Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Stap-voor-stap naar Frisse Scholen klasse B

Stap-voor-stap naar Frisse Scholen klasse B

De verschillende bouwdelen van het Christelijk College Nassau-Veluwe (CCNV) in Harderwijk worden gefaseerd gerenoveerd en uitgebreid. De werkzaamheden zijn nodig om de huidige noodhuisvesting te vervangen. Bovendien worden de bouwdelen aan de Stationslaan fris, gezond én energiezuinig gemaakt. Conform de Frisse Scholen Klasse B richtlijnen, zodat leerlingen en leerkrachten nog beter kunnen presteren, in een prettig schoolklimaat. De ventilatietechniek speelt hierin een voorname rol. 

Belangrijk onderdeel van de werkzaamheden was de renovatie en uitbreiding van de Badwegvleugel in 2017. “In deze vleugel waren tot enkele jaren geleden geen ventilatievoorzieningen aanwezig”, vertelt Gerwin Evink, Calculator, Werkvoorbereider en Projectleider bij Van den Bosch & Mulder BV “Leerkrachten en leerlingen konden alleen de ramen openen en de zonwering laten zakken, waardoor de binnentemperaturen in de zomer flink opliepen. Samen met W4Y adviseurs heeft het CCNV een verbeterplan voor deze vleugel uitgewerkt, dat wij als uitgangspunt voor de nieuwe installatie hebben gebruikt. Op enkele plekken zijn we van dit plan afgeweken. Bijvoorbeeld ten aanzien van de luchtbehandelingsunit. In het installatieadvies was een ander fabricaat voorgeschreven. Echter werken wij sinds jaar-en-dag met de luchtbehandelingsunits van Systemair, dat net als Van den Bosch & Mulder in Harderwijk is gevestigd. De lijntjes tussen onze bedrijven zijn kort, waardoor we snel kunnen schakelen. Bovendien voldoen de Systemair units aan al onze technische eisen. Wij geven de voorkeur aan luchtbehandelingsunits zonder eigen regeling, die zijn uitgelegd op een klemmenstrook. Zodat wij zelf de installatie kunnen aansturen. Systemair geeft hier optimaal invulling aan. Bovendien was de unit in dit project prijstechnisch voordeliger.”

Stap-voor-stap naar Frisse Scholen klasse B

Op het dak is een Systemair HHCompact luchtbehandelingsunit geïnstalleerd.

 

Duurzaam en toekomstbestendig

In totaal heeft Van den Bosch & Mulder veertien bestaande lokalen in de Badwegvleugel geüpgraded en voorzien van een nieuw ventilatie-systeem. Daarnaast zijn op de begane grond vier nieuwe lokalen bijgebouwd, die tevens op het ventilatiesysteem zijn aangesloten. “Het ventilatie- systeem is bovendien voorbereid op een mogelijke uitbreiding in de toekomst, met nog eens vier lokalen”, vertelt Evink. “Op het dak van de vleugel hebben we een Systemair HHCompact luchtbehandelingsunit van 25.000 m³/h geïnstalleerd. Aanvankelijk zou deze unit gekoppeld worden aan een koelblok. Echter is tijdens de uitvoering gekozen voor een warmtepomp, die koeling én verwarming mogelijk maakt. In de zomermaanden worden de lokalen gekoeld middels lucht, waarbij inductieunits in de plafonds voor de gewenste nakoeling zorgen. In de wintermaanden zorgt de ventilatielucht voor de verwarming van de lokalen. Voor de naverwarming hebben we de bestaande radiatorgroep tijdens de renovatie behouden.”

De luchtbehandelingsunit is uitgevoerd met een warmtewiel, die een optimale warmteterugwinning borgt, vertelt Ron Gijsbertsen, Accountmanager bij Systemair. “Speciale dempers zorgen voor een fluisterstille werking.” In de lokalen zijn type NOVA-DI overstroomroosters van Systemair gemonteerd, met een afmeting van 400 x 2.000 mm. Daarnaast zijn plafondroosters van Systemair toegepast, die via de kanaalleverancier zijn geleverd.

Stap-voor-stap naar Frisse Scholen klasse B

Het Christelijk College Nassau-Veluwe (CCNV) in Harderwijk.

 

Vraaggestuurde regeling

Aan de Badwegvleugel zijn twee bestaande gymzalen gekoppeld. “Tussen deze gymzalen en bovenop de kleedkamers is recent een metalen frame aangebracht, die een uitbreiding met twee verdiepingen mogelijk maakte”, vertelt Evink. “Voor de ventilatie van o.a. de nieuwe danszaal, praktijkruimtes en het open leercentrum is een Systemair HHCompact luchtbehandelingsunit van 6.900 m³/h geïnstalleerd, inclusief een koelblok en warmtewiel. Op basis van het installatie-advies van EWZ adviseurs hebben wij VAV-inductieunits en CO2-sensoren in de ruimtes gemonteerd, die een vraaggestuurde klimatisering mogelijk maken. Op het dak hebben we twee warmtepompen geplaatst; één voor de luchtbehandelingsunit en één voor de naverwarmers. Beide warmtepompen zijn middels een servomotor aan elkaar gekoppeld en kunnen bij uitval of problemen dienen als elkaars back-up.”

In december 2016 heeft het CCNV een nieuwe sportzaal in gebruik genomen, waarvoor Systemair een Topvex luchtbehandelingsunit van 3.200 m³/h leverde, evenals twee kanaalventilatoren met energiezuinige EC gelijkstroommotoren.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.