Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Projecten

Stekerbaar installeren in de woningbouw: Een hoge montagesnelheid en een foutloze installatie

IMG_1982
Aan de Genielaan is een leegstaand kantoorgebouw getransformeerd tot een woongebouw met 44 tijdelijke woonunits voor 128 werknemers.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Oudshoorn Elektrotechniek

25 oktober 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

In Alphen aan den Rijn is dringend behoefte aan huisvesting voor zo’n twee- tot drieduizend werknemers uit met name Oost-Europa. Onder andere aan de Genielaan is daarom een leegstaand kantoorgebouw getransformeerd tot een woongebouw met 44 tijdelijke woonunits voor 128 werknemers. Initiatiefnemer voor deze transformatie was HEJA Vastgoed & Ontwikkeling. Bouwbedrijf Nobel was verantwoordelijk voor de uitvoering, terwijl Oudshoorn Elektrotechniek alle elektrotechnische installaties realiseerde. “Om tot een snelle en kostenefficiënte transformatie te komen, zijn modulaire woonunits met een eigen badkamer en keuken gemonteerd”, vertelt John Oudshoorn, directeur/eigenaar van Oudshoorn Elektrotechniek. “Bovendien is waar mogelijk gekozen voor stekerbaar installeren met WINSTA® RD.”

Om tot een snelle en kostenefficiënte transformatie te komen, zijn modulaire woonunits met een eigen badkamer en keuken gemonteerd.

“Het complete gebouw is voorzien van verlaagde plafonds”, vertelt Oudshoorn. “Bovendien beschikt 95% van de ruimtes over voorzetwanden. Dat maakte dit project bij uitstek geschikt voor stekerbaar installeren. Zowel in de woningen als in de algemene ruimtes.” Alleen de technische installatie wordt traditioneel opgebouwd, vertelt hij. “Vanaf de technische ruimte vertrekken we met een vlakbandkabel naar de gangen. Vervolgens zijn vanaf deze hoofdvoedingen en met behulp van speciale connectoren aftakkingen gemaakt naar de groepenkasten in de woningen. Vanaf hier zijn de installaties 100% stekerbaar opgebouwd. Van de wandcontactdozen tot en met de schakelaars en verlichting. En ook de verlichting in de gangen en entrees is stekerbaar uitgevoerd.”

Vanaf de technische ruimte loopt een vlakbandkabel naar de gangen. Vanaf hier zijn, met behulp van speciale connectoren, aftakkingen gemaakt naar de groepenkasten in de woningen.

Hoog installatietempo

“Door stekerbaar te installeren met WINSTA® RD konden we heel eenvoudig en snel alle snoeren in de wanden en boven de plafonds wegwerken”, vertelt hoofdmonteur Marco Ruijgt. “We hoefden geen leidingen meer aan te leggen en niet te beugelen, waardoor de montagetijd met bijna de helft werd ingekort. Om een soepele uitvoering te borgen, hebben we dit project opgeknipt in een linkervleugel en een rechtervleugel. Alle wanden van de linkervleugel (18 kamers) zijn in slechts één dag stekerbaar uitgevoerd. Een week later volgde de rechtervleugel. De installaties boven de plafonds konden in circa 1,5 uur per woning worden aangelegd.” Waar in de woningen is gekozen voor ronde connectoren, zijn in de gangen juist platte connectoren toegepast, vertelt Ruijgt. “Met deze platte stekeraansluitingen konden we nóg makkelijker schakelingen maken. Ook boven de plafonds.”

Het complete gebouw is voorzien van verlaagde plafonds. Bovendien beschikt 95% van de ruimtes over voorzetwanden. Dat maakte dit project bij uitstek geschikt voor stekerbaar installeren.

Pionier in stekerbaar installeren

Het project aan de Genielaan is zeker niet het eerste project dat Oudshoorn Elektrotechniek stekerbaar uitvoert. “In 2015 hebben wij als eerste installateur in Nederland een project met WINSTA® RD mogen uitvoeren: de transformatie van een voormalig gemeentehuis naar 16 appartementen”, vertelt Oudshoorn. “Sindsdien voeren we regelmatig stekerbare projecten uit. Inmiddels zijn onze monteurs goed vertrouwd met de systemen, waardoor voordelen zoals een hoge montagesnelheid en een foutloze installatie naar een nog hoger niveau worden getild. In de ontwerpfase hebben we de stekerbare technieken tot in detail uitgeëngineerd, in samenwerking met WAGO (aansluitkabels en connectoren), Attema (wandcontactdozen en groepenkasten) en JUNG (schakelmateriaal). Vervolgens zijn alle stekerbare componenten in één keer op het project aangeleverd. Hierdoor konden onze monteurs in een hoog tempo doorwerken, zonder onderbrekingen.” Ruijgt: “Tijdens de eerste stekerbare projecten was WAGO regelmatig op locatie aanwezig, om aansluittechnieken toe te lichten en vragen van monteurs te beantwoorden. En ook tijdens dit werk hebben de experts ons diverse malen bezocht. Met name uit interesse, maar ook om te kijken waar nog ondersteuning nodig of gewenst was. Die betrokkenheid stellen wij zeer op prijs.”      

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht