbaar geïnstalleerd worden volgens de NEN NPR 5310 Praktijkrichtlijn. Het feit dat de verschillende componenten eenvoudig in elkaar gestoken kunnen worden en bij wijzigingen in de elektrische installatie net zo eenvoudig weer gedemonteerd en hergebruikt kunnen worden, maakt 100% winstalleren® een flexibel en tegelijkertijd duurzaam installatiesysteem. Alle gebruikte kabels zijn volledig circulair. “De stekerbare installatie van het project in Den Haag is in de basis vrij basic”, erkent Willemsen. “Het gaat om een installatie met een groepenkast van acht groepen en twee centraaldozen. In totaal hebben we zestig woningen op deze manier uitgevoerd. De andere elf appartementen zijn vanwege de afwijkende eisen op traditionele wijze geïnstalleerd.”

Voor Elektravon is het concept van 100% winstalleren® in ieder geval voor herhaling vatbaar. “We gaan het in de toekomst absoluut vaker toepassen, zeker voor projecten van deze grootte.” Het concept is bij uitstek geschikt voor renovatie van woningen en (woon)zorgprojecten. Maar ook voor transformaties van kantoorgebouwen of wooncomplexen tot studentenunits, hotels en in de prefab bouw.

Stekerbare centraaldoos met WAGO WINSTA®.

Extra tekenservice én online calculatietool

Aan de voorkant van het installatieproject biedt WAGO de mogelijkheid om de klant te ondersteunen bij het tekenwerk. Ook is er een slimme calculatietool ontwikkeld waar de installateur online een installatieproject kan calculeren. In deze calculatietool wordt op een doeltreffende en innovatieve manier de gehele installatie van groepenkast tot schakelmateriaal inzichtelijk gemaakt. De installateur ontvangt vervolgens volledig automatisch een transparante offerte met alle benodigde materialen van de diverse aangesloten fabrikanten. Hierdoor boekt de klant online al meteen de eerste (tijd)winst voor het project. De calculatietool is online te gebruiken op de www.winstalleren.nl.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.