Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Installatietechniek

State-of-the-art verlichtingssysteem voor gerenoveerd kantoorgebouw

asset-13203924_VIVARES_Light_Management_System_at_LEDVANCE_MOLS
VIVARES Zigbee, gekoppeld aan aanwezigheids- en lichtsensoren verzekert een aanzienlijke vermindering in energieverbruik.

Tekst | LEDVANCE

Beeld | LEDVANCE

15 november 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

De bestaande traditionele verlichting zo eenvoudig mogelijk moderniseren met de modernste technologie. En daarmee energiebesparingen realiseren en tegelijkertijd een hoog verlichtingsniveau garanderen. Dat waren de doelstellingen van de renovatie van een kantoorgebouw in Molsheim. Alle traditionele armaturen werden vervangen door een LED-verlichtingsoplossing met VIVARES Zigbee, het lichtmanagementsysteem van LEDVANCE.

Met VIVARES is het eenvoudig om in het ‘verbonden tijdperk’ te stappen.

VIVARES Zigbee, gekoppeld aan aanwezigheids- en lichtsensoren verzekert een aanzienlijke vermindering in energieverbruik en biedt functionaliteiten zoals het opstellen van onderhouds- en energieverbruiksrapporten via de VIVARES-cloud. De open kantoren zijn voorzien van PANEL PERFORMANCE en DOWNLIGHT UGR<19 armaturen, terwijl de vergaderruimte werd gemoderniseerd met DOWNLIGHT UGR<19 en PANEL DIRECT/INDIRECT armaturen. De gangen werden voorzien van DOWNLIGHT UGR<19 armaturen.

UGR<19 en Zigbee technologie

De vernieuwing moest bovendien voldoen aan de eisen van goede kantoorverlichting en de normen met betrekking tot lichtvervuiling, die tot doel hebben om het energieverbruik te verminderen en de verlichting ’s nachts automatisch uit te schakelen. Alle geïnstalleerde armaturen hebben een UGR<19 en Zigbee technologie. Met VIVARES Zigbee zijn scenario’s al gedefinieerd, zodat de gebruiker de lichtscènes volgens een activiteitenplan (vergadering, presentatie) kan gebruiken. Om een volledige automatisering van het verlichtingssysteem mogelijk te maken, werden 38 VIVARES Zigbee L/O sensoren geïnstalleerd in de kantoren, gangen en trappen. De verlichting gaat automatisch aan wanneer de eerste medewerker aankomt en gaat uit wanneer de kantoren leeg zijn. Er zijn ook Push Button couplers geïnstalleerd om de gebruiker in staat te stellen de verlichting naar behoefte te dimmen of vooraf een bepaalde scène te selecteren.

De armaturen werden 1:1 vervangen en de bediening gebeurt dankzij een draadloze Zigbee verbinding tussen de armaturen, sensoren en VIVARES afstandsbediening.

Online configuratietool

VIVARES Zigbee biedt veel voordelen. De armaturen werden 1:1 vervangen en de bediening gebeurt dankzij een draadloze Zigbee verbinding tussen de armaturen, sensoren en VIVARES afstandsbediening. Dankzij de online configuratietool van VIVARES kon de configuratie van het project al vóór de installatie gedaan worden. Dit leverde een belangrijke tijdwinst op voor de inbedrijfstelling op de dag van de installatie. De gebruiker profiteert op zijn beurt van een constant helderheidsniveau op elk moment. Het systeem past het lichtniveau automatisch aan, ongeacht hoeveel natuurlijk licht beschikbaar is overdag of in de avond. Het bespaart ook energie en garandeert comfort. Dankzij de monitoringsfunctie kan de facilitair manager de status van elk armatuur in real-time via een dashboard zien (levensduur, inschakeltijd, verbruiksniveau). Aan de andere kant maakt dit het gemakkelijker om te anticiperen op onderhoudswerkzaamheden en verbruiksgegevens. “We waren onder de indruk van de snelheid van de installatie”, zegt de facilitair manager van het gebouw. “Alle verlichtingsarmaturen werden vervangen zonder stof, zonder overmatig lawaai en dus zonder onze medewerkers op kantoor te verstoren. Onze werknemers stellen het comfort van de nieuwe verlichtingsinstallatie op prijs. Aan alle eisen werd voldaan, van comfort tot energiebesparing.”

Het draadloze VIVARES Zigbee systeem van LEDVANCE maakt een directe en gemakkelijke vervanging van de armaturen zonder een structurele wijziging van het gebouw of complexe herbedrading mogelijk. Gekoppeld met een detectiesysteem kunnen aanzienlijke energiebesparingen worden gerealiseerd, zoals hier in Molsheim. Met VIVARES is het eenvoudig om in het ‘verbonden tijdperk’ te stappen.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%