Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Stekerbaar installeren de andere aanpak voor de bouwsector

Stekerbaar installeren de andere aanpak voor de bouwsector

De combinatie van het tekort aan goede vakmensen en kortere bouwtijden vraagt om een andere aanpak in de bouwsector. Daarnaast heeft de markt te maken met een stijgende vraag naar flexibiliteit, circulair bouwen en duurzaamheid. Deze situatie vergt creativiteit en nieuwe manieren van bouwen, ook voor de installatiebranche.

Stekerbaar installeren kan een oplossing zijn voor de uitdagingen in onze branche. Dankzij volledige pre-engineering, prefab onderdelen en de plug-and-play installatiemogelijkheden installeer je namelijk snel en efficiënt.

Focus op de voorbereiding

In tegenstelling tot conventioneel installeren richt stekerbaar installeren zich vooral op de kracht van de voorbereiding. “De installateur hoeft zelf geen producten meer in elkaar te zetten, kabels te trekken en componenten aan te sluiten, maar kan direct starten met installeren”, benadrukt Steven Lemmens, business manager Slim & Snel Installeren bij Hemmink. “De bekabeling wordt niet meer ad hoc op locatie gemaakt maar vooraf, in een gecontroleerde omgeving. Een goede voorbereiding, waarbij de juiste aansluit- en doorschakelpunten en kabellengtes worden bepaald, uitgetekend en gecontroleerd, is hiervoor onontbeerlijk. Dankzij de toepassing van duidelijke stekercoderingen worden aansluitfouten en faalkosten voorkomen. Bovendien kan vijf tot tien keer sneller worden gewerkt. Stekerbare installaties vragen minder vakkundig personeel en wanneer je de reiskosten, arbeidstijd en -kosten meerekent, is stekerbaar installeren in de meeste gevallen voordeliger.”

Slim & Snel Installeren met Adels

Hemmink vertegenwoordigt in Nederland exclusief het stekerbare systeem AC 166G van Adels-Contact, dat bewezen uitwisselbaar is met het GST18-systeem. Het pakket omvat aansluit- en verbindingssnoeren, stekers en schakel- en verdeelboxen. Alles van hoge kwaliteit en vrijwel alle componenten zijn zonder gereedschap te bevestigen. Ook zijn er combinaties mogelijk met het bevestigingsmateriaal van JMV en Schnabl of de schakeldozen van Wiska. Een totaaloplossing dus, met alle benodigdheden bij één leverancier.

Intensieve begeleiding bij een project

Lemmens: “We bezoeken dagelijks installatiebedrijven om de voordelen van stekerbaar installeren te duiden. Bovendien verzorgen we maatwerk trainingen en inventariseren we samen met onze klanten welke projecten zich lenen voor stekerbaar installeren. Wanneer een installateur kiest voor stekerbaar installeren, dan biedt Hemmink indien gewenst intensieve begeleiding en advies.” Hij legt uit hoe zo’n traject er bijvoorbeeld uit kan zien:

Inventarisatie en persoonlijk advies: “Allereerst worden de wensen van de klant geïnventariseerd en eventueel op locatie afgestemd. Op basis van de aangeleverde technische tekeningen van het project werkt één van onze sales engineers op de binnendienst een projectie en offerte op maat uit. Desgewenst worden ook meerdere opties uitgerekend om alle mogelijkheden te tonen en passend advies te geven.”

  • Projectie en offerte op maat: “Vervolgens wordt deze projectie tot in detail uitgewerkt. Vanaf de meterkast of het voedingspunt worden de snoeren ingetekend naar de verdelers en naar het toe te passen (prefab) schakelmateriaal. De groepenverdeling is ook eenvoudig af te lezen in de gemaakte projectietekeningen. De bijgevoegde materiaallijst geeft een goed overzicht, met daarin duidelijk weergegeven de types en aantallen snoeren, inclusief de bruto prijzen en natuurlijk de bruto totaalprijs voor het project. Vanzelfsprekend wordt gerekend conform de wettelijke normen en eisen. Zo zijn de totaalkosten snel inzichtelijk.”
  • Toelichting projectie en offerte: “Een adviseur van Hemmink komt de projectie vervolgens in een persoonlijk gesprek toelichten. Is alles goed ingetekend? Heel belangrijk, want de projectie wordt immers niet alleen gebruikt om de prijs te bepalen, maar ook als leidraad tijdens de installatie op de bouw zelf. Bij akkoord worden de producten bij de elektrotechnische groothandel naar keuze besteld. Tussentijds en/of bij de opstart van het project is onze adviseur beschikbaar om nogmaals op locatie het project door te nemen en/of extra advies over de installatie te geven. Als het project is opgeleverd, maakt de specialist of sales engineer graag een afspraak om het traject te evalueren.”
  • Begeleiding tijdens het logistieke proces: “Bij het logistieke proces kan Hemmink je veel werk uit handen nemen. In samenwerking met onze groothandelspartners en technische assemblagebedrijven zorgen wij dat de materialen per verdieping of per ruimte worden verpakt en op het juiste moment op de bouwplaats gekit worden afgeleverd. Dit zorgt voor de juist sturing van materialen en voorkomt dat men moet zoeken naar artikelen of materiaal vergeet. Ook dat bespaart in totaliteit veel tijd.” Vervolgens is het nog slechts een kwestie van plug en play installeren. “Alle (geschakelde) voedingen en schakelingen zijn voorzien van een eigen kleurcodering, wat het installeren makkelijker maakt en bijdraagt aan een reductie van de faalkosten. Dat is nog eens efficiënt en tijdbesparend!”

Flexibele verpakking en snelservice

Ook kan Hemmink maatwerkproducten assembleren, testen en leveren, aldus Lemmens. “Doordat we eigen voorraden hebben, kunnen we flexibele verpakkingseenheden leveren en hebben we voor een geselecteerd aantal artikelen een speciale snelservice. Producten op voorraad worden direct uitgeleverd of anders binnen enkele dagen geproduceerd. Zo heeft de klant het gewenste product snel op het project en ontstaat er geen vertraging in de werkzaamheden.”

Meer over Hemmink

Hemmink is opgericht in 1951 en levert producten, oplossingen en concepten die toegepast worden in de (woning)bouw, utiliteit en industrie. Hemmink voorziet onder andere technische groothandels, installateurs, woningbouwverenigingen en de industrie van innovatieve concepten en oplossingen. Sinds 18 juni 2020 is Hemmink onderdeel van Hanzestrohm, de overkoepelende groep waar ook de bedrijven KWx en Kairos deel van uitmaken. 

Kennispartner voor bouw, industrie en infra

Naast het aanbieden van een groot assortiment kwalitatieve producten helpt Hemmink klanten graag als kennispartner met thema’s als slim & snel installeren, veilig & comfortabel wonen en industrieel kabelmanagement.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.