Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Stap voor stap naar een zo klein mogelijke CO2-voetafdruk
Versluys Groep heeft de elektrische schaftwagen in juni 2021 in gebruik genomen.

Stap voor stap naar een zo klein mogelijke CO2-voetafdruk

Met de klimaatdoelstellingen van 2050 in het vooruitzicht stappen steeds meer bouw-, installatie- en infrabedrijven over van brandstofgestookt naar hybride of emissieloos materiaal en materieel. Niet alleen omdat zij dit zelf ambiëren, maar ook omdat gemeenten, provincies en andere opdrachtgevers hierom vragen. Ook Versluys Groep zet hoog in op elektrificatie. In navolging van een elektrische wals en diverse elektrische shovels heeft deze specialist in de aanleg en het onderhoud van wegen haar eerste 100% elektrische schaftwagen in gebruik genomen. Top Systems verzorgde de engineering, levering en inbedrijfstelling van het complete energiesysteem.

Top Systems heeft een energiesysteem ontworpen, dat Versluys Groep in eigen beheer en met behulp van duidelijke installatieschema’s in de schaftwagen heeft ingebouwd.

Versluys Groep is een familiebedrijf, opgericht in 1898, dat zich voornamelijk bezighoudt met de inrichting van de openbare ruimte in Hollands Midden. Hierbij kun je denken aan de aanleg en het onderhoud van wegen, maar ook aan belijnings- en markeringsprojecten, verkeerstechniek en verkeersmanagement. “Bovendien hebben we met ons aandeel in een asfaltmolen een belangrijke rol in de asfaltproductie”, vertelt directeur Patrick van Wijngaarden. “We werken veelal op gemeentelijk en provinciaal niveau, al dan niet in samenwerking met andere MKB-bedrijven. In al onze projecten speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Naast een intrinsieke motivatie om duurzaam en milieuvriendelijk te werken, spelen we hiermee in op de wensen en eisen die door de overheid en andere opdrachtgevers worden opgelegd. Door ons te profileren als een duurzame aannemer, willen we bovendien een aantrekkelijke werkgever zijn voor bestaande én nieuwe medewerkers.”

Bovenop de schaftwagen zijn met behulp van kunststof spoilers vier zonnepanelen van 330 Wp aangebracht, die overdag de lithium-ion-accu opladen.

Duurzame initiatieven

“Wij voelen ons verantwoordelijk voor het individuele welzijn van onze medewerkers”, benadrukt Van Wijngaarden. “Dit heeft de afgelopen jaren tot diverse duurzame initiatieven geleid. Zo hebben wij in oktober 2020 en als eerste infrabedrijf ter wereld een elektrische wals geïntroduceerd. Bovendien beschikken we over diverse elektrische shovels. Op ons dak ligt een groot aantal zonnepanelen, waarmee we ons elektrisch (klein)materieel opladen. Afgelopen jaar is hier een duurzame en 100% elektrische schaftwagen aan toegevoegd. Waar mogelijk werken we met lage temperatuur asfaltmengsels op basis van lijnolie, evenals een gestabiliseerde halfverharding (Gravilyn) voor wandel- en fietspaden met uitsluitend natuurlijke bestanddelen. Daarnaast inventariseren we de mogelijkheden voor waterstofauto’s voor het transport van asfalt en een elektrische asfaltmachine, met als doel om onze CO2-voetafdruk steeds verder te verkleinen.”

Emissieneutrale schaftwagen

Het werken met zoveel mogelijk lokale partijen sluit perfect bij aan bij deze ambitie. “De elektrische schaftwagen is hiervan een mooi voorbeeld”, aldus Van Wijngaarden. “Top Systems is net als wij gevestigd in Bodegraven. Bovendien staat het bedrijf zeer goed aangeschreven in de markt, als het om de advisering en levering van energiesystemen gaat. Onze ambitie was een emissieneutrale schaftwagen. Hier hebben we uitvoerig met andere MKB-bedrijven over gesproken en op hun advies kwamen we uit bij Top Systems. We hebben een kleine schaftwagen van 4,10 x 2,76 meter aangeschaft. Vervolgens heeft Top Systems het energiesysteem ontworpen, dat wij in eigen beheer en met behulp van duidelijke installatieschema’s in onze schaftwagen hebben ingebouwd.”   

De 100% elektrische schaftwagen wordt onder andere ingezet op de projecten voor de Provincie Utrecht, waar Versluys Groep de wegen in het oostelijk deel in onderhoud heeft.

Het energiesysteem

In juni 2021 heeft Versluys Groep de elektrische schaftwagen in gebruik genomen. Om bijvoorbeeld het koffiezetapparaat, de verlichting, de laptops en de accu’s van de elektrische handgereedschappen van voldoende stroom te kunnen voorzien, heeft Top Systems een energiesysteem op maat uitgewerkt. “Aan de basis van dit systeem ligt een geavanceerde Victron MultiPlus omvormer-ladercombinatie met een ingangsspanning van 230 VAC/24 VDC en een uitgangsvermogen van 3.000 VA/2.400 W”, vertelt Ronald van den Berg, Sectorspecialist Bouw, Installatie en Infrastructuur bij Top Systems. “De MultiPlus beschikt over een stroomingang voor een generator of netspanning en is aangesloten op een 5 kWh lithium-ion-accu van MG Energy Systems. Het accusysteem wordt 24/7 door een MG Master Battery Management Controller beschermd en bewaakt tegen overladen, overmatig ontladen en te hoge of te lage temperaturen. Ook zorgt de Battery Management Controller voor een juiste balancering van de accu en volgt ze belangrijke parameters zoals batterijstatus en energieverbruik. Een Victron Cerbo GX communicatiemodule voorziet in de besturing en monitoring, terwijl een Victron Cerbo GX Touch 50 touchscreen bedieningspaneel alle waarden realtime inzichtelijk maakt. De schaftwagen is tevens uitgerust met een mobiele Victron GX GSM 4G modem, waardoor de waarden ook eenvoudig op afstand en via het Victron Remote Management portaal uitgelezen en bewaakt kunnen worden.”

Duurzame energieopwekking

“Bovenop de schaftwagen zijn met behulp van kunststof spoilers vier zonnepanelen van 330 Wp aangebracht, die overdag de lithium-ion-accu opladen”, vertelt Van den Berg. “Een Victron BlueSolar MPPT zonne-laadregelaar zet de duurzaam opgewekte zonne-energie om in de juiste laadstroom voor de accu.” Als back-up is tevens een generator op de 230 Volt ingang aangesloten, aldus Van Wijngaarden. “Tijdens ons eerste project in Doorn hebben we deze back-upvoorziening echter niet nodig gehad, terwijl de schaftwagen dag en nacht is gebruikt! We zijn zeer tevreden over het systeem. In de toekomst, wanneer de bestaande schaftwagens aan vervanging toe zijn, zullen we ook hiermee overstappen op 100% elektrisch.”

Een Victron Cerbo GX Touch 50 touchscreen bedieningspaneel maakt alle waarden realtime inzichtelijk.

Schone Lucht Akkoord

De 100% elektrische schaftwagen wordt onder andere ingezet op de projecten voor de Provincie Utrecht, waar Versluys Groep de wegen in het oostelijk deel in onderhoud heeft. “De duurzame schaftwagen was al langere tijd een grote wens, maar de tender van de Provincie Utrecht heeft de ontwikkeling versneld”, aldus Van Wijngaarden. 

De Provincie Utrecht heeft op 13 januari 2020 en samen met 36 gemeenten en 9 andere provincies het Schone Lucht Akkoord ondertekend, dat als doel heeft om de uitstoot van fijnstof en stikstofdioxiden door wegverkeer, mobiele werktuigen, landbouw, scheepvaart, industrie en huishoudens te verminderen. “Het Schone Lucht Akkoord bouwt voort op bestaand beleid zoals het Klimaatakkoord en de stikstofaanpak en moet gezondheidsschade door luchtverontreiniging in 2030 met de helft verminderen ten opzichte van basisjaar 2016”, verduidelijkt Wim Dekker, Projectleider bij de Provincie Utrecht. “Daarom wordt bijvoorbeeld de inzet van duurzaam en emissiearm materiaal en materieel op al onze projecten actief gestimuleerd én beloond. Hierbij kun je denken aan het gebruik van elektrische auto’s, wegenbouwmaterieel en klein materieel, maar dus ook aan de 100% elektrische schaftwagen.”      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.