Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Installatietechniek

Stekerbaar installeren staat niet meer in de kinderschoenen

Naamloos-2
Stefan van der Voort, General Manager van WAGO Nederland

23 augustus 2022 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Er gaat geen dag voorbij dat de woorden ‘woningbouw’ en ‘crisis’ niet in het nieuws zijn. Dat Nederland voor een grote uitdaging staat met betrekking tot het sneller en duurzamer bouwen van (betaalbare) woningen is algemeen bekend. Met de druk op meer en sneller bouwen wordt er binnen de branche gezocht naar slimme oplossingen.

De installatiewereld verandert snel: waar tien jaar geleden stekerbaar installeren nog in de kinderschoenen stond, is dat vandaag de dag voor veel bedrijven al de normaalste zaak van de wereld. Met stekerbaar installeren kan er afhankelijk van de bouwwijze namelijk sneller, duurzamer en met minder faalkosten worden gewerkt. Het is een plug-and-play manier van werken waarbij de kabels en het elektrisch schakelmateriaal worden voorzien van stekers. Aansluitfouten worden op deze manier voorkomen en projecten kunnen 60 tot 80% sneller geïnstalleerd worden. Het is met name zeer geschikt voor repeterende installaties in prefab (woning)bouwprojecten, maar ook bij renovatieprojecten en binnen de utiliteitsbouw wordt het steeds vaker ingezet.

Wanneer het utiliteitsprojecten betreft, zien we dat daar ook een stuk gebouwautomatisering bij komt kijken. Er is immers ook steeds meer vraag naar slimmere gebouwen en het analyseren van meetgegevens in het kader van duurzaamheid en energiebesparing. Stekerbaar kan gecombineerd worden met oplossingen voor lichtmanagement, energiebeheer of een complete gebouwautomatisering. Dit kan mogelijk gemaakt worden door onafhankelijke cloudoplossingen. In de cloud-omgeving is het mogelijk om data te bewerken, te visualiseren en te analyseren naar eigen inzicht. De kasten waarin de automatisering zit, kunnen ook stekerbaar gemaakt worden, zodat je de koppeling direct legt. Alles wordt binnengebracht via een stekerbaar systeem en kan vervolgens naar de cloud overgezet worden.

Zo zie je maar dat stekerbaar installeren zich steeds verder ontwikkelt. Eigenlijk zit alles mee voor stekerbaar installeren: minder handen, meer snelheid en de reductie van faalkosten. Ik ben benieuwd naar alles wat ons nog te wachten staat! We gaan continu door met het ontwikkelen van innovaties ten behoeve van de installatiewereld.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht