Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Stekerbaar: the next level

Stekerbaar: the next level

Stekerbare installaties worden door steeds meer installateurs én producenten omarmd. Niet verwonderlijk, als je kijkt naar de voordelen zoals een minimale installatietijd, aanzienlijke (faal)kostenreductie, optimale flexibiliteit en milieuvriendelijkheid. Volgens Isolectra is dit echter pas het begin. De Nederlandse marktleider in (Wieland) stekerbare gebouwinstallaties voor 230V, 100V, zwakstroom, verlichting en aanwezigheidsdetectie volgt meerjarentrends in de utiliteits- en woningbouw op de voet en vertaalt deze naar nieuwe producten en concepten, met als doel om ons materiaalgebruik te minimaliseren én bij te dragen aan een duurzamere, circulaire maatschappij.

Isolectra

Wieland stekerbare installaties staan voor een minimale installatietijd, aanzienlijke (faal)kostenreductie, optimale flexibiliteit én milieuvriendelijkheid.

 

“Op dit moment signaleren wij vier trends, die volgens ons van invloed gaan zijn op de eisen die aan (stekerbare) installaties worden gesteld”, vertelt Werner Hulst, Algemeen Directeur van Isolectra. “De eerste trend heeft betrekking op de energietransitie. Er is een groeiende belangstelling voor duurzame en lokaal opgewekte energie, wat in de praktijk voor grote uitdagingen zorgt. Bijvoorbeeld in Groningen kunnen boeren, bedrijven en verenigingen hun zonnepanalen al niet meer op het net inkoppelen. Simpelweg omdat het elektriciteitsnetwerk niet genoeg capaciteit heeft om alle energie op te slaan. Onder andere de manier waarop wij energie distribueren, is hier debet aan.” Casper Bontenbal, Business Development Manager bij Isolectra, vult hem aan: “Wij voorzien dat onze elektriciteitsnetwerken in de komende jaren zullen veranderen van AC (wisselstroom) naar DC (gelijkstroom). Dit heeft niet alleen invloed op de opbouw van onze installaties, maar ook op onze kabels en stekkers.”

Universele gebouwstructuur

Een tweede trend die door Isolectra wordt waargenomen, heeft betrekking op duurzaamheid. “Zowel overheid als bedrijfsleven zetten hoog in op een afvalloze, circulaire maatschappij”, vertelt Bontenbal. “De focus van de bouwwereld ligt daarbij op demontabel bouwen en hergebruik van bouwstoffen. Duurzaamheid in de manier waarop onze gebouwinstallaties worden aangelegd, blijft echter nog wat achter.” Hulst: “Voor gebouwtoepassingen worden nu nog separate infrastructuren aangelegd. Denk bijvoorbeeld aan kabels voor brandmeldsystemen, ontruimingsinstallaties en data- en voedingsnetwerken. Al deze kabels bevatten veel koper en kunststoffen die ons milieu belasten. Door de mogelijkheden van applicatie-integratie te onderzoeken, gaan we hiermee de strijd aan.”

De ‘Next level’ stekerbare installaties zijn volgens hem installaties met een universele gebouwinfrastructuur, waarbij niet de infrastructuur de kabelfunctie bepaalt, maar de endpoint. “Om deze integratie te laten slagen, is het noodzakelijk dat de manier waarop data- en voedingssystemen worden opgebouwd, verandert. Hier is niet alleen lef voor nodig, maar ook samenwerking tussen de diverse ketenpartners. Vanuit Isolectra zetten wij hier maximaal op in. In de komende maanden verwachten we de eerste producten te introduceren en eerste projecten uit te rollen. We komen graag in contact met architecten, adviseurs, installateurs, facilitymanagers en gebouweigenaren die de systemen met ons willen inzetten en doorontwikkelen.”

Voeding en data in één

Isolectra

Isolectra’s hybride high speed data en 230V powerkabel en connector.

 

Een derde trend die Hulst wil uitlichten, is ‘The Internet of Everything’. “Zowel in de utiliteits- als woningbouw neemt het aantal Smart Buildings snel toe”, vertelt hij. “We schaffen steeds meer slimme apparaten aan, die op één of andere manier verbonden moeten worden met het internet. Denk bijvoorbeeld aan de slimme thermostaat en slimme energiemeter, maar ook aan de slimme koelkast die zelf zijn boodschappen bestelt. De vraag voor de komende jaren is hoe al deze apparaten het best met de cloud kunnen communiceren. Is dat door de lucht? Of over de kabel?” Bontenbal: “Onze visie is dat alles wat niet door de lucht hóeft, vanuit gezondheidsperspectief de voorkeur verdient. Bovendien: als je toch een kabel moet aansluiten voor de stroomvoorziening, waarom zou je dan de datacommunicatie niet in dezelfde kabel integreren?”

Een laatste trend heeft betrekking op de groeiende flexibiliteitsbehoefte van consumenten, bijvoorbeeld als het gaat om de plaatsing van wifi-punten en stopcontacten. Hulst: “Met onze huidige installatieopbouw is het ongelooflijk kostbaar om flexibel in te spelen op consumentenwensen. Het wijzigen/bijplaatsen van een wandcontactdoos kost al gauw 140 euro. En het toevoegen van een datapunt 180 euro. Dit komt niet alleen door de dure proceskosten, maar vooral doordat wijzigingen in het standaardplan veelal gepaard gaan met faalkosten. Wil je dit makkelijker én goedkoper faciliteren, dan is een stekerbare installatie met een universele gebouwinfrastructuur ook onontbeerlijk.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?