Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Specialist in noodstroom ontwikkelt haar producten continu, met oog voor markt én milieu
Koninklijke van Twist is exclusief verdeler van de generatorsets van Kohler.

Specialist in noodstroom ontwikkelt haar producten continu, met oog voor markt én milieu

‘Verandering is onze enige constante’

De elektrificatie van onze maatschappij bevindt zich in een stroomversnelling. Systemen en processen worden in rap tempo geautomatiseerd. Onder andere in datacenters, ziekenhuizen, petrochemie en industrie is stroomzekerheid inmiddels cruciaal voor de veiligheid én continuïteit. “Waar voorheen een installatie van 2 MW uitzonderlijk was, is dit inmiddels de standaard”, vertelt Mark Scheurwater, sales manager bij Koninklijke van Twist. “En ook grotere vermogens zijn meer regel dan uitzondering.” Tegelijkertijd ziet de noodstroomspecialist het elektriciteitsnet in Nederland instabieler en onbetrouwbaarder worden. “Als gevolg van de energietransitie worden steeds meer duurzame maar grillige energie-opwekkers voorzien, zoals zonnepanelen en windmolens. Hierdoor komt het net onder druk te staan”, aldus general manager Jeroen Eeuwijk. “Uitval ligt op de loer, waardoor onze noodstroomoplossingen nog meer dan voorheen noodzakelijk worden.”

Koninklijke van Twist is dé innovatieve totaalspecialist op het gebied van noodstroomoplossingen. Het familiebedrijf ontwerpt, levert, installeert, beheert en onderhoudt complete energiesystemen en noodstroominstallaties en is exclusief verdeler van de generatorsets van Kohler, voorheen bekend als Kohler-SDMO. “Kohler staat synoniem voor betrouwbare en compacte generatorsets met een laag brandstofgebruik”, aldus Scheurwater. “De generatorsets tot 4,5 MW (4.500 kVA) worden compleet en klaar voor gebruik geleverd, waardoor wij elke vermogensvraag goed en snel kunnen invullen.”

Kohler staat synoniem voor betrouwbare en compacte generatorsets met een laag brandstofgebruik.

One-stop-shop voor noodstroomoplossingen

Om te komen tot de juiste noodstroomoplossing voor ieder project, zijn technische kennis, betrouwbare producten én maatwerk vereist. Zeker wanneer het om grotere vermogens gaat, benadrukt Scheurwater. “Een noodstroomaggregaat van 4,5 MW in een 40ft container weegt al gauw meer dan 30.000 kilo. Hier moet in het bouwkundige design rekening mee gehouden worden, wat tevens geldt voor de bereikbaarheid voor onderhoud en inspectie. Voor een juiste aansluiting is bovendien vroegtijdige afstemming met de W- en E-installateur noodzakelijk.” Niet voor niets beschikt Koninklijke van Twist over complete projectteams, waarin zowel projectmanagers, werktuigbouwkundigen als elektriciens hun kennis en expertise inbrengen. Eeuwijk: “Samen met de klant kijken wij naar de beste oplossing. Hierbij hebben wij niet alleen oog voor het gewenste vermogen maar ook voor de toekomst, om de Total Cost of Ownership zo laag mogelijk te houden. Wij ontwerpen, leveren en installeren niet alleen de dieselgeneratorset, maar ook bijbehorende brandstoftank, lucht- en uitlaatsystemen en besturingen. Kortom: alle systemen die nodig zijn voor een betrouwbare noodstroominstallatie. Daarnaast staan wij in voor het beheer en onderhoud, zodat de noodstroominstallatie in geval van netuitval ook daadwerkelijk de stroomvoorziening overneemt.”

Koninklijke van Twist ontwerpt, levert en installeert niet alleen de dieselgeneratorset, maar ook bijbehorende brandstoftank, lucht- en uitlaatsystemen en besturingen.

Nut en noodzaak van onderhoud en inspectie

“Onze noodstroomoplossingen worden uitvoerig getest in een speciaal ingerichte testruimte”, vertelt Eeuwijk. “Na installatie kunnen klanten bovendien 24/7 bij ons terecht voor onderhoud en bij calamiteiten. Wij beschikken over een zeer uitgebreid serviceapparaat met een landelijke dekking. Onze goed en breed getrainde service-engineers voeren in heel Nederland, en volledig merkonafhankelijk, tal van onderhoudswerkzaamheden uit. Van jaarlijks preventief onderhoud t/m maandelijkse tests, vervangingen en revisies en inclusief de wettelijk verplichte (SCIOS scope 4 en 7C) keuringen en inspecties. Daarbij werken wij volgens ons eigen onderhoudsrecept, waarin kostenefficiënt en nuttig onderhoud centraal staat. Uiteraard zonder concessies te doen aan de veiligheid en betrouwbaarheid van de installatie.”

Geschikt voor duurzame diesels

Een noodstroomsysteem staat in principe altijd stand-by. Het aantal draaiuren is zeer beperkt. “De gewenste autonomietijd is in de regel minimaal 8 uur”, weet Scheurwater. “Daarom werken nagenoeg alle noodstroomsystemen nog op basis van dieselmotoren. Wij verwachten dat deze diesel steeds vaker plaats zal maken voor duurzame alternatieven, ondanks dat noodstroomaggregaten zijn vrijgesteld van de emissie-eisen. Als organisatie lopen wij hierin voorop. Wij hebben ruime ervaring met synthetische diesels/Hydrotreated Vegetable Oils (HVO’s). Uniek is bovendien dat alle generatorsets van Kohler inmiddels op deze HVO’s kunnen draaien.”

Kansen voor waterstof

“Ook zijn wij al in 2019 gestart met het project ‘hydrogen genset’, waarin we in eigen beheer hebben onderzocht hoe onze gasmotoren succesvol kunnen draaien op waterstof”, aldus Eeuwijk. “Volgens ons is waterstof namelijk het meest plausibele alternatief voor diesel. Immers is waterstof schoon, emissieloos en niet onderhevig aan veroudering. Na lang vooronderzoek zijn wij in 2020 gestart met de realisatie en uitgebreide (veld)tests van onze eerste waterstofmotor en inmiddels beschikken we over een zero emissie waterstofgenerator met een continu vermogen van 120 kVA. De komende jaren zal deze techniek zich steeds verder ontwikkelen.” De waterstofmotor is geschikt om ingebouwd te worden in machines, die bijvoorbeeld worden gebruikt op bouwlocaties. Maar ook als generatorset, om een complete bouwlocatie van stroom te voorzien. “In de toekomst zien we mogelijkheden om de waterstofgenerator te integreren in onze andere oplossingen, zoals onze Hybrid Energy en containeroplossingen. En ook onze noodstroomvoorzieningen zullen op termijn de overstap naar waterstof kunnen maken.”

Hybride technieken

Naast grootschalige automatisering zorgen ook de vele nieuwbouw- en uitbreidingsprojecten in ons land voor een snel stijgende stroombehoefte, waarin netbeheerders lang niet altijd kunnen voorzien. “Vaak wordt de oplossing gevonden in zonnepanelen in combinatie met biogasmotoren, die volledig voldoen aan de uitlaatemissie-eisen”, aldus Scheurwater. “Ook voor deze hybride technieken is Koninklijke van Twist de uitgekiende samenwerkingspartner.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?