Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
St. Aloysius College, Hilversum | Passen en meten in monumentaal St. Aloysius College

St. Aloysius College, Hilversum | Passen en meten in monumentaal St. Aloysius College

De verduurzaming van het monumentale pand van het St. Aloysius College in Hilversum vereiste de grootste zorgvuldigheid. Leidingwerk en binnendelen moesten zoveel mogelijk uit het zicht blijven. Bectro Installatietechniek ontwierp en realiseerde in samenwerking met klimaatspecialist Centercon de gasloze klimaatinstallatie.

In 2017 kocht de scholengroep Alberdingk Thijm Scholen uit Hilversum het monumentale St. Aloysius College aan. Dit pand was in 1903 gebouwd als Rooms Katholieke Jongensschool. Het schoolbestuur wenste gasloze nieuwbouw en vroeg Bectro Installatietechniek om mee te denken hoe dit gerealiseerd zou kunnen worden.

De vloerstaande units van LG passen qua uiterlijk goed bij de uitstraling van het gebouw.

 

“Het pand was in erbarmelijke staat”, vertelt Sjoerd Smits van Bectro. “Overal zat asbest en afwerkingen en installaties moesten tot op de constructie worden gesloopt. De opgave voor ons was om binnen het gegeven budget, zonder afbreuk te doen aan de monumentale uitstraling, een all electric klimaatinstallatie te realiseren.”

Vloerstaande units

Samen met klimaatspecialist en LG-distributeur Centercon stelde Bectro een advies op. Accountmanager Erik Stolk van Centercon: “Budgettair was het niet haalbaar om een heatrecovery VRF-systeem te realiseren. We hebben er daarom voor gekozen om het gebouw in tweeën te splitsen, met in beide delen een tweepijps LG VRF-systeem met dertig binnendelen.”

Bevestiging van de binnendelen aan de wand of het plafond was geen optie, en ook vloerverwarming was niet mogelijk. Daarom werd gekozen voor de vloerstaande units van LG. “Die sprongen eruit qua uiterlijk: wit, strak en alles is er mooi in weggewerkt”, zegt Smits.

De BigFoot Frames zorgen voor een stabiele en trillingsvrije opstelling van het Multi V 5 buitendeel.

 

Zo min mogelijk zichtbaar

Ook voor het leidingwerk gold uiteraard dat er zo min mogelijk zichtbaar mocht zijn. Wegwerken in het monumentale ornamentenplafond kon niet en dus moesten de tracés onder de vloer en in de wanden verwerkt worden. Een bijzonder staaltje werk volgens Smits. “We zijn met de koelleidingen vanuit de vloer  via het koofwerk in de wand, achter de isolatie langs, door een klein gootje met meerdere leidingsets, naar de units beneden gegaan.”

Ideale tool

Regeltechnisch lag er een flinke uitdaging voor Bectro en Centercon. Hoe krijg je het voor elkaar dat, in een oud pand met hoge plafonds, het in het ene lokaal niet  te heet wordt en in het andere juist te koel?

De centrale regeling AC Smart van LG is wat dat betreft een ideale tool vindt Smits. “Qua energetica is het een fantastisch ding. Hij is per ruimte instelbaar en je kunt er heel veel regelingen in kwijt. Om tijd te besparen hebben we vooraf alle ruimten erin gezet. Vervolgens was het een kwestie van ophangen en draaien maar.”

Met de AC Smart van LG is centraal regelen binnen handbereik.

 

Integrale aanpak

Centercon was in alle fasen, van ontwerp en engineering tot en met projectbegeleiding, bij het project betrokken. Stolk: “Er zaten flink wat uitdagingen in dit pand, waarbij we onze meerwaarde als specialist in totaaloplossingen goed hebben kunnen laten zien. Door onze integrale aanpak hebben we het maximale uit de installatie kunnen halen.”

Smits bevestigt dit. “Samen zijn we tot een optimale oplossing gekomen. Prettig is bovendien dat Centercon alles van a tot z kon leveren en dat keurig op tijd heeft gedaan.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.