Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘State-of-the-art liften en roltrappen komen volledig tot hun recht’

‘State-of-the-art liften en roltrappen komen volledig tot hun recht’

Stap je in nhow Amsterdam RAI in de lift, dan staat je een snelle en comfortabele verticale reis door het gebouw te wachten. Binnen no-time sta je op de bovenste verdieping, terwijl het voelt alsof je stilstaat. Deze highrise liften, en alles wat daarbij komt kijken, zijn het werk van Schindler Liften B.V..

“Pleijsier Bouw, de aannemer en onze opdrachtgever, vroeg ons in 2014 om mee te denken en rekenen in de liftoplossing voor het hotel”, vertelt key accountmanager Marc Twickler van Schindler. Maarten Bijl, product en marketingmanager bij Schindler, voegt toe: “We adviseerden welk type lift het meest geschikt was. In dat advies namen we ook het aantal, de grootte en de snelheid van de liften mee. De complexe kern met twee stijgpunten was daarbij een grote uitdaging.”

Hybride oplossing

Aan de gekozen liftoplossing lagen diverse randvoorwaarden ten grondslag. Zo mocht er geen machinekamer op het gebouw, om binnen de maximale bouwhoogte van 91 meter te blijven. “We kozen voor een hybride oplossing”, aldus Twickler. “We voerden de liftinstallatie deels machinekamerloos uit.” In totaal zijn er zeven liften voor de gasten. Deze gaan van de begane grond naar de 23e verdieping. Daarnaast zijn er drie back of house liften, die van verdieping -1 naar verdieping 23 gaan. Ook zijn er twee roltrappen tussen de begane grond en eerste verdieping, en twee glazen shuttleliften voor de parkeergarage.

Zicht in de liftschacht.

 

Duurzaam en comfortabel

Het type lift dat voor dit hoogstaande gebouw is toegepast, is de Schindler 5000. Kenmerkend voor deze lift zijn circulariteit en energiezuinigheid. Twickler: “Het overgrote deel van de onderdelen is te hergebruiken. De Schindler 5000 is bovendien zeer energiezuinig en levert met energielabel A maximale credits op voor het BREEAM-label van het hotel. Het energieterugwinsysteem draagt eveneens bij aan het duurzame karakter. Afhankelijk van de belasting komt zowel bij op- als neergaande ritten van de lift energie vrij. Die energie gaat terug naar het voedingsnet.” Qua comfort en uitstraling staan de liften ver af van de standaard liften. Ze zijn met 3 meter per seconde zeer snel, maar daar merk je nauwelijks iets van als je erin staat. Ook zijn de liften nagenoeg trillingvrij en geluidloos.

Predictive maintenance

“Cloudoplossingen zijn belangrijke ontwikkelingen binnen Schindler”, benadrukt Bijl. “De liften van nhow Amsterdam RAI zijn via een gateway verbonden met de cloud. Wij kunnen continu de status en het gedrag van de liften monitoren en, via software, analyseren. Zien we iets afwijkends, dan acteren we daar snel op. Ook kunnen we het onderhoud veel gerichter en efficiënter afstemmen op de status van de installatie-onderdelen. Predictive maintenance noemen we dat. Dit maakt onderdeel uit van Schindler Ahead, ons programma voor digitale producten en diensten.”

Tussen september 2018 en december 2019 zijn alle liften geïnstalleerd.

 

Climblift

In september 2018, toen het pand op een derde van zijn hoogte was, startte Schindler met de installatie van de back of house liften. Deze zijn toegepast als Climblift. Twickler licht toe: “De liften klommen mee met de kern. In eerste instantie tot de tiende etage. Daarna werden de liften gekeurd en gebruikt als bouwlift.” Na de back of house liften installeerde Schindler de andere liften en roltrappen. Inmiddels zijn alle installaties ingeregeld en aangesloten op het gebouwbeheersysteem.

Goede samenwerking

Twickler kijkt vol tevredenheid op het werk terug: “Vooral de samenwerking met de aannemer en overige partijen verliep erg goed. We gingen dit project met elkaar aan en gingen met elkaar op zoek naar oplossingen.” Bijl voegt toe: “We zijn in meer dan honderd landen actief en hebben al veel technische en architectonische hoogstandjes gezien. Zeker in Nederland is dit een heel bijzonder project. Wij zijn enorm trots dat we aan dit fantastische gebouw hebben bijgedragen. Onze state-of-the-art liften en roltrappen komen er volledig tot hun recht.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.