Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
HVAC

Stabiel montagesysteem voor zware luchtgroepen

linum-dsc06966-kopieren

4 april 2019 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

De vestiging van chocoladeproducent Baronie NV in Brugge wordt grondig verbouwd. Dankzij een grote nieuwbouw, tegen het bestaande pand, realiseert Baronie een ingrijpende uitbreiding. De luchtgroepen die voor de ventilatie in deze grote fabriek zorgen, steunen op de veilige en flexibele Big Foot Systems rooftop montagesystemen van Linum Europe.

Installatiebedrijf Beltherm uit Zedelgem kwam bij dit project terecht als onderaannemer van HVAC-installateur Daeninck en Deweerdt, en nam het luik ‘ventilatie’ op zich. Beide bedrijven werken regelmatig samen, zeker als het gaat om grote projecten. In dit gebouw leverde en plaatste Beltherm naast de 14 luchtgroepen ook de koelunits.

Balkstructuur

Aan het plaatsen en monteren van de luchtgroepen ging extra zorg vooraf. Bart Balbaert, projectleider bij Beltherm, licht toe. “Dit is een gebouw met een dakoppervlakte van ongeveer 14.000 m²,
bestaande uit een betonnen draagstructuur en lichte geïsoleerde dakpanelen. Door de vele technieken, ontworpen door studiebureau Istema, die op deze draagstructuur geplaatst moesten worden, moesten alle betrokken partijen veel aandacht besteden aan alles wat boven-of onderdaks geplaatst zou worden, van leidingen tot luchtgroepen. De luchtgroepen die we plaatsten, op leggerstructuren, zijn relatief zwaar. Het was geen goed idee om die zomaar op het dak te plaatsen, onder meer omdat het dak een lichte hellingsgraad kent. Bovendien speelt de wind op zo’n dak ook een rol. De luchtgroepen moesten stevig en doordacht vastgezet worden.”

Linum

Op basis van het gewicht van de luchtgroepen berekende Linum Europe punt-en windbelastingen, en hoeveel I-Beams er precies nodig waren om het gewicht van de hele structuur perfect te verdelen.

 

Linum Europe kon een oplossing bieden voor dit probleem, met het regelbare I-Beam montagesysteem van Big Foot Systems. In totaal werden er 42 I-Beams op het dak geplaatst. Beltherm en Linum Europe zijn geen onbekenden voor elkaar. In dit project werd ook beroep gedaan op de Prihoda-textielkanalen van Xilio (onderdeel van de Linum Group). Big Foot Systems bleek een uitstekende oplossing voor het plaatsen van de luchtgroepen, aldus Balbaert. “Met dit I-Beamsysteem kun je de helling en hoogte aanpassen om een veilige installatie van de luchtgroepen te verzekeren. Bovendien laat deze werkwijze een doordachte voorbereiding toe. We hebben een landmeter ingeschakeld om de juiste posities voor de Big Foots te bepalen. Zo wisten we meteen waar de luchtgroepen precies geplaatst zouden moeten worden. Alles staat op zijn plaats, het dak is op geen enkele plek beschadigd, en de stabiliteit en veiligheid zijn gegarandeerd.”

Het lichte gewicht en de flexibele hanteerbaarheid van deze Big Foot Systems supports maakte het werk ook voor de monteurs eenvoudig. Eventuele aanpassingen achteraf zijn evenmin een probleem. Een ander voordeel van Big Foot Systems is dat de luchtgroep volledig los van het dak staat, en dat technici de luchtgroep ook langs onderen kunnen bereiken.

Extra berekeningen

Linum Europe beperkte zich niet tot het verkopen van een product: dankzij extra berekeningen kon ook Beltherm er zeker van zijn dat de installatie correct verliep. Op basis van het gewicht van de luchtgroepen deed Linum Europe druk -en windberekeningen, teneinde te weten hoeveel I-Beams er nodig waren om het gewicht van de hele structuur precies te verdelen. Balbaert: “Als installatiebedrijf dragen we een grote verantwoordelijkheid in een groot project als dit. Dan is het leuk dat de leverancier ook zijn verantwoordelijkheid neemt.”

Bovendien levert Linum ook de attributen om de leggers op de I-Beams te bevestigen. “Linum Europe bezorgde ons kant-en-klare pakketten, die niet veel extra denkwerk vereisten. Het was meteen duidelijk welk onderdeel bij welke luchtgroep hoorde. Dat zorgde voor een aanzienlijke tijdswinst”, zegt werfleider Steven Van Campenhout. Beltherm was dan ook bijzonder tevreden over de service die Linum Europe kon bieden. “Menselijk contact was voor beide partijen heel belangrijk. Al bij het eerste telefoongesprek vroeg hun vertegenwoordiger, Robin Mathijs, wanneer hij kon langskomen om de situatie met eigen ogen te bekijken. Ze hebben actief meegedacht om voor dit project de beste oplossing uit te werken”, besluit Balbaert.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht