Er gaat geen dag voorbij dat de woorden ‘woningbouw’ en ‘crisis’ niet in het nieuws zijn. Dat Nederland voor een grote uitdaging staat met betrekking tot het sneller en duurzamer bouwen van (betaalbare) woningen, is algemeen bekend. Om dit mogelijk te maken, wordt binnen de branche actief gezocht naar slimme oplossingen. Zo groeit de vraag naar conceptueel bouwen. Stekerbaar installeren sluit hier naadloos op aan.
Als marktleider van las- en verbindingsklemmen is WAGO al jarenlang actief in de woningbouw. “Ook wij zien dat de installatiewereld snel verandert”, vertelt Niels Abbink, Sales Manager Building Technologies bij WAGO. “Waar tien jaar geleden stekerbaar installeren in de woningbouw nog in de kinderschoenen stond, is het vandaag de dag voor ons de normaalste zaak van de wereld.”
“Met stekerbaar installeren kan, afhankelijk van de bouwwijze, aanzienlijk sneller, duurzamer en met minder faalkosten geïnstalleerd worden”, benadrukt Abbink. “Dat is over het algemeen al bekend binnen installerend Nederland. Omdat de ontwikkelingen zich in rap tempo opvolgen echter, blijft kennisdeling en ondersteuning gewenst. Als marktleider van elektrische verbindingen op basis van veerklemtechnologie draagt WAGO actief bij aan deze kennisdeling én aan innovaties. Een mooi voorbeeld hiervan is het ‘onderhoudsvrij certificaat’ op onze producten, waardoor de weg naar stekerbaar installeren in de woningbouw volledig open ligt. Immers kunnen nu ook betrouwbare verbindingen worden geplaatst achter gestucte plafonds en wanden. Ook hebben we recent een product ontwikkeld waarmee installateurs eenvoudig de overgang kunnen maken van (delen van) traditionele naar stekerbare installaties. Dankzij deze uitvinding wordt hergebruik in renovatie- en transformatieprojecten gestimuleerd, waardoor gemak en duurzaamheid perfect samenkomen.”
In Nederland beschikt WAGO over een (nieuwe) afdeling Building Technologies, dat erop gericht is om samen met de installateur projecten nóg slimmer aan te vliegen. “Binnen de woning- en conceptuele bouw betekent dit vaak: stekerbaar installeren”, aldus Abbink. Naast meer woningen bouwen ziet hij ook een groeiende vraag naar slimmere woningen. “Ook hier spelen wij flexibel op in. Zo combineren wij oplossingen voor lichtmanagement, energiebeheer of complete gebouwautomatisering eenvoudig en stekerbaar met de rest van de elektrische installatie. Naar wens nemen we hierin ook de automatisering mee, waarmee installateurs volledig ondersteund worden.”