Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Installatietechniek

Sportcampus ETB Sombroek, Volendam:
 Nieuwste generatie luchtbehandelingsunits zorgt voor de beste ruimtecondities 


DJI_0359

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Schermer Installatietechniek BV en Systemair

27 oktober 2021 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Aan de tweede toegangsweg naar nieuwbouwwijk Broeckgouw in Volendam wordt druk gebouwd aan Sportcampus ETB Sombroek. Het nieuwe gymsportcentrum biedt niet alleen onderdak aan een grote turnsporthal, gymzaal, twee danszalen en een dojo, maar zal ook dienen als markeringspunt en ‘scharnierpunt’ naar de wijk. De karakteristieke plek, met veel water en nabij de IJsselmeerdijk, was een belangrijke inspiratiebron voor Kuiper Steur architecten BNA. In tegenstelling tot veel ‘gesloten’ sportgebouwen ontwierp deze architect een extravert gebouw met schuine gevels, veel gebouwhoge glaspartijen en een dak met sedumbegroeiing, dat ‘communiceert’ met zijn omgeving. De samenhang tussen duurzame energiemogelijkheden, materiaalkeuzes, constructiemogelijkheden én ruimtelijke en esthetische kwaliteit bepalen de uiteindelijke kwaliteit van het gebouw.

Geniox biedt een aantal unieke voordelen, die in dit project uitstekend tot hun recht komen. Denk bijvoorbeeld aan een uiterst compacte vormgeving, eenvoudige installatie, uitstekende thermische, mechanische en akoestische prestaties én zeer lage levenscycluskosten.

Sportcampus ETB Sombroek Volendam wordt gerealiseerd door een bouwteam met de gemeente Edam-Volendam, Kuiper Steur architecten BNA, hoofdaannemer Mercuur Bouw, installatie-adviseur M3 energie, E-installateur ETB Cas Sombroek en W-installateur Schermer Installatietechniek BV. “Zowel tijdens het ontwerp als de bouw wordt veel aandacht besteed aan duurzaamheid en energiezuinigheid”, vertelt Barend Schermer, directeur van Schermer Installatietechniek BV. “De nieuwe sportcampus functioneert all-electric. Voor de opwekking van warmte en koude hebben wij een bodemenergiesysteem met meerdere bodemlussen geïnstalleerd en gekoppeld aan een water/water-warmtepomp. De sportruimtes worden volledig geconditioneerd door twee luchtbehandelingsunits, met geïntegreerde koel- en verwarmingsbatterij. Voor de overige ruimtes is gekozen voor een combinatie van fancoilunits, vloerverwarming en vloerkoeling.”


Gescheiden luchtstromen

Voor de engineering en levering van de luchtbehandelingsunits nam Schermer Installatietechniek BV contact op met vaste partner Systemair. “Essentieel bij de selectie van de luchtbehandelingsunits was de ΔT”, vertelt Schermer. “De koel- en verwarmingsbatterijen in de units moeten perfect afgestemd kunnen worden op het bodemenergiesysteem. Belangrijk is bovendien dat in de turnsporthal magnesiumpoeder wordt gebruikt, dat niet in de verse luchtstroom terecht mag komen.” Hoogwaardige luchtfilters zorgen daarom dat fijne poederdeeltjes efficiënt wordt afgevangen, vertelt Derrick Echteld, accountmanager bij Systemair. “Bovendien houden kruisstoomwisselaars de uit- en ingaande luchtstromen strikt gescheiden.” 
 Unieke voordelen Om de bijzondere uitstraling van het gebouw niet te beïnvloeden, zijn de luchtbehandelingsunits binnen opgesteld. “Aanvankelijk hebben wij onze HH Compact units aangeboden, maar toen onze nieuwste generatie luchtbehandelingsunits werd geïntroduceerd, zijn we hierop overgestapt”, aldus Echteld. “Geniox biedt een aantal unieke voordelen, die in dit project uitstekend tot hun recht komen. Denk bijvoorbeeld aan een uiterst compacte vormgeving, eenvoudige installatie, uitstekende thermische, mechanische en akoestische prestaties én zeer lage levenscycluskosten. Speciaal voor Geniox hebben wij bovendien een eigen Access regeling en regelaar ontwikkeld, die in de unit zijn geïntegreerd. De regelaar is te benaderen en aan te sturen via BACnet, Modbus en/of een HTML-webserver. Bovendien kunnen eenvoudig sensoren aan het systeem worden gekoppeld.”
Ook in dit project waren compacte afmetingen gewenst, vertelt Echteld. “Geniox speelt hier perfect op in, omdat de Access regeling ook bovenop de unit gesitueerd kan worden. Uiteindelijk hebben we twee formaten geleverd, van 3.782 x 1.482 x 1.750 mm en van 3.864 x 1.482 x 1.750 mm en met een debiet van resp. 4.950 en 5.300 m3/h.”

Aan de tweede toegangsweg naar nieuwbouwwijk Broeckgouw in Volendam wordt druk gebouwd aan Sportcampus ETB Sombroek.

Hoge Eurovent-prestaties

B ij de ontwikkeling van Geniox zijn alle R&D-teams van Systemair betrokken. “Gezamenlijk hebben we klant- en fabriekseisen vertaald naar één platform, techniek en selectiesoftware. Maar ook naar één generatie luchtbehandelingsunits, die aan hoge Eurovent-klassen voldoet”, vertelt Andy Bijmans, Manager Development & Support bij Systemair. “Dankzij de montage van een 60 mm dik paneel met steenwolisolatie beschikt Geniox over een uitstekende thermische isolatieklasse (T2). Bijzonder is ook de koudebrugweerstand (TB2), die wordt bereikt door binnen- en buitenpanelen thermisch te ontkoppelen. Bovendien zijn de deuren even dik uitgevoerd als de pa nelen. Hierdoor presteren zij niet alleen thermisch, maar ook akoestisch conform de rest van de omkasting. Een stevig, onderling verkoppeld frame resulteert in doorbuigingsklasse D1. De grotere panelen zijn intern versterkt met een polyester profiel, waardoor doorbuiging en thermische verliezen worden voorkomen.” Hoogwaardige afdichtingen zorgen voor luchtdichtheidsklasse L1, vertelt hij. “Aan de buitenzijde van de units is bovendien een extra afdichting toegevoegd, die is mee-geëxtrudeerd op het kunststof profiel en stofophoping tussen de panelen en stijlen voorkomt.” Grote pictogrammen illustreren welke functies zich waar in de unit bevinden. “Ook zijn nummers toegevoegd op de sectie-einden, die aangeven in welke volgorde de secties op locatie geplaatst moeten worden. Ditzelfde geldt voor de kanaaleinden. Het koppelen van de unitsecties gebeurt eenvoudig middels klemprofielen. Een extra label geeft informatie over CE-markering, aantal en type filters, aansluitspanning en afzekerwaarde.”Systemair heeft de Geniox luchtbehandelingsunits just-in-time in Volendam aangeleverd, waar Schermer Installatietechniek BV het inhijsen en de montage heeft verzorgd. De nieuwe sportcampus wordt in november in gebruik genomen.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%